Primii dintre bacauani care au pasit in Observatorul „Victor Anestin”, dupa modernizarea acestuia, au fost consilierii judeteni. Nu a fost deloc intâmplator faptul ca sedinta Consiliului Judetean (CJ) Bacau de ieri s-a desfasurat in planetariu, o sala multimedia in care pot avea loc intâlniri colocviale sau stiintifice si care va permite observarea a peste un milion de corpuri ceresti: luna mai este Luna Mondiala a Astronomiei. Astazi, 31 mai, va fi inaugurat Observatorul Astronomic, astfel incât pe 1 Iunie copiii sa-i poata trece pragul.
La inceput de sedinta s-au stins luminile si pe bolta au aparut stele, planete si asteroizi. Alesii au ascultat explicatiile reprezentantului firmei care a asigurat dotarea si au vazut Statia Internationala Orbitala, apoi planetele Jupiter, Saturn, Marte, Neptun etc. Dragos Benea, presedintele CJ Bacau, a precizat ca „in Japonia, orice scoala are un micut observator”, dotat cu aparatura, ceea ce spune mult despre importanta acordata studiului astronomiei.
Modernizarea obiectivului a costat 2,2 milioane de euro, din care 1,5 milioane de euro (70%) din fonduri europene. „Aceasta investitie a pornit destul de greu, in sensul ca am avut putin curaj in septembrie 2014, când am pornit la drum. Practic, asistenta financiara nerambursabila era de 13 la suta, iar pe parcurs, având putin noroc, am reusit sa inversam aceste procente si, astazi, investitia este realizata preponderent din fonduri europene.
Ce ne-a tinut in loc neasteptat de mult a fost achizitia pentru dotari”, a explicat Dragos Benea, presedintele CJ. Pentru achizitia echipamentelor au fost organizate trei rânduri de licitatii, abia la ultima fiind depuse doua oferte. Daca modernizarea nu ar fi fost incheiata, iar Observatorul nu ar fi fost functional la termen, CJ Bacau ar fi returnat totii banii obtinuti prin programul european. Dragos Benea le-a multumit Gabrielei Gurau, directoarea muzeului, si Ninei Chiper, administrator public al judetului, care s-au implicat „mai mult decât prevedea fisa postului”, precum si consilierilor judeteni, care au inteles importanta acestei investitii.
„E o poveste cu happy-end. Daca Obsevatorul va fi bine prezentat, bine mediatizat va fi un obiectiv de toata isprava”, a adaugat Dragos Benea. Sedinta a durat 30 de minute, având putine proiecte pe ordinea de zi. Unul dintre acestea a vizat premierea copiilor care sunt membri ai Cercului de Astronomie „Meteor” pentru rezultatele obtinute la Concursul National „Marian Dacian Bica”: doua premii III, patru premii II si cinci premii I, a explicat prof. Doina Capsa, coordonator cerc. In final, alesii au urcat pe terasa Observatorului, cu o vedere de 360 de grade asupra Bacaului, apoi la ultimul nivel, unde e amplasat telescopul.