14 noiembrie 2024

Spitalul Județean de Urgență Bacău se prezintă

Secția O.R.L., singura din județ unde se rezolvă urgențele pe această specialitate prin serviciul de gardă

Chiar dacă spitalele municipale din județul Bacău (Onești, Buhuși, Moinești sau Comănești) au în structura lor un compartiment sau o secție O.R.L., acestea nu asigură serviciul de gardă. Doar Secția O.R.L. din Spitalul Județean Bacău asigură permanența (inclusiv în zilele libere sau de sărbători legale), pentru cazurile de urgență din județ. Secția O.R.L. este o secție cu 25 de paturi (din care 5 pe chirurgie oro-maxilo-facială) și 3 paturi pentru spitalizare de zi, cu un personal format din 6 medici primari O.R.L., un medic B.M.F. (buco-maxilo-facială, n.r.), 12 asistente medicale, 3 infirmiere și 5 îngrijitoare, ne-a explicat dr. Robert Coneac (foto), medic șef.

– Domnule doctor, pentru început, ca să înțeleagă toată lumea, ce este specialitatea O.R.L. și cu ce se ocupă ea? Cui vă adresați?
– O.R.L. este denumirea prescurtată a tot ce înseamnă Otorinolaringologie care se ocupă cu tratamentul afecțiunilor urechilor, nasului și gâtului. De când avem în structură un medic de chirurgie B.M.F. (dr.Emanuel Anti) se pot diagnostica și trata și cazuri din această sferă. În Secția O.R.L. Bacău ajung cele mai complexe patologii din întreg județul, care sunt diagnosticate, tratate și supravegheate de o echipă de medici primari bine pregătiți cu mare experiență profesională.



– Prima mare problemă pe care trebuie să o acceptați: sunteți singura secție de acest profil, singurul serviciu medical de pe această specialitate din județ care asigură permanența, atât pe urgențe, cât și pe gardă.
– Așa este. Celelalte municipii din județ au secții sau compartimente O.R.L., cu unul sau doi medici, dar tot ce înseamnă urgență trimit aici, în Bacău, mai ales în zilele libere sau de sărbători legale. Este un lucru bun că existăm, dar destul de delicat, pentru că trebuie să deservim un întreg județ, și, uneori, și pacienți din județele limitrofe, respectiv Neamț, Vrancea, pe anumite patologii. Suntem secția care asigură singura linie de gardă din județ, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Avem în jur de 1.300 de pacienți pe an externați. Prin dotările cu aparatură modernă din ultimii ani, am reușit să creștem calitatea serviciilor medicale furnizate, fapt ce a condus la creșterea adresabilității și a gradului de satisfacție al pacienților.

– Iar Bacăul mai trimite, la rândul lui, și spre Iași anumite cazuri?
– Da. Sunt cazuri complexe ce depășesc nivelul de competență și posibilitățile terapeutice locale, care necesită trimitere în clinicile universitare. Secția O.R.L. funcționează în clădirea vechiului spital, care are peste 100 de ani, păstrând circuitele medicale și sălile de operație de la acea vreme. Deși clădirea a fost renovată în ultima perioadă și va mai intra într-un proces de reabilitare în cursul acestui an, pe viitor, conducerea spitalului a hotărât relocarea secției într-un spațiu corespunzător cerințelor actuale. În prezent, reușim să rezolvăm majoritatea cazurilor ce ni se adresează din teritoriu, fapt ce a determinat obținerea unor indicatori de performanță buni, un ICM (indice de complexitate a cazurilor, n.r.) peste media spitalului.

– Dacă tot am vorbit de poziționarea secției în structura spitalului, știu că un mare inconvenient este și faptul că vă aflați la o distanță destul de mare de Blocul Medico-Chirurgical. Spun incovenient pentru că și O.R.L.-ul este o specialitate medicală chirurgicală.
– Aici e marea noastră problemă. Ca să operezi la cel mai înalt nivel și pentru rezolvarea cazurilor complexe (în special traumatisme) este nevoie să colaborăm și cu alte specialități: ATI, Neurochirurgie, Ortopedie, Ofltalmologie, Chirurgie etc. În prezent, avem acces la sălile de operație și serviciul ATI din Blocul Medico-Chirurgical, dar acest lucru implică deplasarea personalului prin curtea spitalului, fie că e noapte, zi, ploaie sau frig.

– Cu ce patologie vă confruntați mai des, ce predomină pe secție?
– Principalele afecțiuni cu care ne confruntăm sunt insuficiența respiratorie acută, traumatismele, infecțiile de căi respiratorii superioare și otice, corpii străini, tumorile și hemoragiile nazale. În ultimul timp a crescut incidența patologiei tumorale, în special cea laringială. Fac un apel pe această cale pentru a trage un semnal de alarmă pentru pacienți: o răgușeală ce persistă mai mult de 3 săptămâni nu trebuie neglijată, necesitând consult O.R.L, întrucât poate ascunde o patologie cu risc oncologic.

– Cu toate aceste neajunsuri să le spunem, pe Secția O.R.L. se lucrează la foc continuu.
– Da, și avem promisiuni și sprijin din partea tuturor factorilor de decizie că vom beneficia de o secție într-o locație corespunzătoare cerințelor actuale și cu dotările necesare, în care să ne desfășurăm în condiții optime activitatea, să putem să aplicăm toate cunoștințele și competențele profesionale pe care le avem și pe care, câteodată, nu le putem realiza. Important este că suntem în plan.

„Principala noastră concurență este mediul privat. Și atât. Avem pacienți, ne dorim doar o mai bună dotare și un spațiu mai adecvat, conform standardelor europene. Dar să știți că în chestionarele pe care le completează pacienții la externare, spre bucuria noastră, avem parte numai de mulțumiri din partea lor. Ceea ce contează foarte mult pentru noi.”
dr. Robert Coneac, medic șef

Medicii care lucrează pe această secție:
dr. Robert Coneac, medic primar (șef secție)
dr. Andreea Biro, medic primar
dr. Ștefan Boatcă, medic primar
dr. Daniela Fecioru, medic primar
dr. Marcela Mihai, medic primar
dr. Aurelia Neagu, medic primar
dr. Emanuel Francisc Anti, medic primar – pe chirurgie maxilară
Contract doar pe gărzi: dr. Zenovia Dumbravă, medic primar

 




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014