Masinile de Salvare fac mii de kilometri si de pomana. Daca moda apelurilor false a cam apus, medicii si asistentii de la Serviciul Judetean de Ambulanta Bacau se confrunta cu o alta situatie: apeluri abuzive. Din acest motiv, masinile care salveaza vieti sunt obligate sa parcurga lunar mii de kilometri prin oras si prin judet pentru ca atunci când ajung la locul solicitarii sa constate ca persoana care a cerut ajutorul sa nu fie atât de garv bolnava.
„Aceste apeluri abuzive sunt cam 15 -20 la suta din totalul solicitarilor. Multe dintre ele pot fi rezolvate de medicina primara, si nu de sistemul nostru prespitalicesc. Practic, se exagereaza cu simptomatologia cazului sau, in alte situatii, se dramatizeaza prea mult consecintele unui accident. Trebuie sa se inteleaga ca astfel de apeluri pot bloca serviciul nostru. Mai ales ca echipajele noastre nu asteapta urgenta, iar tot timpul sunt insuficiente, pentru ca nu stam foarte bine, asa cum e la nivelul intregii tari, de altfel, la capitolul personal. Asta in conditiile in care intr-o garda de 24 de ore avem si 150 de interventii. ”
dr. Adrian Colibaba, directorul medical al Serviciului Judetean de Ambulanta Bacau
Astfel de apeluri (de exemplu o colica renala, o durere de spate sau o taietura minora) pot pune in pericol viata celor care au cu adevarat nevoie de ajutor. Iar trierea lor nu poate fi drastica, pentru ca abia ajunse la fata locului, echipajele de la Ambulanta pot face o estimare a cazuisticii.
Au fost cazuri când pacientii au sunat la 112 sa cheme o ambulanta doar pentru ca erau speriati de simptome si nu mai aveau rabdare sa-si astepte medicul de familie, iar alteori salvarile sunt folosite chiar in loc de taxiuri pentru a se ajunge mai repede la spital. Concluzia: bani cheltuiti degeaba si consum inutil de timp pretios.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.