interviu cu Costel Ceocea, presedinte- director general al SIF Moldova Bacau
– Intr-o perioada de criza, ce recomandati unui manager al unei societati de investitii sau al oricarei alte societati – sa mearga spre o maximizare a profiturilor sau spre evitarea pierderilor ?
– Desigur, intr-o astfel de perioada primul gând te duce catre evitarea pierderilor dar, evident in functie si de profilul firmei, o perioada de criza poate sa aduca si noi oportunitati de afaceri. In acest context as putea sa recomand mangerilor o atitudine prudenta dar orientata catre fructificarea oportunitatilor investitionale/de afaceri, intr-o perioada in care pretul activelor (fie ele actiuni, imobile, terenuri etc.) a scazut foarte mult si acestea au devenit mult mai accesibile. O astfel de abordare are si managementul SIF Moldova care, pe acest fond al crizei, dar si in perspectiva unor oportunitati investitionale, a adoptat o pozitie prudenta, stabilidu-si directii strategice si programe de actiune concrete.
Un doctorat cu "riscuri"
– In cartea dvs “Riscul in activitatea de management” abordati riscul din mai multe perspective, inclusiv cel economic. Care sunt in opinia dvs. riscurile majore ale unei afaceri, intr-o perioada normala/criza)?
– Riscurile sunnt prezente in viata unei companii in orice perioada dar este evident ca perioadele de criza le acutizeaza si in mod firesc preocuparea managerilor privind identificarea, cuantificarea si contracararea acestora este una extrem de laborioasa. In ce priveste cartea “Riscul in activitatea de management” (recent publicata la Editura Economica – Bucuresti) pot sa va spun ca am incercat sa fundamentez – atât din perspectiva teoriilor existente cât si din cea a experientelor concrete din economia româneasca – conceptul de management al riscurilor. Din aceste perspective, continutul managementului riscului este un proces sistematic de cunoastere a factorilor potentiali ce ameninta securitatea unei companii, masurarea gradului de gravitate a acestora, reducerea efectelor prin preventie si protectie, transferul acelor efecte care nu pot fi gestionate de intreprinderea insasi catre societatile specializate. Important in procesele de elaborare si luare a deciziilor este ca echipele de conducere, managerii sa le cunoasca, deoarece astazi, decizia, deciziile comporta si riscuri care nu vin neaparat numai din interiorul elementului decizional.
– Ce este si cu ce se ocupa SIF Moldova?
– In acceptiunea literaturii de specialitate si legislatiei specifice, SIF Moldova este un fond de investitii, incadrat in categoria organismelor de plasament colectiv, care in esenta isi propune sa plaseze disponibilitatle financiare in valori mobiliare (actiuni, obligatiuni, unitati de fond, titluri de stat, depozite bancare etc) la randamente cât mai bune, care sa asigure in final beneficii pentru proprii actionari, atât prin oferirea unui dividend cât mai mare cât si prin cresterea pretului actiunii SIF2 in piata. Daca ar fi sa sintetizez gândurile noastre pentru prezent si perspectiva as putea spune ca-mi doresc ca SIF Moldova sa ramâna asa cum a debutat in piata, ca o institutie financiara dinamica, ce suscita – prin performanta – interesul investitorilor curajosi, informati si vizionari. SIF "Moldova" este, in acelasi timp o scoala de investitii, o scoala de investitii a populatiei. Noi suntem pe o piata virtuala de aici si specificul ei. Mai trebuie sa adaug ca pâna in 2002 am avut o situatie deosebita, pe care am reusit sa o depasim, a fost vorba de un handicap istoric si un deficit de imagine.
Profitul este o "lovitura" pentru actionari
– Care a fost cea mai mare “lovitura” a SIF Moldova in 2009, dar si cel mai mare esec?
