Sotii Taranu au fost obligati de Tribunalul Suceava la plata a peste 800 milioane lei. Ca orice buni romani si cat de cat instariti, Elena si Anghel Taranu, cu statut de avocati, si-au dorit o casa la kilometrul 0. Si nu orice casa, ci o vila, cu subsol, parter si etaj, inconjurata de un teren indestulator. Acum e gata. Cine nu stie unde este vila lui Taranu! Pe strada I. S. Sturza, la nr. 59. Arata ca o nava cu panze, rosie si porneste exact din strada. Pentru indiscreti, a fost inconjurata cu un gard solid si destul de inalt. Nu sunt carcotas. Nu este Anghel Taranu singurul bacauan care si-a construit o vila. Sunt altele si mai mari si mai impunatoare. Exista, totusi, o deosebire intre Anghel Taranu si alti proprietari de vila: toti si-au achitat constructorii, furnizorii de materiale si servicii efectuate, numai Taranu, dupa cum arata o hotarare a Curtii de Apel Suceava, mai are inca multe datorii.
Primul pas
Dupa achizitionarea terenului, sotii Elena si Anghel Taranu au comandat un proiect pentru casa. Tot proiectantul i-a recomadat si constructorul. S-a nimerit sa fie firma SC ARAV CON SRL Bacau – patron si manager fiind ing. Virgil Arseniu. In anul 2001 s-a incheiat un contract intre ARAV CON si sotii Elena si Anghel Taranu. Firma se obliga sa construiasca casa, iar beneficiarii sa achite contravaloarea materialelor si a manoperei. S-a semnat si fiecare a trecut la treaba. „Noi ne-am angajat sa aducem materiale de cea mai buna calitate, unele la sugestia partenerului nostru, avocatul Taranu. Suntem constructori, dar si distribuitori autorizati ai mai multor firme de materiale de constructie. Apoi, conform proiectului, am demarat lucrarile de constructie. Am lucrat in conditii bune aproape un an, decontarea lucrarilor s-a facut pe situatii de lucrari, insusite si semnate de beneficiari, fara obiectii”, ne-a declarat Virgil Arseniu, managerul firmei ARAV CON SRL. „La sfarsitul anului 2002, am observat o oarecare raceala din partea lui Anghel Taranu, ba ca lucrarile nu sunt de calitate, ba ca unele materiale nu sunt corespunzatoare. Intr-o zi mi-a spus ca nu mai doreste sa lucreze cu firma noastra, in conditiile in care aveam lucrari in executie, materiale aduse si bani de decontat. Nu ne-a mai dat nici un leu. Am discutat, am negociat, insa nu am ajuns la nici un rezultat”, mai spune Virgil Arseniu.
Al doilea pas
Pentru continuarea lucrarilor, Anghel Taranu a aranjat sa lucreze cu o parte din lucratorii firmei ARAV CON . Normal ca acestora li s-a desfacut contractul de munca. „Au ramas in discutie peste 800 de milioane de lei, pe care dl Taranu a refuzat sa-i mai achite. In aceste conditii, m-am vazut nevoit sa-l actionez in judecata”. Speta a ajuns pe rolul Tribunalului Bacau. Dupa mai multe termene, prea multe in opinia lui Virgil Arseniu, expertize peste expertize, Tribunalul ii respinge actiunea, in baza sentintei nr. 3122 din 19 septembrie 2003. A urmat apelul la Curtea de Apel Bacau. Dupa primul termen, managerul societatii ARAV CON cere stramutarea procesului. Motivarea acestei cereri a fost luata in calcul de Curtea Suprema de Justitie si stabileste ca acesta sa se judece la Suceava.
„Mai exista dreptate in justitie”
In tot acest timp s-au cheltuit bani, timp si nervi. „A fost o perioada foarte grea pentru noi, insa am avut noroc ca o parte din firmele cu care am colaborat(Vasion, Dedeman, Rombet, Lustrans, Delta) ne-au inteles si au acceptat amanarea unor plati”, mai spune dl Arseniu. Calvarul a luat sfarsit in ziua de 14 septembrie 2005. Dispozitivul sentintei este bogat si destul de tehnic, de aceea nu vom intra in amanunte. Pe final, se spune: „Fata de toate cele expuse mai sus, curtea, in temeiul disp. art. 296 Cod de Procedura Civila, va admite apelul reclamantei si va respinge apelul paratilor. In consecinta va schimba in parte sentinta apelata, in sensul ca va admite actiunea reclamantei si va obliga paratii la plata sumei de 819.535.099 lei catre reclamanta, reprezentant contravaloare lucrari constructie efectuata la imobilul proprietatea paratilor. Va mentine celelalte dispozitii contrare prezentei decizii. Pentru aceste motive, in numele legii DECIDE: „Admite apelul declarat de reclamanta SC ARAV CON SRL Bacau impotriva sentintei nr. 3122 din 19 decembrie 2003 a Tribunalului Bacau. Schimba in parte sentinta apelata, in sensul ca, admite actiunea reclamantei. Obliga paratii Taranu Anghel si Taranu Elena la plata sumei de 819.535.009 lei reprezentand diferenta contravaloare lucrari de constructie efectuate la imobilul proprietatea acestora si TVA, situat in municipiul Bacau, str. I.S.Strurza nr. 59. Respinge, ca nefondat, apelul paratilor impotriva aceleasi sentinte. Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.”
Taranu poate fi executat silit
Sentinta, in dosarul nr. 5287, este definitiva si executorie. „Vom declansa procedurile de executare, chiar daca dl Taranu va face recurs. Este dreptul lui, insa eu sunt bucuros ca instanta mi-a dat dreptate, asa cum era normal. Nici nu cred ca mai este vorba doar de bani”, ne-a spus la finalul disctiilor Virgil Arseniu, un om care s-a judecat trei ani pentru a-si castiga banii cuveniti si demnitatea. Din informatiile noastre mai sunt si alte societati care au de primit bani de la Anghel Taranu pe lucrarile executate la vila personala. De notorietate este si cazul firmei MILEA IMPEX din Darmanesti care se judeca in continuare cu avocatul Taranu. Insa acestea sunt aspecte care privesc partile si instanta se poate pronunta in fiecare caz.
Contactati telefonic, sotii Taranu au refuzat, initial, sa ne ofere informatii asupra cazului prezentat in acest articol. Avocatul Taranu ne-a spus, ulterior, ca „in principiu, nu discut cu ziaristii de la Desteptarea.” Dar, in concret, l-am intrebat. „In concret inseamna in principiu”, a raspuns avocatul Taranu.
Scris de Gheorghe BALTATESCU