24 noiembrie 2024
ActualitateSilvicultorii protestează din nou în Capitală

Silvicultorii protestează din nou în Capitală

Silvicultorii protestează vineri, 25 octombrie, la Guvern, alături de feroviari, militari, mineri, polițiști, siderurgiști, energeticieni și alte categorii profesionale. Federația Silva, al cărei lider este in ginerul băcăuan Silviu Geană, solicită Guvernului României modificarea urgentă  a Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii și retragerea de la Parlament a Proiectului de Lege privind Codul Silvic (PL-x 266/2024).

 



„AȘA NU SE MAI POATE!” – spun din nou silvicultorii, iar protestul reprezintă o continuare a mitingului de la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale din 26 septembrie, la care au participat, de asemenea, organizațiile sindicale din Confederația Meridian.

 

În principal, Federația Silva solicită modificare în regim de urgență a Legii 360/2023 – privind sistemul public de pensii, care a abrogat din Statutul personalului silvic (OUG 59/2000) încadrarea în condiții speciale (fosta grupă I) a locurilor de muncă pentru personalul silvic ce desfășoară activități de paza fondului forestier, a fondurilor cinegetice și piscicole, a ariilor naturale protejate, control silvic și cinegetic, exploatări forestiere, construcții forestiere, lucrări de teren în activitatea de fond forestier și împăduriri. Încadrarea în condiții speciale făcea posibilă reducerea vârstei de pensionare pentru personalul silvic de teren cu un an la fiecare cinci ani lucrați în astfel de condiții, conform Legii 234/2019.

„Silvicultorii din România – spune Silviu Geană – își exprimă profunda nemulțumire și revolta cu privire la această nedreptate, creată unei întregi categorii profesionale, prin noua Lege a pensiilor”.

 

Pentru eliminarea acestei inechități, care afectează astăzi peste 20.000 de silvicultori activi, în condițiile în care din 2019 și până în prezent, condițiile de muncă în domeniul forestier nu s-au îmbunătățit cu nimic și, cu atât mai mult, nu s-au normalizat, Federația Silva propune modificarea art. 28 alin. (1) lit. k) din Legea nr. 360/2023, după cum urmează:

Art. 28 (1) În sensul prezentei legi, locurile de muncă în condiţii speciale sunt cele din:

  1. k) sectorul silvicultură, pentru personalul care își desfășoară activitatea în următoarele activităţi specifice referitoare la: paza fondului forestier, a fondurilor cinegetice și piscicole și a ariilor naturale protejate; control silvic și cinegetic; activitățile de exploatări forestiere, sortare și transport material lemnos; construcții forestiere; lucrări specifice de teren în activitatea de fond forestier și împăduriri.

 

De asemenea, se mai solicită:

 

  • Stoparea urgentă și de retragere a Proiectului de Lege privind Codul Silvic de la Parlament, proiect legislativ pe care îl considerăm periculos pentru sectorul silvic, și care, dacă va fi votat de Camera Deputaților în forma adoptată de către Senat, va produce deservicii majore gestionării durabile a pădurilor, va afecta considerabil bugetul național, va conduce la politizarea personalului silvic și a administrației silvice și, cel mai grav, va favoriza distrugerea pădurilor României.

 

  • Eliminarea măsurilor fiscal-bugetare din Legea nr. 296/2023 care conduc la diminuarea veniturilor salariaților și încalcă drepturile negociate prin contractele colective de muncă (tichete de masă, vouchere de vacanță, compensații la concedieri colective, condiționarea și limitarea salarizării în funcție de profitabilitatea angajatorului, etc)

 

„Federația Sindicatelor Silva – a mai precizat liderul organizației – va susține în continuare, prin toate mijloacele legale, drepturile lucrătorilor din domeniul silvicultură, inclusiv prin organizarea unor noi acțiuni de protest”.



spot_img

Alte știri

Ultimele știri