15 noiembrie 2024

Silvicultorii se opun unei noi propuneri de împroprietărire cu păduri

Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva a solicitat Camerei Deputaților respingerea Proiectului de Lege „de împroprietărire fără drept cu terenuri agricole și forestiere a formelor asociative ale comunităților din fostele regiuni grănicerești și cu terenuri forestiere a unităților de cult care au deținut în folosință sau administrare și nu în proprietate astfel de suprafețe”.

La Camera Deputaților a fost înregistrată, pe 4 februarie, Propunerea legislativă PL-x nr. 9/2019 privind modificarea și completarea Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 și ale Legii nr. 169/1997.



Proiectul de lege a fost adoptat deja de Senatul României în decembrie trecut, fără un punct de vedere al Guvernului României și fără avizul Consiliului Economic și Social, conform Legii nr. 248/2013.

„Solicităm respingerea acestui proiect de lege – spune liderul Federației, Silva, inginerul băcăuan Silviu Geană – având în vedere că rolul legilor de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și forestiere a fost acela de a înfăptui un act reparatoriu față de situația creată prin confiscarea acestor proprietăți de către regimul comunist și nu de a crea premisele unei împroprietăriri fără drept pentru diverse forme asociative sau pentru unitățile de cult care nu au deținut astfel de suprafețe în proprietate la momentul naționalizării”.

Pentru respingerea acestui Proiect de lege, Federația Sindicatelor Silva a făcut demersuri la Camera Deputaților, la Senat, la Ministerul Apelor și Pădurilor, la Regia Națională a Pădurilor-Romsilva și la primul-ministru.

Ce au răspuns premierul și Ministerul Pădurilor

La demersul transmis premierului s-a primit răspuns prin intermediul Ministerului Apelor și Pădurilor, care a comunicat că Direcția Generală Păduri nu susține propunerea legislativă în forma propusă de inițiatori.

„Prin adoptarea legii în forma propusă de inițiatori– se arată în răspuns -, structurilor bisericești menționate în proiectul de lege li s-ar constitui un drept de proprietate asupra unor terenuri forestiere care au fost înainte de naționalizare și au rămas până în prezent în proprietatea statului român.”

„Întrucât această propunere legislativă va afecta considerabil patrimoniul public al statului, stabilitatea instituțională a administratorului fondului forestier proprietate publică a statului, va pune în pericol locurile de muncă a mii de salariați și va afecta negativ bugetul de stat, Federația noastră va susține, prin toate mijloacele legale, inclusiv prin organizarea unor acțiuni de protest, respingerea Proiectului de lege.”
Silviu Geană, președintele Federației Sindicatelor din Silvicultură Silva 




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Alte titluri

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014