Sâmbăta acesta îl sărbătorim pe Sfântul Apostol Andrei. El este primul Apostol care a călcat pe pământul unde trăiește poporul nostru. Poporul român este unul mai smerit, mai necunoscut de oameni, dar cunoscut de Dumnezeu, iată, din prima clipă, cu primul chemat.
Ar trebui investit mai mult în dreptul acestui eveniment numit chemarea la apostolat, deoarece este cu adevărat un moment încărcat de semnificații. Dacă nu pătrundem cum se cuvine aceste semnificații nu vom înțelege nici chemarea și lucrarea Apostolilor, dar mai ales nu vom pricepe nici chemarea noastră. Să știți că Dumnezeu ne cheamă pe toți la mântuire.
Această lucrare a înțeles-o exact primul Apostol, Sfântul Apostol Andrei, fratele lui Petru. El nu era un om oarecare, pescar pe marea Galileii, ci era ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul, plin de tensiunea așteptării lui Mesia. Dacă nu ar fi așteptat cum se cuvine, cu nădejde, evenimentul venirii Mântuitorului în lume, ar fi trecut pe lângă el fără să îl sesizeze, așa cum a trecut și trece pe lângă atâta lume indiferentă la chemarea pe care le-o adresează Dumnezeu. Viitorii Apostoli erau deci pregătiți, sensibilizați de predica Sfântului Ioan Botezătorul. Ioan constituie începutul, nucleul de forță al acestui fenomen ce se numește apostolat. Apostol înseamnă atât „cel chemat”, dar mai ales „ cel trimis”. Ioan trebuia să deschidă calea către o nouă realitate numită Împărăția lui Dumnezeu. Ioan Botezătorul a spus despre Iisus „iată Mielul lui Dumnezeu , cel ce ridică păcatele lumii”. De bună seamă, în jurul lui Ioan era multă lume, unul singur a înțeles și a îndrăznit să creadă ce a spus Ioan . El a crezut că Dumnezeu, Iisus Hristos, este în fața lor. Odată cu Sfântul Apostol Andrei înțelegem că mântuirea creștină, Dumnezeul creștin, sfințenia creștină este supremul firesc. Îl fercim pe Sfântul Apostol Andrei pentru faptul că Dumnezeu l-a trimis poporului român. Oare este puțină cinste pentru neamul nostru să ne trimită Dumnezeu pe primul care l-a identificat și l-a înțeles în istorie pe Dumnezeu? Credem că este mare cinste pentru noi, dar și mare responsabilitate.
„Iată Mielul lui Dumnezeu , cel ce ridică păcatele lumii”
Pr. Radu Florin Grigoraș, Parohia Măgura, Bacău