Caravana "DESTEPTAREA" a ajuns si in cartierul Serbanesti. Un cartier mare, in care problemele sunt multiple. Oamenii din zona de plâng ca nu au canalizare, unii ca nu au nici apa potabila, ca pe unele strazi inca mai e mocirla, ca e gunoi, ca nu au trotuare, spatiu verde si nici macar treceri de pietoni. Intr-un cuvânt ca au ramas ai nimanui, uitati de autoritati, care vin in zona o data la patru ani si numai promit.
Locuitorii de pe strada Ulmilor, inundati la fiecare ploaie
Cosmarul bacauanilor care locuiesc pe strada Ulmilor, din cartierul Serbanesti, pare fara sfârsit. Pe oameni ii apuca groaza când se anunta ploi, pentru ca stiu ca asta inseamna curti inundate si noroi de nedescris. Chiar daca stau la o aruncatura de bat de strada principala, ei se simt ca la tara. Nu au canalizare, nu au asfalt, nu au trotuare si majoritatea au si acum toaletele in spatele curtii. Supararea lor este cu atât mai mare de când au aflat ca in acte figureaza ca artera construita dar in realitate… „Strada noastra ii data de acum vreo doi ani ca asfaltata si cu canalizare facuta. Dar nicidecum. Se vede ce este aici. Au facut doar teava de apa. Atât. Si atunci, daca erau oameni cu scaun la cap, puneau si teava de canalizare sa mearga mizeria. Acum când ploua este nenorocire. Daca ploua o saptamâna ne ineaca. Am scos peste 200 de galeti de apa din curte”, spune suparat Mitica Busuioc. Apa a ajuns in locuinta unei batrâne de 80 de ani in ajutorul careia au sarit vecinii. „Din drum a venit apa in curte si a intrat si in bucatarie. Când ploua tare tot timpul intra, ca strada este mai inalta si intra apa. Noroc de vecini ca au venit si au scos cu galetile, cu maturoaiele”, explica si Natalia Lungu.
Pusa pe lista din 2007
Oamenii se plâng ca platesc aceleasi taxe si impozite ca ceilalti cetateni ai orasului. „Pentru noi nu se face nimic, dar banii nostri sunt buni. Au trecut pe aici cu o lama, au zgâriat si au plecat, asta dupa ce au tras apa. Noi am fost la sedinta cu domnul primar, cred ca au trecut trei ani de atunci, si a promis ca pâna in decembrie e gata. A trecut atâta timp si nu a facut nimic”, se plânge si Vasile Vânau. Cel mai greu este pentru cei care au copii. „Este groaznic. Alocatia este 42 de lei, o pereche de papuci este 65 de lei. Eu trebuie sa cumpar câte trei perechi la ambii copii si va dati seama la ce cheltuieli ajung. Sa-si aduca si ei copiii pe aici sa vada cum este sa mergi la scoala prin noroi”, spune Corina Mares. Strada Ulmilor a fost prinsa intr-un proiect de investitii inca din anul 2007. In vara acelui an, s-a aprobat prin Hotarâre de Consiliu Local alocarea a peste 1,2 milioane de lei pentru constuirea acestei strazi. Investitia cuprindea alimentarea cu apa, asfalt si trotuare. Alimentarea s-a facut, dar celelalte nu. Oamenii sunt hotarâti sa dea Primaria in judecata. (Geta P.)
Si-au facut dig in fata portii
Bacauanii care locuiesc pe strazile neasfaltate din cartierul Serbanesti au ajuns sa urasca primavara si toamna. Si vara, daca e ploioasa. "Din martie, când se topeste zapada, inotam prin noroaie", se plâng oamenii. Cei de pe str. Ion Roata se considera cei mai amarâti, caci au apa si in curti, nu doar pe drum. "Am adus pietris si mi-am facut dig, ne explica Stefan Botezatu, vazând ca ne uitam nedumeriti la creasta de piatra paralela cu gardul. Altfel, imi intra apa in curte si in casa. De ani de zile, ne promit ca asfalteaza si ne fac canalizare, dar cu asta ramânem, cu promisiunile." Din cauza ca "au WC-uri in curte, cresc vaci, porci", apa nu este potabila, are mormoloci, nitriti, nitrati si sunt nevoiti sa cumpere apa plata "si pentru gatit, si pentru baut. Ce sa-i mai facem analize, se vede cu ochiul liber ca are viermi", spune Ioan Grosu, scârbit.
