Istoriografia militară de tancuri adaugă o nouă și valoroasă apariție în colecția ei, prin volumul „Secolul tanchiștilor” (Editura „Favorit”, București, 2019), dedicată de autor evenimentului special trăit de tanchiștii români la centenarul armei tancuri în Armata Română (1 august 1919-1 august 2019). Lucrarea ne-a fost semnalată de un veteran băcăuan al acestei arme, col. tc. (rtr.) George Gheorghiu. Filiala Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” a sărbătorit, în acest an, centenarul armei tancuri și a omagiat memoria eroilor tanchiști căzuți în luptă în Al Doilea Război Mondial, eveniment consemnat și în ziarul nostru.
În cele peste 400 de pagini ale noului volum, cititorul este captivat de bogăția de informații referitoare la apariția și evoluția acestui „copil minune” al Primului Război Mondial, tancul, dar mai ales de destinele unor veterani de război, tanchiști români pe fronturile de luptă din est și din vest în Al Doilea Război Mondial.
Este relatată povestea veteranului de război tanchist Mihai M. Ion hărăzit cu o viață trăită peste o sută de ani, scăpat ca prin minune din încercuirile sovietice din iarna anului 1942 în bătălia de la Cotul Donului.
Impresionantă este și moartea maiorului erou Niculae Mitu, cavaler al Ordinului „Mihai Viteazul”, care a fost pe front în toți cei patru ani ai celui de Al Doilea Război Mondial, dar a fost ucis în anul de pace 1947 într-o împrejurare înconjurată de mister.
Este relatată, de asemenea, bravura și moartea de martir a locotenentului Ioan Giorgi în lupta cu tancurile germane de la DolnýPial (astăzi în Slovacia), din martie 1945.
Scriitorul Dan Gîju s-a născut la Didești (jud. Teleorman), în 1964. Este militar de carieră, colonel în rezervă, licențiat în științe juridice, scriitor, pictor autodidact cu mai multe expoziții la activ. Timp de 12 ani a muncit în Trustul de presă al Ministerului Apărării Naționale ca redactor și apoi ca redactor șef. Autor prolific – în medie a publicat câte o carte pe an, cel mai cunoscut roman al său fiind „Pumnul de fier” (ed. I în 2003, ed. a II-a în 2013), bazat pe mărturiile regretatului colonel tanchist Gheorghe Cojocea, fost locotenent în Wehrmacht (numele oficial al armatei germane naziste în perioada 1935-1945), unul dintre puținii români care a luptat ca simplu tanchist sub comandă germană în bătălia de tancuri de la Kursk – Orel, din 1943.
«Este o carte excelentă, scrisă după regulile științifice, pe baza studierii unei vaste bibliografii, cu note de subsol, cu anexe și cu o bogată iconografie. Volumul poate fi procurat de la Librăria „Mihai Eminescu” din București sau de la Editura „Favorit”.»
Col. tc. (rtr) George Gheorghiu, membru de onoare al Filialei Bacău Cultul Eroilor
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.