Filiala Bacau a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România (CECCAR) a organizat un nou Seminar de instruire a expertilor contabili judiciari, la care au participat 37 de profesionisti. „Am canalizat dezbaterea pe importanta documentelor justificative in activitatea expertului contabil judiciar – a spus presedintele Filialei CECCAR, Marcel Bulinschi.
Este foarte important ca astfel de expertize sa fie facute pe baza documentelor justificative, iar intr-o echipa de experti sa nu se faca opinie separata, având in vedere ca materialul documentar se bazeaza pe aceleasi documente justificative din evidentele contabile.” In acest sens, directorul executiv al filialei, Constantin Pastrav, a reliefat necestitatea ca teoria, in activitatea expertului contabil judiciar, sa fie imbinata cu practica, iar expertul contabil sa aiba tot timpul o atitudine proactiva.
Auditorul de calitate al Filialei CECCAR Bacau, Mihai Schiopu, a insistat, insa, pe deficientele cu care se confrunta in verificarea expertizelor contabile si a precizat ca ar trebui sa se tina cont de competenta, de secretul profesional si de confidentialitatea pe care le implica actul expertizei contabile.
Astfel, dezbaterile au fost axate pe acceptarea misiunii de expert contabil judiciar, pe testul de independenta si de competenta pe care trebuie sa-l faca fiecare profesionist la primirea expertizei, pe responsabilitatea expertului intr-o misiune, pe intocmirea programului de lucru si pe responsabilitatea aplicarii normei profesionale de lucru, de la citarea pâna la convocarea partilor.
Au mai fost puse in discutie probleme care privesc modalitatea de abordare si de studiere a materialului documentar intr-o expertiza si prelucrarea si redactarea raportului de expertiza, necesitatea respectarii termenului de zece zile pentru depunerea raportului de expertiza contabila, cazurile in care sunt formulate opinii separate, corelatia dintre obiectivele si constatarile din expertize si intocmirea anexelor dintr-o expertiza contabila. Seminarul a fost considerat un sprijin pentru abordarea viitoare a intocmirii si depunerii expertizei contabile judicare in conformitate cu Standardul profesional nr. 35 al CECCAR, care vizeaza tocmai expertizele contabile.