25 noiembrie 2024

Sfintii din bisericile bacauane

Cateva lacasuri de inchinaciune din judetul Bacau „ascund”, pe langa obiecte cu valoare de patrimoniu – icoane, carti, obiecte de cult -, si ramasitele pamantesti ale unor sfinti, considerate a fi facatoare de minuni. Slujitori ai altarului din manastiri si biserici ortodoxe si catolice bacauane au pastrat sfintele moaste cu mare cinste, acestea devenind in scurta vreme de la aducerea lor in sfintele lacasuri loc de pelerinaj pentru credinciosi.

Unul dintre cei cinci sfinti legat de Arhiepiscopia Romanului si Bacaului este Sfantul Cuvios Antipa de la Calapodesti, care a trait intre anii 1816-1882. „Este o cinste pentru bacauani ca, din randul lor, a fost canonizat acest sfant, recunoscut si cinstit in toate Bisericile Ortodoxe”, a spus PS Ioachim Bacauanul, episcop vicar. Cuviosul Antipa s-a nascut in satul Calapodesti, din judetul Bacau, a fost canonizat de Biserica Ortodoxa Roman in anul 1992 si este praznuit pe data 10 ianuarie. Particele din moastele sfantului se afla in multe lacasuri de inchinaciune din tara, printre care si Manastirea „Sfantul Antipa de la Calapodesti” din comuna Dealu Morii (Bacau), infiintata in anul 1997, spre pomenirea acestui sfant.



Ciolpani si Bogdana

Manastirea Ciolpani adaposteste o parte din moastele Sfantului Emilian de la Durostor, care este si ocrotitorul asezamantului monahal situat in apropiere de orasul Buhusi. Singurul lacas de inchinaciune din tara care poarta numele acestui martir dobrogean devine in fiecare an, la 18 iulie, loc de pelerinaj pentru credinciosii din toate colturile tarii. Particele din moastele unor sfinti se afla si in Manastirea Bogdana, din comuna Stefan cel Mare (Bacau). Printre acestia, Haralambie (praznuit pe 10 februarie), Ap. Bartolomeu (11 iunie), Mc. Paraschevi (26 iulie), Artemie (20 octombrie), Sf. Mina (11 noiembrie), Ap. Filimon (22 noiembrie), Sf. Varvara (4 decembrie), Sf. Elefterie (15 decembrie).

Fericitul Ieremia Valahul, laudat de Papa Ioan Paul al II-lea

[ad#stire]Ramasitele pamantesti ale Fericitului Ieremia Valahul, primul roman beatificat de Biserica Catolica, la 30 octombrie 1983, se afla in Sanctuarul Diecezan Catolic „Sfantul Ieremia Valahul” din Onesti. Moastele acestui sfant care a realizat, asa cum spunea Paul Ioan al II-lea, o „sinteza armonioasa intre patria naturala si cea adoptiva – Italia”, au fost aduse in Romania, dupa sute de ani, din orasul italian Napoli, pe 13 mai 2008. Aceste sfinte moaste pastrate cu credinta si cautate de oameni ca leac pentru toate betesugurile trupesti si sufletesti sunt considerate adevarate comori ale lacasurilor de cult.

Gabriel Pop



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014