8 ianuarie 2025

Senatorii au trantit Ordonanta „DNA”

Plenul Senatului a respins, joi, din lipsa de cvorum ordonanta privind modificarea competentelor Parchetului National Anticoruptie si transformarea acestuia an departament national de lupta ampotriva coruptiei. Cu 47 de voturi pentru si 33 ampotriva, transformarea PNA an departament national a fost respinsa de senatori. Principala modificare a ordonantei Guvernului viza reorganizarea PNA, astfel ancat deputatii si senatorii sa poata fi anchetati si trimisi an judecata. Prin respingerea acestei ordonante, faptele de coruptie savarsite de demnitari nu mai intra an competenta PNA, ci a Parchetului de pe langa analta Curte de Casatie si Justitie. Liderul Aliantei D.A. din Senat, Puiu Hasoti, a motivat absenta colegilor din Coalitie pe faptul ca foarte multi dintre acestia se afla la sedinta de Guvern sau an deplasari an strainatate. Dupa respingerea ordonantei privind modificarea si completarea atributiilor PNA, pe ordinea de zi a Senatului s-a aflat o alta lege cu aceleasi prevederi, dar cu raport de respingere din partea Comisiei juridice. Senatorii Coalitiei au cerut retrimiterea acesteia la comisie, pentru a nu fi respinsa si ea an sedinta de plen. De asemenea, legea organica, cel de-al doilea act normativ, a primit 47 de voturi pentru si 42 ampotriva. Premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca va analiza situatia creata an urma respingerii ordonantei privind DNA an Senat, aratand ca, an cazul an care nu vor exista alte cai de rezolvare, ai va cere sefului statului sa retrimita actul normativ la Parlament. &#8222Astazi (joi – n.r.) voi analiza care este situatia, dar cel putin un lucru vi-l pot spune de pe acum: an cazul an care alte cai de rezolvare nu sunt la andemana, ai voi cere presedintelui Traian Basescu sa retrasmita ordonanta spre dezbatere si aprobare la Senat”, a afirmat Tariceanu. Premierul Tariceanu a mai afirmat ca va discuta si cu grupurile parlamentare ale Coalitiei asupra deciziei Senatului de a respinge ordonanta privind modificarea competentelor PNA. &#8222Am aflat de aceasta decizie. Este o problema de cvorum, nu de atitudine politica”, a spus Tariceanu. antrebat daca ar fi motiv de alegeri anticipate situatia an care nu se va andrepta aceasta problema, avand an vedere importanta acestui act normativ pentru procesul de aderare, Tariceanu a spus ca nu poate aprecia ca este un motiv de alegeri anticipate.

DNA poate ancheta parlamentari cat timp decizia Senatului nu e definitiva



Procurorii anticoruptie continua anchetele an cazul parlamentarilor cat timp decizia de respingere a ordonantei privind anfiintarea DNA nu este definitiva, dar, daca decizia Senatului va fi confirmata, vor preda Parchetului instantei supreme toate dosarele de acest fel. an cazul an care presedintele cere reexaminarea legii de respingere a ordonantei, cele doua Camere reiau aceeasi procedura legislativa si, an situatia an care este din nou respinsa, presedintele tarii trebuie sa promulge legea an acest sens, decizia ramanand definitiva. Pana la o decizie definitiva, ordonanta de urgenta ramane an vigoare an forma publicata an Monitorul Oficial, astfel ca procurorii anticoruptie pot continua anchetele an care diversi parlamentari sunt acuzati de acte de coruptie. an cazul an care decizia Senatului va ramane definitiva, toate dosarele referitoare la parlamentari vor ajunge din nou la procurorii instantei supreme, adica la cei care au predat o parte din aceste cauze procurorilor anticoruptie, ca urmare a unei decizii din mai 2005 a Curtii Constitutionale. an mai anul trecut, Curtea Constitutionala a decis ca procurorii PNA nu mai au competenta de a ancheta senatori si deputati, astfel ca toate dosarele referitoare la parlamentari au fost transmise Parchetului analtei Curti de Casatie si Justitie. O ordonanta de urgenta adoptata de Guvern an 22 septembrie 2005 prevedea ca Parchetul National Anticoruptie (PNA) asi continua activitatea sub forma Departamentului National Anticoruptie, an cadrul Parchetului instantei supreme, noua structura urmand sa se concentreze exclusiv asupra cazurilor de mare coruptie. Tot atunci, Executivul a majorat, de la 5.000 euro la 10.000 euro, si valoarea sumei oferita ca mita si care face obiectul unui dosar de cercetare al departamentului.an momentul reorganizarii, din competenta de cercetare a PNA a fost eliminata o serie de categorii de persoane, precum agentii de politie, primarii sau viceprimarii comunelor si oraselor, notarii publici sau executorii judecatoresti, acestia urmand sa fie verificati de parchetele obisnuite. Noul departament avea sa se ocupe de toate infractiunile comise ampotriva intereselor financiare ale comunitatii europene, precum si de faptele de anselaciune, evaziune fiscala sau vamala al caror prejudiciu depaseste un milion de euro.