"Ia veniti si pe Salciei!"
Ioan Bejan e de-a dreptul resemnat. Crede ca strada lui nu va fi reabilitata nici peste doua mandate. Asadar, s-a dotat cu cizme de cauciuc si e pregatit sa-i intâmpine cu urari de bine pe cei care vor repeta promisiunile. "Drumurile noastre, toate, sunt la fel de desfundate", cânta batrânul, facându-ne cu mâna, la plecare, a lehamite. De cizme au nevoie si cei care locuiesc pe stradutele situate intre Calea Bârladului si Calea Romanului: "Toti generalii si coloneii din zona «Triumfului» sunt fara asfalt. Grigore Cantili, Zarnescu, Velican…" "Ia veniti si pe Salciei, sa vedeti acolo cum e! Apa ca in Bistrita!", ne cheama Grigore Lisita, care sta pe Serbanesti, colt cu Salciei. Intr-adevar, strada e mai mult apa decât uscat. "E aproape in buricul târgului… Dupa ce s-a topit zapadsa, au venit si au tras cu pompa, dar s-a facut la loc", afirma batrânul. Sperante? "Daca mai veniti dumneavoastra de vreo trei-patru ori, poate ne va lua, cineva, in seama! Nu-s decât vreo 200 de metri, dar nu a fost in stare sa-i asfalteze. Si mai vrea sa candideze!" (Silvia Patrascanu)
Canalizarea care face mai multa paguba
Canalizarea, la fel ca si asfaltul se termina brusc pe strada Siretului, una care strabate o buna parte din cartierul Serbanesti. "Numai pâna aici la noi este canalizare", spune Gheorghe Palura. "Trebuia sa ne faca si asfalt, dar nu au mai apucat. Acusi vin alegerile si ne cer sa ii alegem. Eu la 85 de ani tot astept sa nu mai fie praf, drum neasfaltat. Când l-am ales pe primarul asta a zis ca o sa faca, o sa dreaga. Ne-a facut? Tot asteptam, mâine, poimâine… Pâna când ne mintim?", spune batrânul.
Acesta locuieste pe partea de strada care are canalizare. Vecinii sai de mai sus nu au fost atât de norocosi. In lipsa acesteia, si-a facut fiecare dupa putere o fosa septica. Nici cei care s-au bucurat ca se vor racorda in sfârsit la canalizare nu sunt mai multumiti. La scurt timp dupa ce a fost pusa in functiune au realizat un lucru: "panta este invers, in loc sa curga la vale, curge la deal", arata Gelu Palura. "In plus, tot mirosul intra in casa când ploua. Nu putem sa rezistam. Plecam trei zile de acasa. Special am renuntat la fosele septice ca sa ne legam la canalizare, pe care o platim. Nu beneficiem de ea niciodata, din pacate", mai spune barbatul. Omul spune ca toti locuitorii de pe strada au solicitat ca problema sa fie remediata de constructor, dar, cum se intâmpla de obicei, au fost ascultati doar acum patru ani, când era campanie electorala. De atunci, au ramas cu cererile depuse, altceva nimic. "Eu locuiesc tot in acest cartier. In multe parti nici macar nu este canalizare", spune Nicusor Cojocaru. "E drept, e nedrept, nu stiu daca putem face ceva. Cred ca este vorba de canal, de panta. Nu e data bine de când e facuta strada", mai spune barbatul. Oamenii sunt convinsi ca anul acesta au o singura sansa ca ceva sa se schimbe. In febra campaniei electorale, ei spera sa fie luati in seama, doar-doar vor reusi sa vada o canalizare si asfaltare ca la carte. (Andreea Gavrila)
Treceri pentru pietoni putine si periculoase
