17 noiembrie 2024

La concurență cu noul coronavirus

Seceta pune stăpânire pe agricultura județului

Fermierii din tot județul strigă după ajutor, fără ca autoritățile să le ofere atenția cuvenită. Agricultorii se plâng de seceta pedologică ce s-a instalat la nivelul întregului județ. Practic, din cauza lipsei apei din sol, au de suferit toate culturile, fie că vorbim de specii de câmp sau pomi-viticole.

Agricultorii din tot județul atrag atenția asupra dezastrului care se prefigurează în acest domeniu, toți susținând că, din cauza lipsei apei din sol, culturile agricole sunt puse într-un real pericol.



„E foarte rău, mult mai rău decât anul trecut, pentru că, în zona noastră, cel puțin, din luna iunie nu a plouat decât spre sfârșitul lui septembrie, cam 15-20 de litri pe metru pătrat, iar în octombrie, vreo 10 litri. Și de-atunci, toată iarna, adunată, noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie, au fost înregistrate precipitații de circa 20 de litri, ceea ce este foarte puțin.”
Daniel Ciobanu, un cunoscut fermier din zona Dămienești

Probleme mari sunt la culturile de grâu semănate în toamna trecută, cât și la cele de rapiță, unde plantele arată clar o stagnare, „nu mai cresc, în așteptarea ploii”. Pe terenurile afectate de seceta pedologică, starea de vegetaţie a plantelor este, per ansamblu, medie şi slabă, cu diferite grade de intensitate, precum şi în semănăturile tardive. În aceste cazuri, deja se previzionează că producțiile vor scădea la jumătate, iar dacă nu va ploua, în următoarele zile, putem discuta de calamitare totală a culturilor. De fapt, în județele din sudul țării, fermierii deja au întors culturile de rapiță, orz și grâu. „Ar trebui ca, în următoarele zile, să plouă măcar în cantități de 30 de litri pe metrul pătrat. Măcar. Sunt crăpături mari, în pământ. Am făcut proba în câmp, am dus apă, cam 15 litri pe metrul pătrat, și nici nu se cunoaște. De la o zi la alta, era deja uscat pământul”, a mai spus Daniel Ciobanu.

Peisaj de toamnă… în plină primăvară
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a și anunțat că, în Moldova, la cultura grâului de toamnă, conţinutul de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm se va situa în limite scăzute şi deosebit de scăzute. Din păcate, nici perspectivele nu sunt deloc încurajatoare, autoritățile anunțând menținerea secetei pedologice cel puțin o săptămână de acum încolo.
„E secetă, nu se vede? Păi, dacă toată iarna a fost drum uscat! E un peisaj de toamnă în plină primăvară! Pe zi ce trece, văd cum se usucă iarba în curte. A fost mai verde în decembrie. Să nu mai discutăm despre gerul care a fost în urmă cu 2-3 săptămâni. Mie, de exemplu, de 30 de ani, de când fac agricultură, nu mi s-a întâmplat să văd grâul din toamnă degerat”, ne-a declarat și Nicolae Nistor, fermier din zona Odobești. „E secetă din primăvară”, concluzionează un alt agricultor băcăuan.

Griji își fac fermierii și în privința culturilor de primăvară (floarea-soarelui, sfeclă de zahăr şi porumb) însămânţate până la această dată. În mod normal, semințele abia puse în sol ar fi avut nevoie de apă ca să poată porni germinația.




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014