23 noiembrie 2024

„Prin acest semn vei învinge”

Sfinții Împărați Constantin şi Elena

În rândul sărbătorilor închinate sfinţilor lunii mai, un loc important il are praznicul inchinat Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Sunt numiţi de Sfânta Biserică şi „Sfinţi, slăviţi încoronaţi de Dumnezeu şi întocmai cu Apostolii, mari Împăraţi Constantin şi Elena”. Sfinţii azi pomeniţi nu au fost aşa cum suntem obişnuiţi,nici martiri sau cuvioşi călugari,nici făcători de minuni ca alţi sfinți, dar pentru faptele şi activitatea lor puse în folosul şi dezvoltarea Bisericii, se bucură de această numire şi cinstire deosebită.

Împăratul Constantin [274-337]-fiul lui Constanţiu Chlor şi al Elenei [cca 248-327] este născut în Naisus. Mama lui îi împărtăşeşte de mic din taina învăţăturilor lui Hristos. Este mânat de dorinţa refacerii unităţii şi redobândirii liniştii interne în Imperiul Roman. Este consemnat evenimentul divin din ajunul luptei cu Maxenţiu din 312,când noaptea i se arată în vis o cruce deasupra soarelui cu inscripţia: „Prin acest semn vei învinge”; brodează pe steagurile de luptă iniţialele lui Hristos şi semnul crucii şi într-adevar, oastea mult mai numeroasă a lui Maxenţiu este învinsă. Este momentul definitiv după care Constantin devine un susţinător al creştinilor prin toate faptele ulterioare.



În 313 dă Edictul de la Mediolan prin care acorda libertate de credinţă tuturor locuitorilor Imperiului oprind persecuţiile împotriva creştinilor; restituie bunurile confiscate de la creştini; numeroase temple păgâne şi clădiri publice au fost date episcopilor pentru a fi transformate în Biserici şi le oferă ajutoare materiale pentru ca Biserica să-şi poată îndeplini rolul ei misionar şi social. Împăratul Constantin procedează la o modificare în sens creştin a legislaţiei, interzicând pedepsele groaznice [răstignirea, tortura,etc] şi promovând legi cu caracter social-creştin.

În anul 324 pune piatra de temelie a noii capitale a Imperiului: Constantinopol ,Roma păgâna fiind înlocuită cu o capitală creştină. În 321 se generalizează în Imperiu,ca zi de odihnă Duminica ,iar în 325 convoacă la Niceea primul Sinod Ecumenic, unde participă 318 episcopi ai Bisericilor de atunci.

În toate aceste decizii este sprijinit şi îndrumat de mama sa Elena. La români, Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena se bucură de o înaltă cinstire, dovadă fiind sutele de biserici ce îi au ca ocrotitori [Catedrala Patriarhală, Biserica Hurezi,etc] şi sutele de mii de români ce poartă numele lor slăvite de Constantin şi Elena.

Pr. Liviu Burlacu, Centrul „Izvorul Tămăduirii” Bacău

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014