Aşa a gândit dintotdeauna românul, pe care alte seminţii l-au admirat pentru puterea de a se regenera. Au fost piedici, sunt şi încă vor mai fi, dar din fiecare am învăţat să privim partea plină a paharului. Iar mărturia cea mai limpede a acestui adevăr o aduc obiceiurile de iarnă, începute odată cu sărbătoarea de 6 decembrie – Sfântul Nicolae – şi încheiate de Bobotează şi Sfântul Ioan.
Judeţul Bacău deţine unul dintre cele mai importante tezaure folclorice din ţară, pentru care trei calităţi sunt evidente: varietatea, pitorescul, forţa emoţională. Nu e o întâmplare faptul că întemeietorul folcloristicii româneşti, Vasile Alecsandri (născut la 14 iunie 1818 în Bacău), după ce a cules producţii populare din această parte de Moldovă, a avut cuvinte de laudă pentru valoarea tradiţiilor exemplare, „fără seamăn în literaturile străine”, îndemnându-ne să le cunoaştem, să le păstrăm şi să le facem cunoscute, pentru că – spunea poetul naţional al românilor de până la ivirea lui Mihai Eminescu – ele „compun o avere naţională, demnă de a fi scoasă la lumină ca un titlu de glorie pentru naţia română”.
Aşadar, fie că vorbim despre căiuţii din Câmpeni, comuna Pârjol, fie că ne pătrundem de spectaculozitatea urşilor din Dărmăneşti ori de jocul caprei din mai toate zonele judeţului, concluzia este una singură: sufletul românului este dornic de viaţă autentică, de bucuria culorilor şi sunetelor ritmate, de cadenţa şi miezul vorbelor spuse ceremonios ori, dimpotrivă, şăgalnic.
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bacău (manager, Florin Zăncescu), instituţie aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean, s-a străduit în permanenţă să consemneze prezenţa şi manifestările din domeniul patrimoniului cultural imaterial şi să le dea formă instituţională. Festivalul Judeţean de Folclor, Târgul Meşteşugurilor Artistice Tradiţionale, Salonul Naţional al Artei Naive, „Conexiunile culturale”, programul „Tezaure umane” sunt embleme care au reunit potenţialul creator al acestui colţ de ţară. În anul 2019, a fost editată culegerea „Decemianuarie – o panoramă a tradiţiilor de iarnă din judeţul Bacău”, care atestă bogăţia şi frumuseţea producţiilor populare tematice: colinde, pluguşoare, sorcove, iar în arhiva instituţiei am depozitat zeci de ore de înregistrări audio-video al acestor momente unice de peste an.
Într-o vreme care e mai degrabă potrivnică voinţei şi obiceiurilor noastre, vă invităm să urmăriţi secvenţe filmate în anii din urmă în localităţi ale judeţului, în preajma Crăciunului şi a Anului Nou. Vă veţi convinge că recuzita tradiţională, strigăturile spontane, măştile ingenioase, costumele naţionale organizate special pentru astfel de momente, dar mai ales energia debordantă a cetelor cu vârste semnificative (de la 5, la 70 de ani) alcătuiesc nu doar un spectacol preluat şi transmis de la generaţii trecute, ci mai ales un tablou al încrederii că românul şi fiinţa umană în general supravieţuiesc în orice condiţii.
„La mulţi ani!”, dragi privitori!
(Montajul a fost postat pe Youtube şi a putut fi urmărit încă de ieri, 27 dec.)