Senatori PSD: Nu avem nevoie de un DNA obedient si supus politic

Senatorii opozitiei au declarat, joi, ca anchetarea parlamentarilor supectati de coruptie se poate face, an continuare, prin intermediul Parchetului, fara a fi nevoie de un DNA &#8222obedient si supus politic”. Liderul grupului PSD din Senat, Ion Iliescu, a declarat, la finalul sedintei de joi, ca misiunea anchetarii demnitarilor si a parlamentarilor revine Parchetului, &#8222institutie autonoma si cu posibilitati de a actiona”. an plus, senatorul social-democrat Nicolae Serban a aratat ca &#8222solutia anfiintarii unui DNA obedient si supus politic” nu era cea mai buna pentru democratia romaneasca. &#8222Nu anchetarea exclusiv a liderilor opozitiei anseamna justitie si anticoruptie an Romania. Pentru a putea cerceta parlamentarii nu a fost o problema niciodata”, a mai spus senatorul PSD. an schimb, senatorul PSD Antonie Iorgovan s-a declarat convins ca presedintele Basescu va cere Parlamentului reexaminarea acestui act normativ.

Macovei vede respingerea ordonantei privind activitatea DNA ca pe &#8222o catrastrofa”

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a apreciat, joi, ca votul Senatului privind ordonanta DNA ar putea fi o reactie fata de faptul ca Departamentul National Anticoruptie (DNA) are an lucru dosare cu parlamentari, ansa a subliniat ca aceasta structura nu face &#8222politie politica”, ci aplica legea. Ministrul Macovei a declarat, antr-o conferinta de presa, ca este nevoie de sustinere politica pentru a se lupta cu coruptia, an conditiile an care Departamentul National Anticoruptie are toate instrumentele necesare – fonduri, logistica, procurori – pentru a duce aceasta lupta. Ministrul Justitiei a sustinut ca ceea ce se antampla an prezent cu anchetele deschise la DNA nu este &#8222politie politica”, ci un rezultat al independentei procurorilor si ca nici ea – an calitate de ministru – si nici o alta persoana politica nu a intervenit pentru a influenta instrumentarea acestor dosare. Raspunzand antrebarilor presei, Macovei a apreciat ca votul Senatului ar putea sa fie o reactie fata de faptul ca DNA are an lucru mai multe dosare cu parlamentari. Ea a aratat ca l-a informat despre aceasta decizie a Senatului pe presedintele Traian Basescu si ca nu stie ca acesta sa-si fi exprimat nici o parere. Situatia este cu atat mai angrijoratoare cu cat acest vot al Senatului a intervenit anaintea raportului Comisiei Europene referitor la domeniile monitorizate an procesul de integrare europeana, a adaugat ea.

Ambasada SUA, angrijorata de respingerea ordonantei privind DNA

Ambasada SUA asi exprima angrijorarea fata de respingerea OU de modificare a competentelor PNA si de transformare a acestuia an DNA si cere Guvernului si Parlamentului Romaniei sa ia toate masurile necesare pentru a se asigura ca lupta anticoruptie continua, inclusiv la cel mai analt nivel. Conform unui comunicat al misiunii diplomatice americane, remis agentiei MEDIAFAX, &#8222Ambasada SUA asi exprima angrijorarea an legatura cu evenimentele petrecute astazi (joi – n.r.) an Senatul Romaniei si care ar putea compromite capacitatea Departamentului National Anticoruptie (DNA) de a-si desfasura importanta sarcina de investigare a cazurilor de coruptie la nivel analt”. &#8222Cerem Guvernului si Parlamentului Romaniei sa ia toate masurile necesare pentru a se asigura ca lupta ampotriva coruptiei continua, inclusiv la cel mai analt nivel”, adauga sursa citata. Ambasada SUA mai precizeaza ca lupta anticoruptie ramane &#8222un factor esential” pentru viitorul Romaniei ca democratie an comunitatea euro-atlantica.Scris de MEDIAFAX



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img