Centrul de Cultură „George Apostu” în parteneriat cu Asociația de Concerte „SYRINX” organizează în data 6 octombrie 2023, începând cu ora 17.00, o nouă întâlnire din cadrul programului „Serile pianistice”.
Recitalul de pian și vioară, însoțit de arta vizuală și recitalul de poezie, îi are protagoniști pe pianiștii Grace Jee Eun Oh (Coreea de Sud) și Dragoș Cantea (România), curator, ambii stabiliți la Oslo, în Norvegia, pe violonistul Bogdan Onofrei și actorul Matei Bogdan, într-un program de natură interdisciplinară, ce îmbină armonios muzica clasică norvegiană cu cea românească.
Vom descoperi într-un cadru evolutiv opusuri definitorii din patrimoniul muzical românesc și norvegian, de la nume mari precum Enescu sau Grieg, la noi descoperiri precum Agathe Backer Grøndahl, Geirr Tveitt sau Achim Stoia.
Grace Jee Eun Oh, născută în Coreea de Sud, și-a dezvoltat parcursul muzical în Regatul Unit, mai întâi la Școala Catedralei din Wells, apoi la Royal Academy of Music din Londra și pe urmă la Guildhall School of Music & Drama din Londra. Din 2018 locuiește în Scandinavia, după ce și-a șlefuit studiile la prestigioasa Academie Norvegiană de Muzică din Oslo, sub îndrumarea lui Håvard Gimse și a Mariannei Shirinyan.
A fost invitată să cânte pe scene prestigioase precum St. Martin-in-the-Fields, Milton Court și Barbican Center și în festivaluri ca Bloomsbury Festival, Cheltenham Festival, Festivalul de Muzică de Cameră de la Oslo, Classix Festival. Grace a fost prima pianistă coreeană care a fost invitată să cânte la ceremonia de prezentare a A. S. R. Prințesa Benedikte a Danemarcei. Este preocupată și de studii de muzicologie, fiind autoarea lucrării Borderless Ends of the East and the West.
Născut la Iași, Dragoș Cantea a fost educat artistic și îndrumat în primii optsprezece ani ai carierei sale muzicale de către Ioana Stănescu. A absolvit Academia Norvegiană de Muzică sub îndrumarea lui Kathryn Stott și Håvard Gimse. După mutarea sa la Oslo, în 2016, a debutat în Norvegia, Finlanda, Elveția, Marea Britanie, Austria, colaborând cu dirijori precum Radu Popa, Fergus MacAlpine, David Marcian, Ovidiu Bălan, Ștefan Novak, dar și cu muzicieni de renume mondial, precum Cristian Mandeal sau Kathryn Stott. În anul 2020 obține titlul de doctor în arte muzicale cu o cercetare asupra operei pentru pian a lui Leoš Janáček, sub îndrumarea prof. univ. dr. Dan Prelipcean. Dragoș Cantea este antreprenor cultural, co-fondator al Festivalului Classix din Iași.
Bogdan Onofrei este profesor de vioară la Colegiul Național de Arte „Octav Băncilă” din Iași și asistent în cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași. A studiat de-a lungul anilor cu prof. Cătălin Șobachi la Botoșani, iar apoi, în perioada universitară, și-a definitivat studiile la clasa prof. univ. dr. Elena Pîrvu-Ovănescu și ulterior, la nivel doctoral, sub îndrumarea prof. univ. dr. Laura Otilia Vasiliu, obținând titlul de doctor în muzică în 2021.
Desfășoară o bogată activitate pedagogică și concertistică, susținând și turnee alături de Orchestra de Cameră „Sonos Alumni” a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași sau alături de alte ansambluri, în Italia, Franța, Spania, Elveția sau China.
Bogdan Matei, actor la Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău, absolvent al Universității de Artă „George Enescu” din Iași, Facultatea de Teatru – Actorie, clasa profesorilor Cornelia Gheorghiu și Ovidiu Lazăr.
Membru UNITER, cu peste 100 de spectacole jucate cu sute de reprezentații pe diferite scene ale țării, dar și în străinătate, colaborează și cu diferite companii teatrale independente. Se implică, ca voluntar, în diferite proiecte ale fundațiilor comunitare din Bacău având activități formale și nonformale adresate copiilor, adolescenților, dar și persoanelor mature.
Colaborează cu Centrul de Cultură „George Apostu” în diferite proiecte și programe culturale: recitaluri de poezie, spectacole de teatru. Dintre producțiile recente semnificative pentru realizările sale artistice, amintim: „La Est de Sud”, „America de-Acasă”.
ÎN PROGRAM:
Geirr Tveitt, Velkomne med æra („Bun venit cu onoare”)
Agathe Backer Grøndahl, Serenadă
Sverre Jordan, Acuarelă
Edvard Grieg, Marșul piticilor; Baladă; Ziua nunții la Troldhaugen
Ciprian Porumbescu, Balada pentru vioară și pian
Ion Scărlătescu, Bagatella pentru vioară și pian
George Enescu, Balada pentru vioară și pian
Achim Stoia, Allegro Scherzando pentru vioară și pian
Harald Sæverud, Kjempeviseslåtten („Balada Revoltei”)
Edvard Grieg, Dans norvegian nr. 2 la patru mâini; Dans norvegian nr. 1 la patru mâini
Acest proiect este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.
BILETELE POT FI PROCURATE DE PE PLATFORMELE MYTICKET.RO, ENTERTIX.RO ȘI LA MUZEUL DE ARTĂ CONTEMPORANĂ „GEORGE APOSTU”, ÎNAINTE DE ÎNCEPEREA CONCERTULUI.
Pentru anul 2023 programul cultural al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfășoară sub egida „Tradiție și Credință – Trepte ale Desăvârșirii”.