O ședință „de îndată” a Consiliului Local Bacău programată pentru joi, 15 iulie, a fost amânata în ultima clipă pentru luni.
Oficial, pretextul amânării a fost că mai mulți consilieri ai formațiunilor d ela Putere s-ar fi aflat în concediu și nu ar fi putut participa. Neoficial, însă, ar fi vorba de o problemă d elegalitate: ședința era convocată pentru a modifica Bugetul orașului dar hotărârea de aprobare a abugetului a fost suspendată de Tribunal iar o hotărâre suspendată nu poate fi modificată.
Mai mult, prefectul de Bacău ar fi înștiințat Tribunalul că nu va ataca sentința prin care instanța a respins acțiunea sa împotriva bugetului deoarece, a spus el, Consiliul local ar putea vota modificarea hotărârii și, astfel, procesul ar rămâne fără obiect. Interesant este că prefectul a trimis această înștiințare Tribunalului înainte de convocarea ședinței de consiliu.
„Adresa a fost înaintată în contextul în care CL nici măcar nu fusese convocat în ședință, neavând cunoștință de presupusa ordine de zi ce va fi supusă dezbaterii, aceasta fiind comunicată aleșilor abia în jurul prânzului zilei de miercuri (14 iulie)”, se arată într-un comunicat al PSD Bacău. Social-democrații spun că nu vor vota împotriva acordării de bani pentru burselor elevilor, finalizarea Spitalului Municipal, reabilitarea Stadionului, acordarea de ajutoare pentru nou-născuți, modernizarea și dotarea claselor „zero” sau ecologizarea celulei 1 .
Viceprimarul Ghingheș, în conflict cu aliații de la guvernare
Aflat într-un conflict deschis cu aliații de la guvernare, viceprimarul Cristian Ghingheș a anunțat că nu va vota nici el împotriva acordării burselor școlare. „Cu riscul de a fi schingiuit, pus la zid, certat, suspendat sau exclus din partid, nu pot vota niciodată o hotărâre de Consiliu Local prin care să fie diminuat bugetul burselor pentru elevi și implicit amânarea plății acestora, așa cum se propune astăzi printr-un proiect de modificare a bugetului local pe anul 2021, semnat de primarul municipiului Bacău”, a declarat acesta.
„Pentru mine, drepturile elevilor și obligațiile legale, consfințite prin Constituția României și Legea Educației, nu sunt negociabile! Și am aceeași așteptare de la toți colegii mei alături de care ne-am asumat în toamna anului 2020 că vom respecta legea și că vom acorda bursele conform legii la nivel. Înainte de partid sau de primar, avem o responsabilitate față de cetățenii care și-au pus încrederea în noi. Dacă linia partidului este neacordarea la timp a burselor și implicit încălcarea legii, atunci avem o mare problemă. Dacă nu asta e linia, cele 12 milioane prevăzute în bugetul local pentru burse trebuie să rămână intacte” a mai spus el.
Istoria tristă a unui buget blocat
Bugetul Bacăului este blocat de trei luni de zile, după ce prefectul județului a atacat în Justiție hotărârea de consiliu prin care a fost aprobat. La vremea respectivă, un amendament comun al opoziției a modificat anumite puncte din buget, fără, însa a afecta prea mult fondul. S-a calculat atunci că modificarea destinației banilor afecta mai putin de 5 la sută din valoarea bugetului. Consilierii Puterii nu au votat bugetul, acesta fiind aprobat doar cu voturile Opoziției.
Nemulțumit de acest lucru, primarul Bacăului a apelat la prefectul județului care a atacat hotărârea în instanță, insistând, între altele că aleșii locali nu ar avea voie să propuna și să voteze amendamente la buget. Tribunalul a respins, însa, ca inadmisibilă acțiunea prefectului, însă decizia nu este definitivă, putând fi atacață cu recurs.
Cu bugetul blocat, programele de investiții sunt blocate și ele. Dar blocajul afectează și serviciile municipalității, nici o licitație neputând fi organizată.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.