Printr-un program special pe care Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) îl pregătește în prezent, un număr tot mai mare de bătrâni vulnerabili vor beneficia de îngrijiri și alte tipuri de servicii sociale. Programul prevede o finanțare mult mai substanțială a acestor servicii, astfel că furnizorii care le prestează vor primi bani mai mulți și, ca atare, vor putea extinde numărul beneficiarilor.
Potrivit ministrului de resort Marcel Boloș, serviciile sociale avute în vedere prin program ”vor contribui la menținerea independenței și calității vieții pentru persoanele vârstnice, astfel încât ele să poată continua să trăiască în comunitățile lor și să participe activ la viața socială”. Ministrul Marcel Boloș a mai precizat: ”Avem în vedere furnizarea atât de servicii de îngrijire la domiciliu, de la hrănire și până la igienizare, cât și de servicii de îngrijire medicală și terapie”.
În plus, vor fi alocați bani pentru construirea de locuințe sociale noi, reabilitarea celor existente și adaptarea lor la nevoile persoanelor vârstnice, modernizarea/reabilitarea centrelor de zi, precum și pentru servicii de tipul celor acordate în astfel de unități, pentru asistență și recuperare.
Este vorba despre servicii de îngrijire personală, integrate cu cele complementare de recuperare și reabilitare funcțională, activități terapeutice și ocupaționale, consiliere psihologică, linie telefonică de urgență etc. De aceste pachete de servicii sociale vor beneficia persoanele care au depășit 65 ani și se află într-o situație de vulnerabilitate.
Pentru acest program vor fi alocate 80 milioane de euro. Fondurile vor putea fi accesate de către furnizorii de servicii sociale publici și privați, în parteneriat cu autoritățile locale. Ghidul solicitantului este în dezbatere publică pe site-ul MIPE până în data de 26 mai 2023, iar perioada de înscriere la finanțare este programată pentru intervalul 11 iunie-10 august 2023.