11 ianuarie 2025

Secretul armei secrete (III)

Concluzionam, ieri, ca, deoarece jurnalistii nu se mai obosesc sa verifice informatiile inainte sa publice vreo chiftea de presa, sarcina de a preveni dezinformarea si manipularea se transfera cititorului. dar, cum poate cititorul sa verifice faptele prezentate de presa sau de retelele sociale ca fiind reale? Siteul Gizmodo ne prezinta câteva solutii, semn ca problema nu este doar una româneasca.

Asadar, cea mai simpla metoda de a verifica o stire de pe Internet este prin verificarea inversa a fotografiilor – reverse image search. Exista mai multe site-uri care se ocupa cu asa ceva, dar Google images e cel mai cunoscut, mai ales ca in browserele Chrome e foarte simplu sa dai un click dreapta si sa selectezi „Cautati imaginea cu Google”. De exemplu, a fost un articol in care era prezentat faptul ca in Germania refugiatii ar fi fluturat steagul ISIS in fata unei sectii de politie. Cautând fotografia care insotea articolul, se putea vedea ca imaginea si incidentul erau vechi de mai bine de trei ani, si nu aveau nici o legatura cu actuala criza. Este interesant ca metoda merge si cu fotografii scanate.



Exista si o metoda de analiza a videoclipurilor: YouTube DataViewer (http://www.amnestyusa.org/citizenevidence/), creata de Amnesty International, verifica data la care au fost inregistrate clipurile deoarece e posibil ca unele sa fie re-postate.

Jeffrey’s Exif Viewer (http://regex.info/exif.cgi) verifica data la care au fost realizate fotografiile. Nu e de ajutor pentru Facebook sau Tweteer, care sterg exif-urile, dar pentru Flikr sau WatsApp functioneaza.

FotoForensics (http://fotoforensics.com/) cerifica daca o forografie a fost modificata. WolframAlpha (http://wolframalpha.com/) e un instrument indirect, insa de ajutor in cazul in care o imagine ni se pare a fi suspicioasa. Putem cere site-ului sa ne spuna, de exemplu, cum a fost vremea in localitatea respectiva la data la care ni se spune ca a fost facuta poza si daca in poza cerul este innorat iar site-ul ne spune ca era soare, putem, deja, sa ne punem intrebari.

Google Street View, Google Earth, Wikimapia sunt, de asemenea, instrumente folositoare in verificarea stirilor.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img