Băcăuanii catre obișnuisc să comande de pe internet diverse lucruri produse și comercializate în China trebuie să știe că, de la vară, vor fi taxate toate achiziițiile, inclusiv cele sub 10 euro. Și asta ca urmare a unei directive a UE care obligă la plata TVA pentru orice colet venit din afara spațiului comunitar.
Practic, și pentru cumpărăturile cu o valoare de sub 10 euro se va plăti TVA și, implicit, taxa vamală de 8 lei. Măsura intervine ca urmare a pierderilor de sute de milioane de euro pe care UE le înregistrează anual din neimpozitarea coletelor venite din afara ţărilor membre a căror valoare este sub 10 euro. Pierderile erau generate în primul rând de declararea unor valori inferioare la import. Potrivit potrivit datelor Comisiei Europene, numai România a pierdut, în 2018, aproape 6,6 miliarde euro în 2018 din TVA neîncasat.
China, dar și restul țărilor non-UE
În aceste condiții, directiva Uniunii Europene obligă toate statele membre ca, până la 31 iulie 2021, să implementeze o serie de modificări în ceea ce priveşte aplicarea TVA-ului pentru segmentul e-commerce. Inițial, obligativitatea trebuia să fie însușită de statele UE încă de la 1 ianuarie 2021, însă acest termen a fost prelungit până la vară, din cauza pandemiei de COVID-19. Astfel, s-a decis eliminarea plafonului de 10 euro până la care clienții puteau să importe colete comandate online din afara UE fără să plătească TVA în România. Noile reguli privind impozitarea se vor aplica nu doar achizițiilor de bunuri din China, ci și celor făcute din orice altă ţară non-UE.
Mii de achiziții, online, de afară
Mii de băcăuani cumpără, săptămânal, gadgeturi sau alte bunuri de pe site-urile de afară. Sopping-ul online se face, în special, de pe site-uri din China, unde, se știe, se găsesc în special lucruri cu prețuri mici, dar și de pe platformele de internet localizate în Hong Kong, Singapore, Malaezia, Japonia, SUA, Canada sau Israel. De la vară, aceste platforme de comerț electronic vor reține TVA în cazul facilitării vânzărilor de bunuri din partea unor furnizori non-UE, de până la un plafon de 150 euro. Un calcul simplu este suficient de edificator.
Astfel, pentru un obiect mărut, pentru care s-a plătit un preț la fel de mic, de 2 euro (husă telefon, brichetă, articole de pescuit etc), un băcăuan va fi obligat să îl ridice de la singurul ghișeu din oraș pe care vama îl are deschis, cel de la Oficiul 9 al Poștei Române, situat pe strada Energiei. Aici, de fiecare dată, se formează cozi interminabile, mai ales în perioada de Black Friday sau de Crăciun. La punctul de vămuire, va trebui arătată dovada achiziției, în care este trecut prețul, după care se vor achita taxa vamală de 2 dolari și TVA de 19%.