15 noiembrie 2024

Set de lucrări de istorie lansate în premieră națională la Onești

În Aula Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti” din Onești a fost lansat, luni, 12 septembrie, în premieră națională, setul de șase lucrări de istorie „România în Primul Război Mondial și Marea Unire a României”. În cărțile, care au ieșit de sub teascurile Tipografiei Magic Print din Onești, sunt analizate evenimente care au avut loc cu începere din 1916 până la încoronarea Regelui Ferdinand în anul 1922, cu referire la Primul Război Mondial și la Marea Unire a României.

Evenimentul a fost dedicat împlinirii a 103 ani de la constituirea Societății Mormintelor Eroilor Căzuți în Război înființată la 12 septembrie 1919 prin decret semnat de Regele Ferdinand I și care a funcționat până în 1948 sub înaltul patronaj al Reginei Maria, sub diferite titulaturi: Societatea Cultul Eroilor, Așezământul Național Regina Maria pentru Cultul Eroilor (ANCE) și  Așezământul Cultul Eroilor. Din 1948, Așezământul a fost desființat, dar din 1991 a fost înființată Asociația Națională Cultul Eroilor Regina Maria, cu o filială și în județul Bacău, din 1992.



La conferința de lansare a setului de lucrări, moderată de istoricul Vilică Munteanu și de directorul Bibliotecii „Radu Rosetti”, Ionuț Tenie, au venit generalul de brigadă (rtr) Grigore Buciu – vicepreședintele ANCE, generalul cu patru stele Vasile Apostol, protopopul de Onești dr. Ioan Bârgăoanu, Eugen Petrescu – președintele Filialei ANCE Vâlcea, dr. Tudor Rățoi – Filiala ANCE Mehedinți, Dănuț Voicu – președintele Filialei ANCE Bacău, și primarul municipiului Onești, Laurențiu Neghină. În sală au fost prezenți primarul orașului-stațiune Slănic Moldova, Gheorghe Baciu, președinți ai unor subfiliale Cultul Eroilor din județul Bacău, preoți din județele Bacău și Neamț, profesori și elevi de la școlile oneștene, scriitori și ziariști.

Cele șase cărți conțin informații și considerații despre intrarea României în războiul de reîntregire a neamului (vol. I), despre marile bătălii de la Mărăști-Mărășești-Oituz (vol. al II-lea), despre făurirea României mari (vol. al III-lea), despre campania Armatei Române în Ungaria și faza finală a războiului (vol. al IV-lea), despre semnarea Tratatului de pace de la Trianon (vol. al V-lea) și despre încoronarea suveranilor României Mari (vol. al VI-lea)

Despre evenimentul de la Onești, despre importanța cărților lansate pentru cultura istoriografică a oricărei persoane și despre evenimentele din perioada Primului Război Mondial și a făuririi României Mari au vorbit primarul municipiului Onești, Laurențiu Neghină, dr. Ioan Bârgăoanu, Eugen Petrescu (coordonatorul editării cărților), dr. Tudor Rățoi și generalii Grigore Buciu și Vasile Apostol.

Președintele Filialei Bacău a ANCE a oferit, cu acest prilej, seturi de cărți protopopului Ioan Bârgăoanu, generaluli cu patru stele Vasile Apostol, primarului Laurențiu Neghină și Primăriei Slănic Moldova. De asemenea, a oferit placheta „30 de ani de la reînființarea Filialei Bacău a ANCE” primarului de Onești, generalului Grigore Buciu, profesorului Eugen Petrescu, profesorului Tudor Rățoi, directorului Bibliotecii Radu Rosetti, președinte subfilialei Moinești a ANCE, Gabriela Biea și preotului dr. Florin Țușcanu, din Roman.

La finalul reuniunii, membri ai Ansamblului coral Resurrectio, din Moinești, condus de prof. Gabriela Biea, au susținut un scurt recital de cântece patriotice.

Organizatorii evenimentului au fost Primăria Onești, Filiala Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor și Biblioteca „Radu Rosetti”, iar parteneri au fost Protoieria Onești, cotidianul Deșteptarea, Filiala Bacău a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala Vâlcea a ANCE și Tipografia Magic Print din Onești.




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Alte titluri

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014