Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău și-a reorganizat activitatea medicală și oferă de acum noi servicii pentru bolnavii cu patologie pulmonară, respectiv: un Compartiment de Paliație cu 12 paturi, mărirea Compartimentului de recuperare respiratorie, la 12 paturi, și un Ambulatoriu specializat și integrat.
Singurul spital monospecialitate din județ, și unul dintre puținele din zona Moldovei, Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău este în permanentă dezvoltare și reorganizare, pentru eficientizarea activității medicale. Dacă, în paralel, aici se atrag fonduri pentru investiții în infrastructură și aparatură, acum conducerea unității sanitare a anunțat și înființarea unor compatimente noi care vor asigura servicii medicale de specialitate, ce au fost deja avizate de Ministerul Sănătății și contractate cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.
Sprijin pentru familii
Este vorba, în primul rând, de organizarea unui Compartiment de Paliație, cu 12 paturi, pentru bolnavii care au fost diagnosticați cu neoplasme pulmonare sau alte boli respiratorii în faze terminale, care vor primi aici asistență medicală de specialitate sub îndrumarea directă a dr. Marius Apostu, medic pneumolog, fost director medical al spitalului, șeful Secției I, care are competențe inclusiv pe paliație. „Compartimentul este destinat, în primul rând, pacienților cu boli pulmonare cronice (neexcluzând alte patologii !), avansate, care nu mai răspund sau au un răspuns limitat la metodele convenționale de tratament, cum ar fi neoplaziile pulmonare, BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică, n.r.) sau sechele extinse bacilare, asociate cu fenomene de insuficiență respiratorie refractară la tratament, degradarea stării generale, scădere accentuată în greutate, incapacitatea de autoîngrijire.
Ce aduce diferit Îngrijirea paliativă este abordarea holistică, pacientul și suferința sa fiind evaluate în întregime, atât sub aspectul fizic, dar și din punct de vedere psihic, social și spiritual. Ne dorim astfel să aducem alinare și demnitate pacientului, familiei sale și, de ce nu, comunității”, a explicat dr. Marius Apostu. Aici pot fi internaţi pacienţi pentru o perioadă de 19 zile calendaristice, cu posibilitate de revenire.
Recuperare specializată
Totodată, pe cele două secții ale spitalului va funcționa și un Compartiment de recuperare respiratorie, cu câte 6 paturi pe fiecare secție (care practic s-au dublat față de schema inițială de funcționare), în care vor oferi servicii medicale 6 medici pneumologi: dr. Gabriel Gavrilă (șef Secție II, fost director al spitalului), dr. Cristina Halbedel (director medical), dr. Mihaela Frigioiu, dr. Luminița Brânzei și dr. Danisia Butăcel. Aceștia vor coordona permanent tot ce înseamnă recuperarea unui pacient, cu o durată medie de spitalizare de 9 – 10 zile, iar compartimentul este dotat cu toate echipamentele necesare pentru acest lucru, inclusiv cu o sală de kinetoterapie, absolut necesară în aceste proceduri.
Ambulatoriu în 6 cabinete
Tot din această lună, s-au definitivat și actele pentru desfășurarea în bune condiții a activității medicale din Ambulatoriul de specialitate al spitalului, unde vor fi oferite, în cele 6 cabinete, consultații, analize și tratamente pentru bolnavi în sistem policlinică, de către medicii care se află în contracte directe cu spitalul, respectiv: dr. Cristina Rusu (coordonator), dr. Dragoș Ungureanu, dr. Dana Margasoiu, dr. Carmen Asanache și dr. Doina Moisuc.
Ambulatoriul de specialitate va fi deschis în fiecare zi lucrătoare, între orele 7.00 – 9.00 și 14.00 – 16.00, în funcție de programul de lucru al fiecărui medic, iar programările se pot face fie pe site-ul spitalului, fie la telefonul de relații publice 0234.510.072, fie direct în spital. Tot aici va funcționa și un sistem integrat de servicii medicale, oferit de toți medicii care sunt și pe secție și care vor oferi consultații în fiecare zi lucrătoare între orele 12.00 – 14.00.
„Toate aceste servicii au fost gândite pentru a veni în sprijinul pacienților care se adresează spitalului nostru, dar și a familiilor acestora. Structura de paturi va rămâne aceeași, doar că au fost regândite ca funcționare, pentru diversificarea activității medicale, pentru o mai bună eficientizare a acesteia și oferirea inclusiv a acelor servicii medicale de care este nevoie în patologia pulmonară. În toate aceste secții și compartimente sunt toate dotările necesare, inclusiv pe partea de analize medicale. Pentru a vedea cam care este adresabilitatea, spun doar că spitalul înregistrează circa 3.000 de externări într-un an. 600 -700 dintre internări sunt pe patologia tuberculozei, iar restul pe tot ce înseamnă pneumonii, neoplasme, pleurezii sau alte boli ale plămânilor. Și pe spitalizările de zi înregistrăm aproape 2.000 de cazuri/an.”
Mădălin Pârâianu, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Bacău
În Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău sunt tratați pacienți din întreg județul, dar și din afara lui, pe tot ceea ce înseamnă patologie pulmonară. Aici se derulează și Programul Național de Combatere a Tuberculozei (TBC), fiind, totodată, unitatea de prim rang la nivel județean privind asistența medicală a pacienților cu patologie a aparatului respirator. Unitatea are: două secții de pneumoftiziologie (pneumologie și TBC); spitalizare de zi cu 6 paturi; 6 cabinete de specialitate ambulatoriu și un cabinet de pneumologie; laborator clinic, de radiologie și imagistică medicală, explorări funcționale respiratorii și endoscopie bronșică, spalătorie și farmacie cu circuit închis.
În total, Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău are 170 de paturi și 153 de salariați (din care 17 medici).
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.