15 ianuarie 2025

Seropozitivii invata sa fie parinti

"Ia-ti tratamentul! Bucura-te de viata"

Seropozitivii din judetul Bacau au fost invitati, marti, la o intalnire cu specialistii implicati in programul antiSIDA. Tinerii au pus intrebari privind tratamentul, protectia sociala, dar si relatiile de cuplu. Ei vor sa traiasca normal si sa aduca pe lume copii sanatosi.

Judetul Bacau este al IV-lea din tara, dupa Constanta, Giurgiu si Bucuresti, ca numar de seropozitivi. Din acest motiv, Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), a ales Bacaul pentru a VIII-a intalnire a pacientilor cu medicii, asistentii sociali si psihologii. "Scopul nostru a fost acela de a le oferi suport seropozitivilor. Am vrut sa-i aducem la un loc pe pacienti si specialisti, pentru a le furniza raspunsuri corecte si avizate la intrebarile pe care le au vis-a- vis de tratament si de integrarea lor profesionala", a declarat Iulian Petre, directorul UNOPA. Actiunea s-a bucurat de prezenta reprezentantilor SJU Bacau, DSP si ai organizatiilor de profil. Este prima intalnire din Bacau realizata in cadrul proiectului "Ia-ti tratamentul! Bucura-te de viata", demarat de UNOPA. "Mergem in judetele in care sunt multi pacienti", a explicat Iulian Petre. In acest moment, numarul bacauanilor infectati cu HIV a ajuns la 358, dintre acestia, 258 fiind in tratament. Ceilalti o suta fie au o buna imunitate, fie au complicatii si nu ar suporta un tratament atat de puternic.



Medicamente doar pentru o luna!

Tratamentul antiretroviral pentru un pacient costa intre 500 si 3000 de euro pe luna. Dr. Valerica Ciobanu, coordonator al programului de tratament pentru HIV/SIDA, a explicat ca banii sunt tot mai putini, in timp ce numarul seropozitivilor ramane constant. Anul acesta, au decedat 13 seropozitivi si au fost depistate 12 cazuri noi. "In Bacau, echipa noastra a avut o colaborare deosebita cu CJAS si banii pe care i-am avut i-am folosit pe comenzi integrale, ca sa nu intrerupem tratamentul, arata dr. Valerica Ciobanu. Daca este intrerupt mai mult de o saptamana, tratamentul e compromis." In stoc, mai exista medicamente doar pentru o luna. "Fac un apel la factorii de raspundere! Pentru ca pacientii nostri sa poata avea o viata normala, sa munceasca si sa se casatoreasca, e important sa avem bani", a spus dr. Ciobanu.

Au, la randul lor, copii!

Copiii seropozitivi care s-au infectat in spital, in anii ’88-’90, au, astazi, peste 20 de ani. "In urma cu 11 ani, cand am infiintat aceasta organizatie, erau niste copilasi draguti, mititei, iar acum sunt adulti, unii si-au intemeiat familii si au, la randul lor, copii", arata Ana Vatavu, presedinta Asociatiei "Lizuca", partener in cadrul proiectului. Organizatia se afla de 11 ani alaturi de seropozitivi: i-a ajutat sa invete o meserie, sa-si faca prieteni, i-a invatat sa spere si sa iubeasca viata. In afara de problemele legate de tratament, seropozitivii au mai discutat despre relatiile de cuplu, despre trecerea asistentilor personali in somaj si intarzierea indemnizatiilor. Ei au vrut sa stie ce reguli trebuie respectate pentru a aduce pe lume un copil sanatos si "ce inseamna sa fii tatic seropozitiv" sau mama seropozitiva. Atitudinea fata de SIDA s-a schimbat in ultimii ani. "Boala letala", care ii speria pe cei sanatosi atat de tare incat sa evite sa dea mana cu o persoana cu HIV, a ajuns sa fie considerata o afectiune cronica. Si regimurile terapeutice s-au schimbat foarte mult, fiind mai costisitoare, dar mai eficiente. O persoana depistata acum are sanse sa traiasca la fel de mult ca un seronegativ. Specialistii sustin ca, in Bacau, nu ar exista cazuri noi, daca adolescentii si tinerii ar folosi prezervativul. O alta cale de transmitere este de la mama seropozitiva la fat, care poate fi prevenita prin tratament si prin proceduri speciale la nastere. Majoritatea copiilor se nasc sanatosi.
Silvia Patrascanu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img