18 noiembrie 2024

Semnal editorial / Prima banca populara buhuseana

Prof. dr. Mihai Surubaru, autorul a douasprezece lucrari cu caracter istoric si monografic, a publicat recent, la editura „Cetatea Doamnei”, Piatra Neamt, volumul Banca populara „Sporul” Buhus (208 pagini). Pentru Buhusi, mai ales, urbe care nu are înca exercitiul lucrarilor monografice de anvergura, aceasta monografie prezinta un interes deosebit.

Acribia cercetatorului este impresionanta si reface un segment important din viata economica, sociala si culturala a orasului. Înfiintarea bancii (1 martie 1903), localul ei, membrii, organele de conducere, salarizarea sunt reperele de început ale lucrarii. Aflam apoi date foarte interesante si despre: capitalul bancii, depuneri, participatii, dobânzi, venituri, cheltuieli, profit, credite, scopul creditelor, taxe, despre împrumuturile bancii, dar si despre activitatile culturale ale orasului. Anexele lucrarii (încheieri de bilant, profit si pierderi, balante de verificare, cenzori, membri ai consiliilor de administratie) pot constitui si repere sociologice de reflectie.



Banca a avut initial 73 de membri „recrutati din satele comunei Buhus”. Initiatorul bancii a fost învatatorul Calistrat Scutarescu, diriginte al scolii primare. La sfârsitul anului 1947, banca avea 881 de asociati, din care 63,11 la suta erau agricultori. În acelasi an, casierul avea, ca si îngrijitorul, patru clase elementare, secretarul era cântaret bisericesc.

În Consiliul de administratie (1947) se aflau cadre didactice, agricultori, muncitori, pensionari, un functionar, un doctor. În 1948, taifunul nationalizarii a desfiintat banca. Scrie autorul: „De la banca «Sporul» a ramas localul, cea mai frumoasa cladire din oras, care a devenit cinematograf popular (…) si depozitul unor sectii agricole raionale (…) În ziua de 1 mai 1961 a ars acoperisul cladirii, focul fiind alimentat de butoaiele cu substante chimice agricole care au explodat (…) Ulterior, pe locul unde a existat localul bancii populare «Sporul » s-a construit un restaurant. Asa au fost înfrânti dusmanii poporului”. Banca se afla în zona restaurantului de astazi, „Ciresica”.

De notat faptul ca 1920, în Buhusi functiona banca „Granach si Fiii”, în 1922 exista o sucursala a bancii „Oituz” din Bacau, în 1926 fiinta cooperativa de consum „Colonelul Eugen Alcaz”. Aceste banci percepeau dobânzi de 31- 40 % la împrumuturi si acordau dobânzi între 12-18 la suta la depuneri. Cei îndragostiti de istoria locala au o grozava banca de date în aceasta carte.




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014