– Desi la nivel institutional termenul de “lovitura” nu este poate unul potrivit, as putea sa va spun ca insasi profitul net inregistrat in anul 2009 de 103 milioane lei (cca 24 milioane euro) – cel mai mare din intreaga existenta a SIF Moldova a fost in sine o “lovitura” – si nu atât pentru SIF Moldova cât pentru actionarii acesteia. Sa nu uitam faptul ca aceasta performanta a fost atinsa intr-un an de criza profunda a pietelor financiare/economice. In mod punctual putem aminti vânzarea pachetului de actiuni pe care SIF Moldova l-a detinut la Bancpost SA Bucuresti, operatiune care ne-a adus cca 12,7 milioane euro si care s-a dovedit extrem de inspirata in conditiile in care, ulterior tranzactiei, s-au constatat vulnerabilitati majore la nivelul unor banci. In conditiile unor astfel de rezultate este destul de dificil sa discutam si in termeni de esec, dar asigur actionarii ca analizam extrem de critic toate operatiunile potentiale sau realizate, pentru a identifica fie solutia optima, fie corectiile necesare.
– Cum isi poate tranzactiona un actionar actiunile la SIF Moldova?
– Orice actionar se poate adresa unui intermediar, definit in legislatia specifica ca o Societate de Servicii de Investitii Financiare, iar aceasta va realiza (la ordinul actionarului/investitorului) operatiunea de vânzare/cumpararea a actiunilor SIF Moldova, inscrise la Bursa de Valori Bucuresti, cu simbolul SIF2.
– Cum se face plata dividendelor?
– In mod concret, actionarii pot solicita in scris (pâna la data de 15 august 2010) plata dividendelor prin virament bancar. Pentru actionarii care nu au solicitat plata prin virament, vom pune la dispozitia acestora dividendele cuvenite, incepând cu data de 01.09.2010, prin intermediul Depozitarului Central, la ghiseele postale. Pentru cei decedati, mostenitorii trebuie sa efectueze transferul de actiuni, de la cel decedat la succesor. Transferul se realizeaza la Depozitarul Central pe baza actelor succesorale emise de catre notar. Ulterior, mostenitorii pot intra in posesia dividendelor, la cerere, prin oricare dintre modalitatile de plata existente, la casieria SIF Moldova, mandat postal, virament bancar.
Doza de hazard
– Cât este stiinta, intâmplare sau hazard in tranzactiile pe bursa?
– In mod evident “jocul” pe piata de capital presupune si o doza de hazard, dar tocmai acesta este rolul nostru principal, filosofia existentei noastre, de a minimiza hazardul prin analiza profesionista a evolutiei cotatiilor (stiinta), in asa fel incât predictia corecta a acestor evolutii sa ne permita sa alegem momentul optim de cumparare sau de vânzare a unei valori mobiliare (actiune, obligatiune etc) cu un profit cât mai bun. Avem atât capacitatile profesionale cât si instrumentele tehnice – care nu sunt in mod obiectiv la indemâna micilor actionari – si care ne permit o pozitionarea corecta in piata, din perspectiva maximizarii profiturilor. Desi portofoliul “mostenit” de SIF Moldova a fost mai slab calitativ decât a celorlalte SIF-uri, cu toate problemele avute pâna in anul 2002, prin nivelul si dinamica operatiunilor derulate pe piata de capital, prin curaj ne optimizam in permanenta structura acestuia, cu scopul de a asigura cresteri viitoare constante ale averii actionarilor.
– Care este relatia SIF Moldova cu comunitatea locala?
– Dezvoltam treptat un mecanim de comunicare cu comunitatea locala, in beneficiul ambelor parti, si reactionam prin gesturi concrete la nevoile acesteia. Cel mai recent exemplu este donatia de 15.000 lei acordata UNICEF România in contextul dramatic al pierderilor provocate de recentele inundatii. Sigur, sunt si alte oportunitati, insa comunitatea locala nu s-a aratat interesata de potentialul nostru, nu folosesc oportunitatile oferite, noi avem bani si am putea colabora in interesul comunitatii.
