Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau a achizitionat de câteva luni un aparat modern pentru realizarea interventiilor chirurgicale la nivelul articulatiilor.
Este vorba despre un artroscop cu ajutorul caruia medicii specialisti din cadrul Sectiei de Ortopedie efectueaza operatii minim invazive, iar bacauanii care au probleme ale articulatiilor nu mai sunt nevoiti sa mearga la alte spitale din tara pentru a se trata.
„Practic, este viitorul. Este vorba de interventii chirurgicale, mai ales pe articulatia genunchiului, dar se pot face si pe umar si mai nou si pe glezna, cu incizii minime si ceea ce este foarte important, cu spitalizare minima si cu recuperare mai rapida decât in tehnicile clasice. A costat mult, dar eu zic ca merita, pentru faptul ca pacientii vor sta mai putin in spital.
Pentru interventii de genul acesta nici nu mai veneau la noi, ca sa faca interventiile clasice. Alegeau alte spitale care aveau in dotare un astfel de aparat”, explica dr. Dan Cristian Popa, medic primar, seful Sectiei de Ortopedie si Traumatologie din cadrul SJU Bacau.
Pâna acum s-au facut circa 50 de interventii chirurgicale cu acest artroscop, insa nu toti bacauanii stiu de existenta lui si de aceea adresabilitatea este inca redusa.
„Acest aparat rezolva in primul rând traumatisme ale genunchiului, leziunile de menisc, afectiuni degenerative in care apar corpi straini intraarticulari, neregularitati ale suprafetelor articulare, deci poate rezolva leziuni de ligamente, care ar fi necesitat o incizie foarte mare prin tehnicile clasice. Cu artroscopul se fac trei incizii, de maximum un centimetru”, a mai spus dr. Popa.
O interventie poate dura si numai 15-20 de minute, insa fiecare caz este diferit. Cu ajutorul unei camere, medicul vede pe monitor leziunile din articulatii si intervine cu cea mai mare precizie acolo unde este nevoie.
„Pacientii sunt de toate vârstele. De la 18 ani pâna la 70 – 75 de ani, pentru ca si in gonartroze, care nu sunt destul de avansate, beneficiaza de tratament artroscopic. Pe masura ce adresabilitatea va creste o sa facem si interventii mai complexe.
Avantajul este ca nu necesita spitalizare indelungata. De obicei, a doua zi pacientul este externat”, spune si dr. Ioan Neagu, coordonatorul Programului de Artroscopie – Sectia de Ortopedie si Traumatologie SJU Bacau. O tânara din Bacau s-a operat, zilele trecute, iar interventia a decurs bine. „Stiam ca au acest aparat in spital si am venit aici. Aveam o leziune de menisc, aparuta cel mai probabil de la efort sustinut. Interventia chirurgicala a decurs bine”, spunea Stefania.
Artroscopul a fost achizitionat cu fonduri repartizate de la Ministerul Sanatatii si Consiliul Judetean Bacau, costurile ridicându-se la 380.000 de lei. Pentru pacientii care au asigurare de sanatate, operatia este gratuita.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.