Zile incarcate de emotii si imbogatite cu valori autentice romanesti, la Scoala „Domnita Maria” din Bacau. Sub genericul „Poarta martisorul romanesc”, timp de doua zile, copiii participa la ateliere de lucru in cadrul unei sezatori, unde, realizeaza martisoare romanesti, traditionale, din lut, etamina si impletituri din sfoara (alb/rosu).
Sezatoarea dedicata martisorului s-a desfasurat marti, 4 martie 2014, in sala de festivitati a scolii, eveniment la care si-au dat concursul alaturi de copii cadrele didactice Livia Chiper, Roza Armanu, Corina Acatrinei, Augusta Balis, Marciana Simon, Codrina Beldiman si conducerea unitatii de invatamant.
Copiii s-au imbracat in costume populare romanesti si au realizat martisoare pe ateliere de lucru, in timp ce colegii mai mari si membrii Ansamblului „Ciucurelul”, coordonati de prof. Pavel Sova, au sustinut un program artistic popular.
Invitatul special al evenimentului a fost muzeograful Iulian Bucur, seful sectie Etnografie din cadrul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacau, care le-a vorbit copiilor despre insemnatatea martisorului.
Traditie romaneasca
Legat de numele scolii, Iulian Bucur le-a spus copiilor ca Domnita Maria a dus costumul romanesc pana departe, in America, l-a lasat acolo si i-a facut pe americani sa ne cunoasca. El spune ca primul martisor a fost descoperit pe santierele arheologice si era facut din bobite rosii si albe.
„La inceput, martisorul a fost doar o sfoara, un snur, pe care, ulterior a fost pus un banut. Dupa ce a disparut banutul, pe martisor au inceput sa apara obiecte mici de genul potcoava, trifoi cu patru foi si alte talismane mici cu rol de protectie si noroc.
Acest obicei vine de la faptul ca taranul roman a continuat pana tarziu, in secolul XVII si chiar secolul XVIII, sa sarbatoreasca anul nou pe 1 martie. Si de atunci, taranii faceau aceste martisoare la schimbarea anului vechi cu anul nou.
Aveau nevoie taranii sa poarte acest semn al martisorului si il puneau la trecerea dintre ani. Cand ceva ce poate a fost rau se termina si incepea ceva bun. Aceasta este o posibila explicatie pentru martisorul pe care il purtam. Cel mai vechi martisor pe care il avem la Complexul Muzeal Iulian Antonescu are aproximativ 200 de ani. E un banut cu o gaura, pe care mama l-a desprins din salba, de care a legat un snur de lana rasucit si pe care l-a legat la mana copilului.
Deasemenea, avem niste documente care arata ca martisoarele erau purtate pentru ca fata alba sa fie pazita de soare”, a declarat Iulian Bucur, muzeograf, seful sectie Etnografie din cadrul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacau.
Sa nu ne uitam radacinile
Prof. Roxana Sotu le-a spus invitatilor ca a ales o astfel de tema pentru sezatoare, tocmai ca elevii sa nu isi uite radacinile.
„Asa cum fiecare tara are propriile traditii, noi, la randul nostru, trebuie sa-i incurajam pe copii sa dobandeasca obiceiurile stravechi si sa le trasmita mai departe. Am ales aceasta tema pentru ca martisorul este de fapt o apropiere intre elev si profesor, intre parinti, bunici si copii. Ceea ce multi nu stiu este ca martisorul se pune in piept, nu pe catedra”, a spus prof. Roxana Sotu, director adjunct la Scoala „Domnita Maria” Bacau.
La sezatoare, copiii au cusut martisoare, altii le-au impletit, altii le-au decupat sau modelat si pictat. Pe Malina Cociorva, eleva in clasa a VII-a, am surprins-o lucrand la etamina.
„Am invatat sa cos modele sub indrumarea prof. de desen, Anca Stefanica. Am cusut pana acum patru martisoare, iar pe cel mai frumos dintre ele i-l voi darui mamei mele, de 8 martie”, a declarat Malina. Langa ea, un pusti in clasa a II-a taia de zor dintr-un ghem de snur. „Eu fac bratari de legat la mana. Am mai si gresit, insa, unele chiar sunt reusite. Am facut si o bratara impletita, insa, este mai mult de lucru la ea”, spune Robert Andrei Andronic. La o alta masa, copiii pictau obiecte mici din lut.
„Am cumparat lutul, l-am modelat si l-am lasat la uscat. Acum este numai bun de pictat si prin culoare, incercam sa insufletim obiectele in miniatura. Am facut opinci, fluiere, castroane si linguri din lut, urmand sa le pictam si sa le vindem in cadrul unei expozitii”, a declarat Florina Neagu, eleva in clasa a VII-a B. Expozitia cu vanzare va fi organizata pe 5 martie 2014, in holul Scolii „Domnita Maria” Bacau.