Ministerul Sănătății a aprobat înființarea, la Spitalul Municipal de Urgență din Moinești, a unei Secții clinice de chirurgie generală, prin reorganizarea Secției de chirurgie generală a acestui spital. Semnificația și importanța măsurii au fost detaliate de managerul spitalului, Prof. Univ. Dr. Adrian Cotîrleț. La baza deciziei ministeriale a stat, între altele, și solicitarea Facultății de Medicină a Universității „Transilvania”, din Brașov.
Dr. Adrian Cotîrleț a precizat că statutul de „secție clinică” aduce beneficii pe mai multe planuri: „diversificarea serviciilor medicale cu profil chirurgical și creșterea calității actului medical prin actualizarea permanentă la standardele internaționale ale pregătirii profesionale, a dotării și a tehnicilor folosite, susținerea activităților universitare și postuniversitare privind formarea tinerilor chirurgi în programul de rezidențiat, lărgirea oportunităților ca spitalul din Moinești să devină un mediu profesional emblemă pentru medicii cu experiență, dar și dezvoltarea programelor axate pe cercetare științifică și pe educația medicală continuă”.
Un proiect pas cu pas
Demersul pentru înființarea clinicii de chirurgie a început cu opt luni și a urmat etape exigente, pentru că este prima secție clinică dintr-un oraș neuniversitar și prima secție clinică în activitatea spitalicească din județul Bacău, de peste 150 de ani. „Cererea noastră – a precizat managerul spitalului – a trebuit să răspundă la numeroase prevederi, inclusiv legale. O clinică medicală înseamnă o mare responsabilitate din partea personalului ei. Alături de pacienți mai apar studenții și rezidenții, dornici de a învăța mai multe. Și avem deja solicitări în această privință. În plus, vom fi angrenați în diferite proiecte. Și acum avem asemenea proiecte cu clinici din România și din străinătate. Dar, am corespuns deja exigențelor unui congres american de chirurgie, ale unui congres european, și ne-a fost apreciată prezentarea făcută la Academia Franceză de Chirurgie. În final, se va îmbunătăți la noi calitatea actului medical din această secție. Iar un asemenea act medical trebuie să beneficieze de pregătirea profesională a personalului spitalului și de dotare tehnică bună”. În Blocul operator de la Moinești, cu patru săli de operație, cel mai vechi aparat este din 2019. Există și posibilitatea de a se transmite, din sălile de operație, imagini într-un amfiteatru cu 70 de locuri, dar sunt și două săli pentru stagii practice, de 30 de locuri, și poate exista un dialog între echipa operatorie și auditoriu.
Aer universitar la Spitalul din Moinești
Odată cu noul statut al Secției de chirurgie generală, în spitalul din Moinești pot avea loc activități de învățământ medical universitar și postuniversitar pentru studenți și pentru medicii rezidenți. Totul sub directa îndrumare a unor cadre didactice – Prof. Univ. Dr. Adrian Cotîrleț și șefii de lucrări – Lect. Univ. Dr. Mircea Hogea și Lect. Univ. Dr. Codruț Munteanu. Spitalul din Moinești a avut activități de cercetare clinică/studii clinice în Departamentul său de cercetare medicală încă din anul 2008, departament acreditat de Academia de Științe Medicale din România și atestat de Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică.
În curând, la Spitalul Municipal de urgență din Moinești va avea loc un Simpozion cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății, din 7 aprilie 2024. În perioada din 11-13 iulie 2024, tot acolo vor dar și despre Zilele Mediale ale Spitalului Municipal de urgență din Moinești, (ediția a XIX-a), la care sunt așteptați circa 2.000 de participanți din România și mai multe alte țări.
Prof. Univ. Dr. Adrian Cotîrleț: „În ultimii ani, la Spitalul din Moinești a avut loc o creștere a complexității cazuisticii chirurgicale, cu prestarea de servicii medicale către asigurați care provin în proporție de 18% din Moinești, 66% din județul Bacău și 16% din alte județe”. În spital, chirurgii au tratat, în anul 2023, aproape 11.900 de pacienți și au fost efectuate peste 2.000 de intervenții chirurgicale, în Blocul operator adus la standarde europene printr-un parteneriat cu Consiliul Județean și Consiliul Local Moinești. Au fost efectuate, de asemenea, peste 15.000 de intervenții chirurgicale laparoscopice, iar rezultatele au fost prezentate la congrese naționale și internaționale în SUA, Franța și Italia. Pe cele 414 paturi ale spitalului nostru lucrează 101 medici. În unele specialități avem excedent de personal, iar în două-trei specialități sunt sigur vom acoperi necesarul.”