Unitatea este singura cu acest profil din Regiunea de Nord-Est a României. Soiurile create aici sunt omologate/ brevetate și valorificate în fermele şi grădinile legumicole. Sămânța certificată este produsă anual de unitate și comercializată în magazinele de profil din toată țara. Dintre soiurile consacrate, frecvent solicitate: Auria Bacăului (fasole urcătoare), Deliciosul (porumb zaharat), Darianabac (ardei gras), Briliant (pepene galben), Daria (cimbru), Silviana (varză de toamnă), Mapamond (castravete), Bacuni (tomate), Ionel (ardei lung) și mai nou Tomabac și Cordbac (tomate pentru spaţii protejate), Matiuşca (ardei gras), Marinică (ardei lung). Cultivatorii şi consumatorii au posibilitatea să-şi procure de aici răsaduri, semințe şi legume din diferite specii.
Expertiza și infrastructura de cercetare au permis implicarea unității în consorții naționale și internaționale, în proiecte Horizon2020, European Cooperative Programe for Genetic Resources, Proiecte Complexe şi de Excelență, Cooperări bilaterale, Proiecte Sectoriale ADER, CEC – uri de inovare (proiecte în parteneriat public – privat) pentru abordarea unei game vaste de provocări specifice legumiculturii ecologice şi convenționale: ameliorare, management patogen, practici şi metodici de cultivare, valorificarea superioară a speciilor cu utilitate multiplă.
La începutul anilor 1990, la inițiativa regretatului director Lucian Stoian, a fost înființat primul poligon de agricultură ecologică din România. Certificarea din 1995 a reprezentat debutul cercetărilor ample pentru elaborarea practicilor și metodicilor specifice sistemului ecologic, care sunt continuu îmbunătățite. În prezent, 4,5 hectare certificate ecologic sunt dedicate cercetărilor specifice acestui sistem de cultivare. Restul suprafeței de teren este alocat câmpurilor experimentale, și multiplicării materialului semincer din categorii biologice superioare.
În câmpurile experimentale şi în laboratoare sunt derulate teme de cercetare pentru elaborarea lucrărilor de licență, disertație şi doctorat pe baza a unor acorduri de colaborare cu diferite universități, printre care Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Universitatea de Ştiinţele Vieţii “Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi. Vizite de studiu sunt frecvent organizate la solicitarea universităților, fiind armonizate cu agenda de cercetare a unității.
Elevii liceelor cu profil agricol desfăşoară stagiile de practică în cadrul stațiunii.
SCDL Bacău derulează activități în parteneriat cu numeroase grădinițe, şcoli şi licee din Bacău şi din împrejurimi, în cadrul programelor Școala Altfel şi Săptămâna Verde. Cercetătorii unității elaborează teme şi materiale specifice, adaptate grupelor de vârstă şi specificului claselor unităților de învățământ, contribuind la consolidarea conceptului Știința în scoli.
În ultimii ani unitatea a contribuit activ la experimente de tipul Ştiintă cu participarea cetățenilor, în cadrul proiectului european INCREASE care în anul 2024, a primit de la Comisia Europeană „Marele Premiu” al UE, pentru impactul și realizările remarcabile la contribuția şi dezvoltarea unei societăți pluraliste, incluzive și durabile în Europa și la avansarea cunoștințelor prin implicarea societății civile.
În anul semicentenarului unitatea lucrează la implementarea a două proiecte importante de investiții: construcție seră legumicolă de cercetare și construire centru de cercetare pentru legumicultură ecologică.
Pentru mai multe detalii vă invităm să parcurgeți aici https://zenodo.org/records/13625139 o scurtă trecere în revistă a celor 50 de ani!
Mulțumim colectivului 1974 – 2024, colaboratorilor şi partenerilor, forurilor superioare, cetățenilor din Bacău care ne sunt alături și contribuie la continuitatea şi performanța unității.