Zeci de locuitori ai Asăului și-au dat mână cu mână, de Ziua României, pentru a sărbători, în cel mai pur stil românesc, cei 99 de ani de la Marea Unire. Astfel, îmbrăcați în minunatele haine populare, sătenii au participat la cea de-a doua ediție a „Șezătorii gospodinelor de pe Valea Asăului”.
Evenimentul a fost găzduit de pensiunea „Livada minunată” din satul Apa Asăului și a beneficiat de prezența autorităților locale și județene, cărora li s-au alăturat numeroși turiști și curioși aflați în trecere prin localitate.
„M-am întors aici, în satul natal, după 20 de ani, pentru că eram mâhnită de ceea ce se întâmpla în această comună și mi-am dorit să reînviu toate obiceiurile, datinile și tot ce înseamnă cultura satului.
Vreau ca acești copii care mai sunt pe aici, mai ales fetele, dar și băieții să învețe ceva, pentru că, din păcate, s-a pierdut foarte mult din tradiții, nu mai găsim o ie cusută cu pui, totul este artificial, produs de mașinării”, ne-a declarat Simona Drilea, organizatoarea evenimentuluiu.
Sărbătoarea a debutat cu o prestație artistică susținută de preșcolarii de la Grădinița nr. 2 din Apa Asău și de copiii de la Școala 1 din localitate, finalul aparținându-le membrilor Ansamblului „Cununa” din comuna Asău.
„Sunt aici ca reprezentant al președintelui CJ, Sorin Brașoveanu, care, din motive obiective, nu a putut onora cu prezența, dar este cu sufletul alături de organizatori, de Simona, care face aici lucruri minunate.
Îi mulțumim și ne dorim ca tot ce se întâmplă aici să fie multiplicat la nivel județean, chiar regional, mai ales la anul, când vom marca centenarul Marii Uniri”, a declarat Cristian Aioanei, consilier în cadrul cabinetului președintelui CJ Bacău.
„Am avut ocazia, cu această șezătoare, să ne exprimăm din punct de vedere cultural, social, omenește. Toată lumea este veselă, în așteptarea noului an. De fapt, noi pentru 2018, când vom împlini 100 de ani de unirea Principatelor, deja am început să stabilim un program care să cuprindă toate cele șase sate ale comunei, cu tot tineretul și cu bătrânii locului”, a declarat Constantin Rădulescu, primarul Asăului.
De departe, atracția principală au asigurat-o vârstnicele satului care, împreună cu alte gospodine mai tinere, au format o șezătoare ca pe vremuri, unde au cântat, au spus glume și, mai ales, au muncit la tors lâna, împletit ciorapi, fulare și mănuși pentru iarna ce vine, chiar și la desfăcat porumbul, în vreme ce alte femei confecționau straițe și celebrele măști pentru colindătorii din zonă, dar și prosoape și tablouri din goblen.
„Asta e o furcă cu lână, iar costumul de pe mine e vechi de 100 de ani, lăsat cu limbă de moarte de o mătușă, pentru că știa că o să-l păstrez.
Am fost obișnuite, de mici copii, să muncim, să ne facem singure hainele. Mă punea mama să torc lâna, să împletesc, să cos. Mă bucur că nepoatele au învățat să coasă haine, mai ales cea mare, care stă la București”, ne-a destăinuit Veronica Răuță, de 85 de ani, decana de vârstă a șezătorii.
Merită să le amintim pe toate doamnele satului care nu și-au părăsit tradițiile: Mariana Napa, Viorica Chiriluș, Doina Vatavu, Maria Negru, Mariana Merlușcă, Elena Bran, toate premiate cu diplome de către organizatori. La final, întreaga suflare a încins o horă în curtea pensiunii frumos gătită de săbătoare, pe cetinile de brad generos împrăștiate pe jos, bucurându-se împeună că sunt români.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.