25 decembrie 2024

Sedinte publice pentru repartizarea suplinitorilor in invatamant

Inspectoratul Scolar Judetean Bacau organizeaza in aceasta perioada, in amfiteatrul Colegiului National Pedagogic “Stefan cel Mare” Bacau, sedinte publice de repartizare pe post sau pe catedra a persoanelor care doresc sa lucreze in sistemul de educatie ca suplinitori. Sunt puse la dispozitie in jur de 750 de locuri, pe mai multe discipline, in special pentru invatamantul prescolar, primar si gimnazial.

“Aceste sedinte au inceput de pe 23 august. Sunt locuri vacante ramase libere dupa repartizarea pe post a profesorilor titulari, care au luat note peste 7 la Examenul National de Titularizare din acest an. Am rezolvat deja tot ce inseamna detasare la cerere, dar si cazurile acelor solicitanti care s-au confruntat cu restrangeri de activitate sau cu nevoia de completare de norma. Acum repartizam suplinitorii calificati care au obtinut note intre 5 si 6.99 la Titularizare in 2011, 2010 sau 2009 sau note peste 5 la examenul pentru suplinitori pe care l-am organizat in 4 august”, a explicat prof. Teodora Craus, inspector scolar general adjunct la ISJ Bacau. Nu au dreptul sa participe la concurs persoanele care au fost inlaturate din invatamant printr-o hotarare judecatoreasca definitiva de condamnare penala, si nici candidatii eliminati la concursul de Titularizare pentru frauda sau tentativa de frauda. Numarul mare de candidati a determinat Inspectoratul Scolar sa lucreze pe mai multe comisii pentru a se incadra in cele trei zile cat vor dura aceste sedinte publice. “Lucram pe doua comisii, in doua sali diferite, pe discipline. Am publicat si pe site-ul ISJ repartizarea disciplinelor si, orientativ, orele la care trebuie sa se prezinte cei care trebuie sa fie repartizati”, a mai explicat prof. Teodora Craus.

Accepta orice



Cei care participa la repartizarile pe post (in cazul educatorilor si invatatorilor) sau pe o catedra (in cazul profesorilor) au speranta ca vor ocupa un loc in sistem. Multi nu mai au pretentii, accepta orice, chiar si locuri in scolie din mediul rural, vitregite in anii anteriori de cadre didactice, fie ele chiar si suplinitori calificati sau necalificati. “Eu sunt aici la sedinta pentru a-mi ajuta o colega. Am procura si sper sa reusesc s-o ajut. Vrea o catedra pe diciplina Geografie. O sa fie bine, ca posturi am vazut ca sunt”, ne-a declarat Marius Dragomir, profesor de matematica la Colegiul “Henri Coanda” Bacau. “Eu sunt din Zemes si vreau sa lucrez ca professor de Istorie. Am luat 5.30 la examenul pentru suplinitori, dar am incredere ca voi reusi sa ocup un post in sistem. Si da, accept si mediul rural, orice ar fi, nu conteaza”, ne-a spus si Gabriela Dima. “Eu tot la Geografie vreau. Cred ca am sanse. Am luat nota peste 5 la examenul de Titularizare din 2010 si sper sa-mi gasesc post. Nu fac pretentii. Accept inclusiv mediul rural. Nu conteaza naveta, nimic altceva. Important este sa am unde sa ma duc sa lucrez”, a completat si Stefanel Rebecea.

Restul, plata cu ora

Orele ramase neocupate se atribuie, pana pe 29 august, de catre directorul unitatii de invatamant, prin plata cu ora, cu avizul ISJ, cadrelor didactice titulare, asociate, pensionate sau suplinitorilor calificati, care indeplinesc conditiile de studii necesare pentru ocuparea acestor ore vacante sau rezervate.

La examenul pentru suplinitori organizat de ISJ Bacau la inceputul acestei luni au participat si au fost declarati admisi 287 de candidati, la calificati (care aveau studii pentru posturile solicitate) si alti 136, la necalificati (care vor lucra in sistem pe posturi/catedre necorespunzatoare studiilor absolvite). Restul solicitantilor care participa acum la sedintele publice de repartizare sunt si din anii trecuti.

In sedinta publica din 22 iulie a candidatilor care au obtinut la concursul national de Titularizare cel putin nota 7, in ordinea descrescatoare a notelor si in limita posturilor/catedrelor vacante titularizabile s-au ocupat 109 locuri din cele 250 disponibile.

O noutate este faptul ca din aceasta toamna nu doar titularii vor putea lua ore peste norma didactica, ci si suplinitorii calificati care au obtinut cel putin nota 7 la concurs. Astfel, pe langa cele 18 ore pe care trebuie sa le aiba o catedra intreaga, atat titularii, cat si suplinitorii calificati isi mai pot lua inca noua ore de predare.
Roxana Neagu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img