Pentru a petrece sarbatorile pascale fara incidente medicale, iata cateva reguli simple, date de medicul Tudor Ciuhodaru, pe care ar trebui sa le aplicati in aceste zile. Pacientii cu afectiuni digestive cronice trebuie sa continue medicatia, iar eventualele modificari ale regimului igienodietetic vor fi luate in considerare doar dupa consultarea medicului.
Reluarea dupa post a unei alimentatii bogate in grasimi, tocaturi, prajeli si asocierea cu alcool este contraindicata pacientilor cu gastrite, ulcere, colici biliare sau colecistite acute, hemoragii digestive sau pancreatite. Pacientii cu afectiuni metabolice (ex. diabet) vor respecta indicatiile terapeutice – in caz contrar decompensarile putand fi grave mergand pana la coma.
Pacientii cu afectiuni cardiovasculare (hipertensiuni, insuficiente cardiace, cardiopatii ischemice) vor fi atenti la excesul de sare si grasimi, iar intreruperea medicatiei este contraindicata intrucat duce la agravarea bolii). Orice durere precordiala cu durata de peste 3-5 minute indica suspiciunea unui sindrom coronarian acut ce necesita prezentare urgenta la spital.
Cei cunoscuti cu alergii alimentare vor avea grija la produsele consumate, vor avea medicatia de urgenta si se vor prezenta la spital in cazul eruptiilor pruriginoase asociate tulburarilor respiratorii. Perioada sarbatorilor creste riscul aparitiei depresiilor si a tentativelor de sinucidere si este necesar ca pacientii cu astfel de afeciuni sa aiba medicatia adecvata si suportul familiei.
Consumul de alcool va poate aduce la spital in coma sau datorita tulburarilor paroxistice de ritm, pancreatitelor, ulcerelor criza sau hemoragii digestive. Pot fi si victime colaterale datorita accidentelor de trafic sau agresiunilor. Nu in ultimul randa accidentele casnice sunt frecvente in aceasta perioada. Arsurile, plagile, entorsele, fracturile se trateaza mai usor si cu mai putine complicatii daca va prezentati rapid la spital.
Sursa: Realitatea.net
Foto: bucatariamirelei.blogspot.com