Ca sa traversezi Calea Romanului ai nevoie de multa rabdare si curaj in acelasi timp. Soferii nu vad nici marcajul pietonal si nici indicatoarele. Ca sa nu mai spunem ca limita de viteza de 50 de kilometri la ora o fi limita pe alte strazi, dar nicidecum pe aceasta artera. Se circula cu o viteza nebuna, iar asta ii sperie pe pietonii care vor sa treaca de pe o parte pe alta a drumului. „Domnule a trecut unul cu o dubita, nici nu am apucat sa-l vad, asa mare viteza avea. Poate e un om bolnav, care nu sta sa se mai uite. Il omoara pe trecere. Ce poti sa mai frânezi intr-un timp asa de scurt?”, se intreaba Vasile Maghinici. In zona au fost mai multe accidente. „Pe trecerea asta a omorât un om (n.r. – trecerea de la scoala Nicu Enea), acum un an. Este foarte periculos. Nu stau deloc. Trece peste tine. Nu opresc. Eu am certat un sofer aici, dar mi-a spus ca nu e treaba mea. La ei nu exista limita de 40 – 50 de kilometri la ora. Merg de la 80 in sus”, spune si Costica Chirita. Zebra de la scoala este singura de la intersectia cu Calea Bârladului si pâna la turnul de televiziune. De acolo si pâna la podul de la Serbanesti mai sunt doua marcaje la fel de periculoase. Joi dupa amiaza, un batrân de 70 de ani a fost spulberat in zona uneia dintre treceri de un sofer prea grabit. Omul se zbate intre viata si moarte pe un pat de spital. (Geta P.)
Copiii se joaca pe strada
In lipsa unui loc de joaca amenajat si a alternativelor, copiii de pe strada Serbanesti din cartierul cu acelasi nume se joaca pe strada. "Mai trec masinile, mai rar, dar aici ne jucam ca nu avem unde", ne spune Vali Rascu. Copiii de vârsta lui ar vrea un spatiu unde sa se simta bine, protejati de masini si alte pericole. "Avem un teren la scoala (n.r. – Scoala "Nicu Enea"), dar cum este si livada acolo nu ne da voie paznicul sa intram dupa-amiaza", mai spune baiatul. Asadar, cât e ziua de lunga, copiii bat mingea in fata portii. "Ne place sa jucam tenis si fotbal", spune Alexandru Botez. Mai rau este când ploua. "Apa se strânge aici pe strada. Abia mai putem iesi", povesteste acesta.
De departe, insa, cea mai mare nemultumire a copiilor este ca pe aceasta strada nu s-au nascut fete. "Spre ghinionul nostru", spune repede Vali. Daca in aceasta privinta nu se pot face multe, in ceea ce priveste amenajarea unui loc de joaca pentru copiii acestui cartier al Bacaului este o problema a carei rezolvare sta la municipalitate. (Andreea Gavrila)
In spatele scolii, asteapta leopardul!
Scoala "Nicu Enea" de pe Calea Romanului arata altfel decât prin 2008. E zugravita in culori luminoase, are geamuri <<temopan>>, iarba e greblata si a fost montat un gard nou, de plasa, in fata si pe latura spre strada Viitorului. Totusi, bunicii si parintii, dar si cei care locuiesc in vecinatate, pe str. Siretului, sunt nemultumiti. "In fata e vopsit gardul, iar in spate-i leopardul!" sustine Grigore Lisita, care ma ia de mâna si ma duce in spatele scolii, sa-mi arate lastarisul, buruienile si gunoaiele. Descoperim o jungla de crengi uscate si arbusti crescuti la intâmplare, printre care putrezesc hârtii, cutii si cârpe: "Parintii au vrut sa curate, sa strânga toate gunoaiele si sa taie tufele astea, dar doamna directoare a zis ca nu, vine primaria si face! Uite ca n-a venit! Se strâng, aici, tot felul de derbedei si fumeaza, beau, baieti si fete… Nu stii ce se poate intâmpla." Tufele uscate si gunoaiele ii supara si pe cei care locuiesc in vecinatate, pe strazile Siretului si Viitorului. "E groaznic, e imposibil de trait aici, afirma Elena Ungureanu, pe care o deranjeaza si mizeria, si praful, dar si lipsa unui parculet pentru copii. Ne-au promis mereu, an de an, dar au uitat. Noi nu am uitat, dar am ramas cu promisiunea." Curtea din spate a Scolii "Nicu Enea" e considerata periculoasa de catre parinti. Din gardul de beton lipsesc placi, stâlpi, fiind brese pe distante mari, prin urmare, poate intra oricine, la orice ora. Adultii sustin ca nu exista siguranta pentru copiii lor si ca se tem, mai ales cei care au fetite, ca ar putea fi victimele unei agresiuni sau ar putea fi atrasi in cine stie ce intâmplari dubioase. (Silvia Patrascanu)
