Senatorul PSD Bacău, Miron Smarandache, vicepreşedintele Comisiei pentru dezvoltare regională, administrarea activelor statului şi privatizare, a participat zilele trecute la Reuniunea interparlamentară a Comisiei pentru dezvoltare regională (REGI) a Parlamentului European cu comisiile din parlamentele statelor membre, responsabile cu dezvoltarea regională şi politica de coeziune, cu tema „Viitorul politicii de coeziune post-2020: Oportunităţi, provocări şi paşii următori”.
Manifestarea s-a desfăşurat la sediul Parlamentului European din Bruxelles, în cadrul reuniunii lunare a Comisiei REGI, şi a oferit parlamentelor naţionale posibilitatea de a-şi exprima punctele de vedere privind viitoarea politică şi de a discuta despre provocări, oportunităţi şi cele mai bune practici împreună cu membrii Comisiei REGI. La această reuniune a participat şi doamna Corina Creţu, comisarul european pentru politică regională.
În cadrul reuniunii, senatorul Miron Smarandache a avut o intervenţie în cadrul căreia a salutat iniţiativa de organizare a acestei reuniuni şi a subliniat faptul că viitorul politicii de coeziune este corelat în mod inseparabil cu cel al Uniunii Europene: „Am evidenţiat, de asemenea, indiscutabila valoare adăugată a politicii de coeziune şi necesitatea menţinerii acesteia ca principala politică în materie de investiţii şi inovare, care să genereze o creştere inteligentă şi durabilă pentru toată lumea, în întreaga Europă. Politica de coeziune trebuie să continue ca o politică care se adresează tuturor statelor membre şi trebuie să-şi păstreze un rol central în arhitectura viitorului buget european. Din punct de vedere al stabilirii alocării financiare pentru politica de coeziune, poate fi avută în vedere şi analizarea oportunităţii utilizării altor indicatori statistici pentru alocarea financiară, cu menţinerea relevanţei prioritare a indicatorilor prin raportare la produsul intern brut/capita”.
În discursul său, parlamentarul băcăuan a mai subliniat necesitatea simplificării şi a flexibilizării politicii de coeziune, precum şi faptul că în viitoarea politică de coeziune trebuie crescută importanţa dimensiunii teritoriale şi a abordării integrate.
„În următoarele luni va trebui să întărim coordonarea la nivelul parlamentelor naţionale, dar şi cu Parlamentul European, pentru a reuşi să fim parte la procesul de redefinire a viitoarei politici de coeziune şi păstrarea unui rol important pentru politica de coeziune în viitorul cadru financiar. Politica de coeziune face parte dintre acele instrumente care pot să dea un nou impuls proiectului european”, a încheiat intervenţia senatorul Miron Smarandache.
Biroul de Presă al Senatorului PSD Bacău Miron Smarandache, 27 noiembrie 2017