In fiecare an, la 23 aprilie, il sarbatorim pe Sfantul Mare Mucenic Gheorghe. Numit si purtatorul de biruinta, Sfantul Gheorghe se numara printre cei mai indragiti sfinti ai crestinatatii. Viata, jertfa si minunile sale au strabatut veacurile pana in prezent, servind drept model duhovnicesc pentru multi crestini. Inca din primii ani de viata s-a aplecat cu evlavie asupra invataturilor crestine. Nascut in vremuri de restriste, pe cand domnea imparatul Diocletian, in jurul anului 270 d. Hr., Sfantul Gheorghe a primit o educatie militara desavarsita, ajungand general in armata romana, la numai 30 de ani. In anul 303, imparatul a dat un decret prin care toti crestinii sa se lepede de credinta in Hristos si sa se inchine zeilor. Sfantul Gheorghe a refuzat sa faca acest lucru si a fost condamnat la moarte prin decapitare la 23 aprilie.
Sfantul Gheorghe este patronul ostirii romane si al intregului tineret crestin. Impreuna cu Dimitrie – Izvoratorul de Mir, Sfantul Gheorghe imparte statutul unic de sfant – soldat al ortodoxiei. Iconografia bisericeasca pastreaza imaginea Sfantului Gheorghe reprezentat in haine de luptator, stand pe cal, zdrobind diavolul, in chip de balaur, cu sulita. Perceput initial ca o divinitate a primaverii si a vegetatiei, Sfantul Gheorghe a devenit cu timpul patronul sacru al celor ce trudesc pamantul, el fiind identificat in Panteonul romanesc cu Cavalerul Trac. In constiinta populara, Sfantul Gheorghe este unul dintre cei mai prezenti sfinti, numeroase biserici purtand hramul sau…
De ziua Sf. Mare Mucenic Gheorghe, astazi de la ora 9.00, Preasfintitul Ioachim Bacauanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, va sluji Sfanta Liturghie la biserica cu acelasi hram din municipiul Bacau. Totodata, fiind sarbatoarea singurului lacas de cult cu hramul „Sf. Gheorghe” din oras, toti bacauanii sunt asteptati la acest praznic de la biserica situata an zona Orizont, pe str. Marasesti nr. 100.
Gabriel Pop