9 noiembrie 2024

Serviciu- tinta: jucator profesionist

Tenis/ Portret de campion: Stefan Casuneanu

Are un nume cu greutate: Casuneanu. Dar care nu il apasa in niciun fel. Cel putin asa sustine: „Când intru pe teren, ma cheama doar Stefan si nu simt niciun fel de presiune. Ma gândesc la un singur lucru: sa joc cât mai bine. Si, daca se poate, sa câstig”. Facând puncte cu forehand-ul, principala sa arma. Tenismenul in vârsta de 15 ani (va implini 16 in iulie) legitimat la CSM Onesti intareste valoarea forehandului sau. „Intr-adevar, este lovitura mea de baza. Cu ea imi construiesc punctele. 90-95 la suta din puncte sunt facute cu lovitura de dreapta. Asta nu inseamna ca neglijez serviciul sau reverul”, spune Stefan Casuneanu, care are ideile la fel de clare ca si loviturile: „M-am decis deja asupra profesiei. Iubesc foarte mult tenisul, iar telul meu este sa devin jucator profesionist”.



Trei dintr-o data

Pentru a-si urma telul, Stefan Casuneanu s-a mutat vara trecuta in Bacau, unde a devenit elev al Liceului cu Program Sportiv. „Bacaul era cea mai buna varianta, in raport cu distanta si cu familia”, precizeaza Stefan, care recunoaste ca, la inceput, schimbarile au avut un impact destul de mare asupra sa: „Schimbam trei lucruri dintr-o data, asta ca sa nu mai amintesc si de scoala: orasul, casa si antrenorul. N-a fost chiar usor, dar m-am adaptat. Am invatat sa ma autogospodaresc, deoarece ca jucator de tenis esti mereu pe cont propriu”. Spune ca l-a ajutat mult si tenisul, dar si noul antrenor, Ovidiu Ciulina, de la CS Moldosport: „Ma inteleg perfect cu domnul profesor, iar progresele inregistrate i le datorez din plin”. Antrenorul Ciulina „returneaza” peste fileu: „Stefan are calitati si sunt convins ca poate ajunge departe in tenis”.

Cum se misca soldul

Ovidiu Ciulina adauga: „Se stie ca avem talente exceptionale in tenis, dar care se pierd când trec la seniori sau chiar inainte de a ajunge acolo. 70 la suta din nereusite au in spate planificarea defectuoasa a antrenamentelor. Aici trebuie lucrat”. Stefan si-a schimbat, la rândul sau, programul de antrenament. De la cele opt ore de somn, opt ore de scoala si opt ore de timp liber (in care intrau si antrenamentele la tenis) pe care le avea la Onesti, a trecut la sase zile de antrenament din sapte, cu câte cinci ore de antrenament pe zi. „Doua-trei ore lucram fizic la sala de forta, iar doua ore facem tenis, inclusiv tactic. Analiza video a antrenamentului imi permite sa-i arat lui Stefan, a carui perceptie este diferita de realitate, de ce trebuie sa-si miste soldul intr-un anumit fel, cu toate ca el are, probabil, convingerea ca face miscarea corecta”, spune antrenorul Ciulina.

Un palmares deschis

Casuneanu il are ca model pe Roger Federer („biomecanic, seamana”, puncteaza antrenorul Ovidiu Ciulina) si stie exact ce palmares isi doreste sa prezinte cititorilor „Desteptarii” in februarie 2016: „Pâna acum, cel mai bun rezultat al meu este un loc intâi in proba de dublu la un turneu international in Moldova. Din aprilie, voi intensifica participarea la turneele internationale, in cadrul carora imi doresc, in acest an, sa ating o semifinala ETA si un „sfert” in ITF”, marturiseste Stefan. In viata de zi cu zi nu are o prietena stabila („nici nu dispun de foarte mult timp liber”), iar la scoala nu are o materie favorita. „Astept cu interes psihologia, mai ales ca este posibil, daca nu chiar probabil sa ma orientez si spre o facultate de profil. Prioritar pâna in jur de 30 de ani va ramâne insa tenisul”, subliniaza Stefan Casuneanu, care isi doreste sa devina un nume cu greutate. In tenis.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014