23 ianuarie 2025

Sfântul Nicolae

Conform traditiei, Sfântul Nicolae s-a născut în provincia Licia (Lichia) din sudul Asiei Mici (Turcia de azi), în orașul Patara. A fost unicul fiu al unei familii foarte înstărite și evlavioase. Data nașterii sale nu este cunoscută.
Copil fiind, a dovedit harnicie la învățătură și o viata virtuoasa, ceea ce a făcut ca el să crească duhovnicește și în intelepciune creștină. Nu avea încă vârsta judecății, când el s-a deprins cu rugaciunea și înfrânarea, virtuti ce mai târziu i-au potolit patimile trupului și i-au ușurat desăvârșirea sufletului.
A rămas de timpuriu orfan de ambii părinți. Cel care avea să fie o fală a creștinătății, n-a făcut precum tânărul risipitor ci dimpotrivă, într-una din zile, a strâns în fața casei sale pe toți săracii și oropsiții din acel ținut și le-a dăruit toate bogățiile moștenite, pe care el le socotea a fi deșertăciuni, și L-a urmat pe Domnul Hristos. În auzul evlaviosului Nicolae răsunau cuvintele Mântuitorului: „Vinde toate câte ai și împarte la săraci și vei avea comoară în ceruri”. Şi ca să se apropie și mai mult de Acesta, el s-a îndreptat spre Ierusalim, dornic să calce pe drumurile sfințite de pașii Mântuitorului și a ucenicilor Lui, astfel să se întărească și mai mult în credinta.
Nu se știe dacă a fost ales episcop în cetatea Mira, la cererea credincioșilor, care rămăseseră fără pastor, dar conform tradiției aceasta s-a întâmplat înainte de a fi închis, în timpul persecutiilor lui Dioclețian; a fost eliberat după urcarea pe tron a Sfântului Constantin. Sfântul mai este cunoscut și ca apărător al Ortodoxiei împotriva arienilor fiind prezent la Sinodul I, deși numele său nu apare în documentele din acea perioadă. A trecut la Domnul pe 6 decembrie între anii 342 și 352.
Multe din detaliile cunoscute ale vieții lui apar abia în surse medievale. Sfântul Metodie, la mijlocul secolului al IX-lea a scris o Viață a Sfântului Nicolae în care notează că sfântul era cunoscut majorității creștinilor, astfel încât e posibil ca această scriere să se fi bazat pe tradiția orală și pe relatările care circulau la acea vreme. Metodie amintește că Sf. Nicolae a fost crescut după cuviință de părinți binecredincioși și povestește cum Sfântul le-a înzestrat pe cele trei fiice ale unui cetățean din Patra care sărăcise, din moștenirea pe care o avea de la părinți.
Sfântul Nicolae a făcut multe minuni, așa cum arată istoria vieții sale care nici după moarte nu au incetat. Rugăciunile, postul, milosteniile sfântului Nicolae, exemplul pilduitor al vieţii sale şi intervenţiile sale salvatoare de-a lungul istoriei, ne întăresc trăirea noastră în adevăr, milă şi milostivire, care sunt bineplăcute şi mult dorite de Dumnezeu.

Pr. Liviu Burlacu
Centrul “Izvorul Tămăduirii”-Bacău



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img