Echipa este detinatoarea performantelor
– Domnule presedinte, cum se ajunge in vârful unui SIF, trebuie sa fii miliardar, actionar majoritar sau sunt alte criterii?
– Sigur ca sunt niste criterii, conditii minimale de pregatire profesionala, de experienta in piata de capital, toate acestea sunt precizate intr-un cadru legislativ si de reglementari, stabilite de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare., pentru cei care cred ca pot sa-si asume responsabilitatea de administrator. Personal, am inceput activitatea in domeniu in 1994, dupa ce trei ani am lucrat in Camera de Comert Bacau, mi-am inceput activitatea intr-un departament al SIF, parcurgând aproape toate etapele de perfectionare profesionala la nivel executiv, pâna la coordonarea activitatii unor compartimente. Am acumulat experienta impreuna cu colegii mei, am lucrat impreuna cu membrii Consiliului de Administratie, ca secretar al acestuia, iar la un moment dat am considerat ca pot sa-mi asum responsabilitatile de conducere executiva si in Consiliul de Administratie ca presedinte. In fapt, aici vorbim de performantele unei echipe, nu este vorba de performantele individuale care sa subordoneze performantele colective ale institutiei. Fiecare post, fiecare om formeaza echipa, ea este detinatoarea performantelor noastre.
– Domnule director general, urmatoarea intrebare se adreseaza functiei executive. Si in SIF-uri sunt salarii “nesimtite”?
– Eu nu pot sa comentez si nici sa asociez nivelul de salarizare cu o apreciere facuta intr-un anumit context, de o anumita persoana, chiar daca aceasta avea motive sa o faca. Salariile nu sunt mici, ele sunt publice, la fiecare adunare generala noi publicam cheltuielile salariale, numarul de salariati. Un singur click si un calcul simplu rezolva si aceasta problema. Daca raportam nivelul salariilor la nivelul de responsabilitate si de implicare in luarea deciziilor, a deciziilor in timp real, scurt, cu o incarcatura nu numai emotionala ci si profesionala, asociate cu riscurile acestei meserii, eu zic ca salariile nu sunt doar comparabile cu aceasta piata, ele sunt si motivante, desi, din 2007, noi nu am mai facut nicio crestere salariala.
Riscul familial
– In toata aceasta nebunie de cifre, procente, cotatii, burse, riscuri, profit, dividende, ce loc mai ocupa familia in viata unui om cu o asemenea functie?
– Am sa va spun un secret, un secret pe care il stie toata lumea. Si inainte de ’90 am avut functii de conducere, si nu oarecare, am fost prim secretar al CJ al UTC, am fost membru al CC, apoi am lucrat in aparatul central al UTC. Mereu m-am pregatit, mereu am vrut sa invat mai mult, sa stiu mai mult. Sunt economist cu masterat in Management si Administrarea Afacerilor, am un doctorat cu teza Managementul riscului pe piata de capital, sunt membru al Asociatiei administratorilor de fonduri, al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati, al Camerei de Auditori Financiari si al Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din România si al Consultantilor de Plasament, ca sa enumar câteva din specializarile pe care le-am facut pentru a fi mereu capabil sa contribui la deciziile SIF. Toate acestea au insemnat munca, timp, riscuri, chiar familiale. Sotia mea, Silvia, lucreaza in sistemul bancar, este economista, a terminat si Facultatea de jurnalism, a lucat si in presa, are un master, tot in afaceri. Ne sprijinim reciproc, ne ajutam, ne consultam atunci când avem de luat o decizie care priveste viata si siguranta familiei noastre. Am doi copii, amândoi sunt in Bucuresti, unul este student in anul III la Academia Militara, specialitatea electronica, isi da si licenta in Relatii Internationale. Fiica noastra este la Academia de Arte Plastice, Facultatea de Arhitecura, in anul II. Suntem o familie normala, cu reusite, dar si cu probleme, cine nu le are astazi, important, foarte important este sa le gestionezi profitabil.
Gheorghe Baltatescu