Circulatie paralizata de vizitatorii la târg
Strada Tecuciului si toate care pornesc din ea, respectiv Slt. Adam, Hotului, Trecatoarea Tecuciului, Prunului, Busila, Artarului, Nicolae Lascar Bogdan, Luceafarului, sunt pline ochi de masini inca de la primele ore ale diminetii. Soferii se straduiesc sa parcheze cât mai aproape unii de altii pentru a lasa loc liber si altor vizitatori si nu de putine ori sfârsesc prin a face zeci de manevre pentru a nu-i avaria pe cei din stânga sau dreapta. Nu au ce face: locuri de parcare amenajate nu sunt. "De jumatate de ora ma necajesc sa gasesc un loc de parcare. Am gasit un coltisor aici, destul de departe. De la intrarea in târg pâna aici nu ai unde sa arunci un bat", a spus Ioan Uricaru. Acesta spune ca târgul ar trebui dus in alta locatie, "fara populatie, unde este spatiu mai mare decât asta. Dupa mine, ar trebui sa-l duca in partea spre Sarata, unde voiau sa duca stadionul. Mai bine l-ar lasa in oras, sa mearga lumea la competitii sportive si sa duca târgul, sa fie si locuri de parcare, macar pentru o parte din oameni", a mai spus Ioan Uricaru.
Cel mai neplacut este pentru oamenii care locuiesc aici in cartier. La fiecare sfârsit de saptamâna se confrunta cu aglomeratia. In plus, masinile "confisca" si trotuarele, iar pietonii ajung sa mearga pe strada. "Nu putem sa mergem pe strada. Nu avem nici trotuare. E jale mare. Duminica, in special, este asa. Daca s-ar muta in alta parte oborul ar fi foarte bine. Au fost promisiuni, dar cu astea am ramas", spune Ion Neagu care locuieste pe Trecatoarea Holtului.
Oamenii isi amintesc si de alte promisiuni care nu au fost onorate. "Soseaua asta (n.r. – strada Tecuciului) nu trebuia sa fie aici, trebuia in afara Bacaului. Multor oameni li se strica locuintele, pentru ca trec multe masini. Iar târgul trebuia sa fie la Saucesti. Nici nu ai unde sa parchezi, se vede", a spus si Constantin Prisecariu.
Acum câtiva ani au fost promisiuni ca târgul va fi mutat in alta locatie, in afara orasului, pentru a nu-l mai sufoca. Una dintre propuneri a fost iesirea din Bacau spre Sarata. Dar aceasta a ramas doar la stadiul de idee, desi acolo aglomeratia nu ar afecta pe nimeni. (Andreea Gavrila)
Tot bacauani sunt si cei care stau la marginea orasului
Un alt of al lui Romeo Stavarache, si asupra caruia se va apleca in mod special daca va fi ales primarul Bacaului, este ca luxul din centrul urbei nu se regaseste si la marginea orasului. «Bacauani sunt si oamenii care locuiesc in zonele marginase ale Bacaului. De ce ei sunt pusi pe aceeasi treapta cu cei din zonele centrale când e vorba sa achite taxe si impozite, dar când vine vorba sa beneficieze de aceleasi lucruri, situatia se schimba. Am fost prin toate cartierele, iar la marginea orasului strazile nu erau asfaltate si marcate ca in centru, spatiile verzi distruse n-au mai fost reamenajate, locurile de joaca pentru copii nu mai exista. Sunt si ei tot oameni, iar datoria primarului tocmai asta e: sa puna in balanta toate problemele si sa actioneze echilibrat, sa aloce fonduri peste tot, asa incât sa fie multumita toata lumea», a mai spus Stavarache.”
Umanistul, publicatie a Partidului Umanist din România (social-liberal) nr. 13, iunie 2004