ONG-urile sunt lasate de izbeliste
E tot mai greu pentru ONG-uri sa-si continue proiectele sociale. Statul nu le mai sprijina nici cat o facea in urma cu 5-6 ani, iar strainii au subtiat fondurile. Companiile romanesti dau bani putini si asta de Craciun si de Paste. Ingrijoratoare nu e soarta ONG-urilor, ci a copiilor si batranilor ajutati de acestea.
Organizatiile neguvernamentale care au ca obiect de activitate serviciile sociale se confrunta cu mari greutati. Pe de o parte e vorba de criza, fenomen care ii afecteaza si pe sponsorii externi, iar pe de alta parte si statul roman a inchis robinetul. In aceasta situatie, o parte dintre servicii vor fi restranse sau vor disparea. Fundatia de Sprijin Comunitar (FSC) primea bani de la Guvernul Norvegiei in cadrul unui program de dezvoltare destinat Romaniei. Din pacate, contractul nu a fost reinnoit. Finantarea reprezenta 50 la suta din suma tuturor sponsorizarilor care sustineau activitatile FSC. "S-a terminat <<finantarea mare>> din Norvegia si avem 100 de angajati de platit. Fara sprijin financiar, nu vom putea merge mai departe. Suntem foarte ingrijorati pentru viitorul serviciilor noastre", arata Gabriela Achihai, presedinte al FSC Bacau. Vineri, FSC a trimis o adresa oficiala Ministerului Muncii in care explica ca a lasa serviciile sociale doar pe umerii autoritatilor locale e un mare risc: "Am solicitat o intrevedere cu premierul Emil Boc, dar nu stim daca vom fi primiti. Am vrea sa mergem in audienta insotiti de primarii care ne sunt parteneri si sa explicam nevoia de servicii. Noi nu sustinem prestatiile sociale, ci serviciile. Acestea previn problemele din comunitate si, in plus, asigura locuri de munca." La ora actuala, FSC mai primeste sprijin din Marea Britanie, de la Guvernul Romaniei, prin Legea 34, din Norvegia, "dar e o suma mica", si de la CJ Bacau, 350.000 lei pe an, in baza unui parteneriat care vizeaza zona de est a judetului. Nimic de la CL Bacau. La orizont, se profileaza falimentul organizatiilor care asigura servicii sociale, daca nu se va schimba nimic in privinta finantarii. Concret, trebuie clarificat modul in care sunt contractate aceste servicii si cine anume le plateste. "Pentru anul viitor, nimic nu e sigur, niciuna dintre surse nu e sigura in acest moment, arata Gabriela Achihai. Nu stim nici daca Ministerul Muncii ne va mai da bani." Incertitudinea e cu atat mai mare cu cat, pe Legea 34, nu primesc fonduri toate asociatiile care au proiecte in anul respectiv, ci doar cele care castiga licitatia.
"Dar Romania nu este in UE?"
Sponsorii din Occident, afectati de criza economica si satui sa dea bani acelorasi tari, au devenit circumspecti. "De multe ori am fost intrebata de ce avem nevoie de finantare, arata Gabriela Achihai. «Dar Romania nu este in UE? Inseamna ca lucrurile merg mai bine acum, la voi.»" Ce poti sa raspunzi la o asemenea observatie? Nimic. "Este din ce in ce mai dificil, arata si Marioara Popa, presedinta ASCHN Centrul Daniel. Ne descurcam tot mai greu, nu avem siguranta ca vom obtine fonduri ca sa putem lucra in liniste." Centrul "Daniel" pentru copilul cu handicap neuromotor este finantat de un grup de oameni de afaceri din Elvetia. "Ei acopera aproape jumatate din necesar. Cealalta jumatate trebuie sa o gasim noi", explica presedintele ASCHN. Din pacate, sponsorii elvetienii "sunt foarte suparati ca Guvernul si companiile din Romania nu se implica in sprijinirea acestor servicii. Ne temem ca intr-o zi se vor retrage, arata Marioara Popa. In strainatate, fondurile sunt asigurate de stat. Noi, toti contribuabilii, dam bani statului, iar acesta trebuie sa-i redistribuie in zonele in care este nevoie."
"Nu ma intrebati pe mine!"
Asociatia de caritate romano-olandeza "Betania" a facut ceea ce nimeni nu credea vreodata ca va face: a inchis doua unitati, "Centrul Lalelelor" destinat copiilor abuzati si Centrul de zi pentru copiii cu handicap, asta tot din cauza ca nici statul, nici autoritatile locale nu au vrut sa le preia. "Eu nu sunt ingrijorat de soarta Asociatiei Betania, sunt ingrijorat de soarta copiilor care au nevoie de ajutor si sunt lasati singuri. Nu primesc niciun ajutor. Tot sistemul social e subfinantat, in timp ce alte activitati, din sport sau culte, de exemplu, primesc de 20 de ori mai mult", arata Andre Muit, presedinte. "Centrul Lalelelor" avea 20 de beneficiari, iar Centrul de zi, 50. Unde se vor duce copiii cu handicap? Cine ii va ajuta? "Nu ma intrebati pe mine", a raspuns Andre Muit, suparat. "Betania" a construit, in judet, centre sociale si medicale, a dotat scoli, a investit in formarea personalului, in sustinerea serviciilor, acoperind toate costurile, de la hrana copiilor pana la salariile angajatilor si facturile la utilitati. A venit timpul ca si bacauanii, membri ai comunitatii si autoritati locale, sa-si ajute semenii aflati in dificultate.
Silvia Patrascanu