Statistica realizată la nivel național în ceea ce privește numărul beneficiarilor de vouchere (card) de alimente arată că județul Bacău se află pe unul din primele cinci locuri ale clasamentului. Cum era de așteptat, conduce municipiul București, cu 122.000 de beneficiari. Capitala este urmată de județele Suceava (90.879), Iași (90.196), Dolj (89.801) și Bacău (82.410).
Această situație era previzibilă din moment ce județul nostru, în continuare, se situează în fruntea topului privind numărul persoanelor care primesc anumite prestații sociale. Bunăoară, este pe primul loc, cu cei mai mulți beneficiari de alocație de susținere familială, și pe locul II, după Dolj, la ajutoare sociale.
Aceste categorii de asistați social, pensionarii cu venituri mici și alte persoane vulnerabile vor beneficia, spre sfârșitul anului, de cea de-a șasea tranșă de bani, prevăzuți ca ajutor pentru alimente în 2023. Fiecare tranșă este în valoare de 250 lei și poate fi utilizată exclusiv pentru achiziționarea de alimente de bază sau a unor mese calde. La acest sprijin financiar au dreptul pensionarii din sistemul public de pensii, cei din evidența caselor sectoriale, beneficiarii de drepturi acordate în baza unor legi cu caracter special, precum și copiii și adulții cu dizabilități încadrați în gradul de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 1.700 lei.
Același drept îl au și familiile care au cel puțin 2 copii în întreținere, și cele monoparentale, dacă venitul net lunar pe fiecare membru component este mai mic sau egal cu 675 lei, precum și beneficiarii de ajutor social și persoanele fără adăpost. Anul acesta familiile și persoanele singure care se încadrează în criteriile de acordare beneficiază, în total, de 1.500 lei, sumă împărțită în șase tranșe egale de câte 250 lei, care s-a virat o dată la două luni. Această sumă va putea fi utilizată în termen de 12 luni.