Orice părinte își dorește să le ofere propriilor copii tot ce e mai bun. Ma refer la lucrurile materiale dar și la cele care construiesc cu adevărat personalitatea celui mic: atenție, timp, răbdare, educație. În orașul nostru, pe strada Vasile Alecsandri funcționează o grădiniță care completează cu succes eforturile părinților de a crește oameni de calitate. Fondatorii acestui concept sunt în aceste zile în vizită în România și am avut ocazia să le adresăm câteva întrebări. C.L.
Grădinița Benthal este deja cunoscută de băcăuani. Prin această vizită pe care o faceți în România, cititorii ziarului Deșteptarea au ocazia să îi cunoască și pe fondatori. Care ar fi o scurtă descriere a familiei Benthal?
Mă numesc Colleen Benthal iar pe soțul meu, Arnis. Avem un băiat și două nepoțele. Locuim în Arkansas, Statele Unite ale Americii și suntem amândoi pensionari nu de mult timp.
Ce cuprinde programul vizitei dvs în România?
Chiar de când am plănuit să facem această călătorie în România, ne-am propus să vizităm cele două grădinițe, din Tecuci și Bacău, să ne întâlnim cu familia Tomoșoschi, domnul Costel fiind și el co-fondator al celor două grădinițe, și nu în ultimul rând, să vizităm unele din locurile frumoase de care se bucură țara dumneavoastră.
Știm deja că promovați un alt fel de abordare a actului educațional. Prin ce vă distingeți față de alte unități de învățământ?
Considerăm că educația trebuie să aibă în atenția ei elevul, copilul și acesta ar trebui să devină o prioritate pentru orice cadru didactic. Ca atare, în grădinița noastră, accentul nu doar că se pune pe copil, dar încercăm să abordăm educația la un nivel individual. Fiecare copil are ritmul său, modul lui de a înțelege, noi încercăm să ne pliem pe nevoile fiecărui copil. O altă preocupare a noastră este dezvoltarea personalității fiecărui copil bazată pe valori și principii sănătoase, pe o etică și o morală care să-l ajute în viața lui ca adult.
Pentru că nu sunteți la prima vizită în România, puteți face deja o comparație între sistemele de învățământ de la noi și din Statele Unite. Ce se poate schimba în bine în grădinițele și școlile românești?
Așa cum le spuneam și părinților în timpul unei întâlniri cu ei, am lucrat în sistemul educational în Statele Unite 39 de ani și prin comparație, aș putea să spun că această grădiniță se află printre grădinițele de top pe care le cunosc. Am observat comportamentul acestor copii, sunt mult mai cuminți, mai respectuoși, cu un nivel de dezvoltare impresionant. Nu stiu dacă suntem noi în măsură să spunem cuiva ce să schimbe în sistemul românesc de învățământ, dar putem să ne exprimăm o părere. Opinia noastră este că acest sistem e plin de reguli stricte care limitează dezvoltarea copilului. În contextul dezvoltării tehnologiei, informația poate fi găsită ușor în mediul online. Ceea ce credem că poate face o diferență este ABORDAREA, stilul de predare adaptat la nivelul fiecărui copil.
Parenting-ul e la mare căutare în zilel noastre. Care este mesajul dvs. pentru părinții care se străduiesc să crească copii pregătiți să trăiască timpurile actuale?
Secretul parenting-ului de succes îl putem limita la doar câteva cuvinte: IUBEȘTE-ȚI COPILUL NECONDIȚIONAT! OFERĂ-I TIMP DE CALITATE! Fă-l să simtă cât de important este el pentru tine. Celelalte lucruri vor fi mai ușor de controlat. Un copil iubit poate mult mai ușor educat și disciplinat. Apoi, să nu uităm, copiii sunt reflexia părinților. Unii părinți își dau seama cum erau ei doar atunci când au proprii copii. Să fim atenți la cum ne comportăm, cum vorbim, cum reacționăm. Copiii nu vor putea să fie mai buni decât ceea ce suntem noi.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.