Imobilul in care functioneaza Primaria Bacau va fi modernizat in schimbul sumei de 590.000 lei (fara TVA). Contractul a fost atribuit la inceputul acestei toamne, cand oferta inaintata de societatea Nortek Trust a fost socotita castigatoare de edili. Firma este patronata de Razvan Raduinea, membru al Biroului Permanent al organizatiei municipale a PNL. La alegerile din septembrie 2009, Raduinea a fost confirmat in functie cu 111 voturi. In ultimii 3 ani, societatea penelistului a castigat contracte publice pe banda rulanta puse la bataie de Primaria Bacau.
Municipalitatea va cheltui peste 150.000 de euro pentru a-si moderniza sediul, contractul privind reabilitarea imobilului in care functioneaza Primaria fiind atribuit la inceputul acestei toamne. Edilii au stabilit drept castigatoare oferta depusa de firma Nortek Trust care si-a adjudecat contractul in schimbul sumei de 590.000 lei (fara TVA). Nortek a „concurat” cu societatea Conbac, aceasta din urma formuland o oferta de 945.000 de lei, fata de 1,1 milioane lei cat estimasera edilii ca ar putea costa modernizarea cladirii Primariei. Conbac a oferit, in schimb, garantie maxima pentru lucrarile pe care le-ar fi executat: 5 ani, asa cum preciza si documentatia de atribuire a contractului. Pentru ca principalul criteriu luat in considerare de municipalitate a fost „pretul cel mai scazut”, Nortek s-a ales – in cele din urma – cu contractul privind reabilitarea imobilului in care functioneaza Primaria Bacau.
2,8 milioane lei „trase” de la Teatrul de Vara
Firma „castigatoare” este detinuta de un politician PNL, Razvan Raduinea. In toamna lui 2009, cu prilejul alegerilor din municipala PNL, Raduinea a fost confirmat – cu 111 voturi – drept membru al Biroului Permanent al organizatiei. Odata cu accederea lui Raduinea in structura de conducere a municipalei, contractele publice au inceput sa curga dinspre Primarie catre SRL-ul amintit. In ultimii trei ani, societatea a devenit unul dintre clientii fideli ai municipalitatii. Firma si-a adjudecat, singura sau in asociere, 9 contracte publice in intervalul ianuarie 2009 – septembrie 2011. Cel mai banos contract oferit de Primaria Bacau SRL-ului client vizeaza executarea unor lucrari la cladirea Teatrului de Vara. Intelegerea, in suma de 2,8 milioane lei, se refera la furnizarea unor echipamente, respectiv la montajul acestora. Potrivit documentatiei de atribuire, societatile inscrise in cursa pentru adjudecarea contractului de la Teatrul de Vara trebuiau sa faca dovada experientei similare (n.r. – caietul de sarcini precizeaza ca „ofertantul trebuie sa faca dovada ca a finalizat, in cursul ultimilor 3 ani, unul sau mai multe contracte de furnizare echipamente cu montaj, similare cu echipamentele din caietul de sarcini – instalatii de sonorizare, instalatii de iluminat, instalatii de intercomunicatii, instalatii cinema digital, scenotehnica – in valoare totala de cel putin 1.286.000 lei fara TVA”). Nortek nu a realizat in perioada precizata astfel de lucrari. Conform unui raspuns remis cotidianului Desteptarea prin intermediul postei electronice, Raduinea a precizat ca lucrarea de la Teatrul de Vara ar urma sa fie executata de un consortiu format din doua societati, asta in conditiile in care situl de achizitii publice www.e-licitatie.ro indica, limpede, ca Nortek e castigatorul contractului de 2,8 milioane lei. „Obiectul contractului la care faceti referire este furnizarea de echipamente cu montaj, inclusiv lucrari de constructii si instalatii. In cazul acesta, executantul este o asociatie compusa din doua firme, una cu experienta in furnizarea de echipamente, alta cu experienta in executia de lucrari de constructii. Conform legislatiei privind achizitiile publice, experienta membrilor ce compun o asociatie se cumuleaza”, se arata in raspunsul semnat de penelist.
S-a facut „mare” pe banii bacauanilor
Cele 9 contracte atribuite de municipalitatea bacauana, in ultimii 3 ani, SRL-ului minune care va moderniza cladirea Primariei insumeaza peste 4,87 milioane lei. Suma nu e de neglijat daca luam in considerare valoarea cifrei de afaceri realizata de Nortek. Astfel, firma a incheiat 2010 cu o cifra de afaceri de 3,33 milioane lei. In afara contractelor publice derulate cu Primaria Bacau, institutie condusa de seful politic al lui Raduinea – Romeo Stavarache, firma amintita a mai incheiat contracte si cu alte institutii publice (reabilitarea Scolii de Arte si Meserii din comuna Pargaresti – 160.000 lei, in august 2010; respectiv modernizare gradinita in comuna Saucesti – 263.000 lei, in octombrie 2011). Chestionat cu privire la contractele publice derulate de firma pe care o patroneaza, penelistul a refuzat sa ofere detalii. Raduinea a precizat, nonsalant, ca in economia cifrei de afaceri, contractele private ar avea o pondere mai mare decat cele publice (!). „Din motive de confidentialitate, nu putem face publice date referitoare la volumul si structura contractelor Nortek cu partenerii sai publici si privati (…) Pentru corecta dumneavoastra informare, facem precizarea ca in structura cifrei de afaceri a societatii, contractele cu partenerii privati au avut o pondere superioara celor cu autoritatile publice”, a afirmat liberalul.
„Combinat” cu seful tineretului PNL la Piata Centrala
„Performantele” pe bani publici ale Nortek nu se rezuma doar la contractele privind modernizarea Primariei sau construirea Teatrului de Vara. SRL-ul lui Raduinea (foto) s-a infiltrat si la Piata Centrala, prin intermediul unui contract public in care Nortek s-a asociat cu Moldo Energy Construct, firma de constructii patronata de Claudiu Nastasa, presedintele tineretului liberal din Bacau si consilier judetean PNL. Intr-o declaratie oferita cotidianului Desteptarea, la finele lui august, Nastasa dezvaluia ca firma lui Raduinea trebuia sa se ocupe cu furnizarea de placi din granit care urmau sa fie montate de Moldo Energy Construct pe o suprafata de 2800 de metri patrati, situata in sectorul producatori de la Piata Centrala. Contractul cu care s-a ales Nortek in urma combinatiei de la Piata s-a cifrat la peste 163.000 de lei.
Imobil „poleit” cu aluminiu
Caietul de sarcini in baza caruia municipalitatea vrea sa-si modernizeze sediul are doar 5 pagini. Investitia presupune lucrari de reparatii generale, precum si interventii menite a ameliora aspectul estetic al cladirii. Conform caietului de sarcini, fatada imobilului va fi termoizolata si placata cu "panouri compozite din aluminiu". Fatadele laterale vor fi placate cu material ceramic, in timp ce fatada posterioara va fi retencuita in spiritul estetic al imobilului modernizat. Tamplaria existenta in interiorul Primariei va fi inlocuita cu tamplarie din aluminiu cu bariera termica si geam termopan. De asemenea, proiectul de modernizare prevede inlocuirea, in intregime, a retelei de incalzire din cladire si montarea de tevi si radiatoare din otel. De reabilitare nu vor scapa nici treptele de la intrarea in Primarie. Ele vor fi placate cu granit antiderapant.
Lucian Bogdanel