La initiativa Institutului pentru Politici Publice (IPP) Bucuresti, Consiliul Judetean (CJ) Bacau si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) au gazduit joi, 15 octombrie, o masa rotunda cu tema “Contractarea – o solutie eficienta pentru servicii sociale sustenabile in judetul Bacau.”
La eveniment au fost prezenti Violeta Alexandru si Elena Tudose, directori in cadrul IPP Bucuresti, Dragos Benea, presedintele CJ Bacau, Sorin Brasoveanu, directorul DGASPC Bacau, directori ai altor DGASPC din Moldova, presedintii Asociatiei Betania, ASCHN – Centrul Daniel, Caritas, Filialei Crucea Rosie, Fundatiei Mechisedec, FSC, Habitat for Humanity, “Sf. Voievod Stefan cel Mare” Hârja, SOS Satele Copiilor, “Trebuie”, primari, directori de institutii si centre.
Dezbaterea a fost si un moment de bilant deoarece a fost precedata de o evaluare efectuata de catre IPP in judetul Bacau cu privire la stadiul actual al dezvoltarii serviciilor sociale, dar si pentru ca DGASPC Bacau a implinit 18 ani, deci a ajuns la majorat. Scopul a fost ca noul exercitiu financiar al UE sa nu-i gaseasca nepregatiti pe furnizori. Din perspectiva institutiilor publice – CJ Bacau si DGASPC – s-au facut mari progrese, in ultimele doua decenii, prin infiintarea de servicii de tip familial, care au inlocuit, treptat, acele centre-mamut. Aceste schimbari s-au realizat in parteneriat cu ONG-urile si cu sprijin de la bugetul judetului.
Partea mai putin pozitiva a fost prezentata de IPP, care a constatat, la finalul evaluarii, ca nevoile sunt mult mai mari decât serviciile oferite de primarii, cele mai multe rezumându-se la intocmirea dosarelor de ajutor social, informare, consiliere si trimiterea cazurilor la DGASPC. Lipsesc resursele umane si financiare, explica autoritatile. S-a discutat si despre importanta parteneriatului public-privat, legislatia care reglementea achizitiile publice si concesionarea de servicii, lipsa standardelor de cost si a indicatorilor de performanta.
O supriza foarte placuta a fost organizarea de catre DGASPC Bacau a Târgului de Servicii Sociale in holul mare al Consiliului Judetean, organizatiile neguvernamentale si centrele sociale prezentând oaspetilor minunatiile care ies din mâinile asistatilor: casete din lemn pictate sau imbracate in matase, buchete de flori decorative din piele, pânza, hârtie, cosulete, pernute brodate, ghivece pictate, albume, bijuterii realizate manual etc. Centrul de Ingrijire din Rachitoasa a adus mere din livada proprie, Centrele din Comanesti si Darmanesti, placintele rumenite si infoiate, iar Complexul de Servicii Sociale din Filipeste, borcanele cu dulceata de affine, visine si cirese amare. E lesne de presupus ca oaspetii s-au desprins cu greu de toate acestea, pentru a intra in sala in care era programata dezbaterea.
Silvia Patrascanu
Liviu Maftei