22 decembrie 2024

Sebastian Potanc, smecher de E.ON

"Distributia" energiei electrice a transformat viata bacauanilor intr-un calvar

Numit director general al E.ON Moldova Distributie in toamna anului trecut, Sorin Sebastian Potânc, fost secretar de stat in Guvernul Radu Vasile, se tine la distanta de scandalurile generate de incompetenta companiei pe care o conduce. Desi in comunicatele de presa seful E.ON Moldova Distributie anunta realizari de planuri ca in vremea PCR, problemele generate de lipsa investitiilor in modernizarea retelelor de transport ale energiei electrice au transformat viata a mii de bacauani intr-un calvar. Bacauanii platesc, E.ON incaseaza, directorul companiei primeste bonusuri, dar serviciile oferite sunt departe de pretentiile germane afisate de actionarul principal al societatii.



Sebastian Potânc a fost secretar de stat in Ministerul Industriei din Guvernul Radu Vasile. Intre 2003 si aprilie 2006, Potânc a fost director general al Rompetrol Rafinare, societate apartinând grupului controlat la acea data de omul de afaceri Dinu Patriciu. Potânc a fost asociat cu Decebal Traian Remes, ministru sub mandatul caruia o societate cu sediul in Olanda, apartinând aceluiasi Dinu Patriciu, a achizitionat de la statul român compania Petros SA Ploiesti.
Presa din Iasi, oras in care E.ON Moldova Distributie isi are sediul, sustine ca directorul este aidoma omului invizibil. Desi conduce o companie evaluata la aproximativ 320 de milioane de euro, pe locul 44 in tara la acest capitol, Potânc se tine la distanta de interminabilele scandaluri cauzate de incompetenta si nesimtirea E.ON Moldova Distributie. El l-a inlocuit la cârma E.ON Moldova Distributie pe Catalin Dragoi, acesta fiind retrogradat in toamna anului trecut in functia de director general adjunct.
In teorie, societatea ar trebui sa se ocupe de modernizarea retelei de distributie a energiei electrice din judetul Bacau, precum si din celelalte judete din regiunea Moldovei. In comunicatele de presa, compania abunda in realizari. Pe teren, realitatea e cu totul alta. Investitiile, acolo unde exista, se realizeaza cu târâita. La cea mai mica adiere de vânt, retelele de distributie cedeaza, iar bacauanii sunt invitati sa traiasca in bezna. Ca pe vremea regimului comunist.

Centrul de exploatare a… concediilor

In judetul Bacau functioneaza un fantomatic centru de exploatare aflat in subordinea E.ON Distributie Moldova. Pompos denumit, "centrul" ar trebui sa se ocupe (si) de solutionarea – in timp util – a avariilor din reteaua de distributie a companiei germane. Bogdan Ursu, director adjunct al centrului de exploatare, a declarat ca nu poate oferi detalii cu privire la problemele de distributie a curentului, aparute la finele saptamânii trecute, pentru ca se afla in concediu. Ursu a afirmat, de asemenea, ca nu poate comunica functia in care activeaza in cadrul centrului.
"Nu dau relatii la presa, nu pot sa va spun cine sunt sau ce functie am. Am doua saptamâni de concediu, dar pentru informatii puteti lua legatura cu domnul Chitescu (n.r. – Bogdan Chitescu, directorul centrului de exploatare)", a afirmat Ursu.
Tudor Grozav, responsabil la nivelul judetului Bacau din partea centrului de exploatare, a declarat ca nu se afla la curent cu problemele aparute in ultimele saptamâni. Grozav a precizat ca s-a aflat in concediu in ultima luna. "Municipiul nu este zona mea de activitate, asa ca nu va pot da detalii. Eu activez la exterior, pe judet, si azi e prima mea zi dupa concediu. In luna iulie am fost in concediu si nu sunt la curent cu ce s-a intâmplat", a spus el.

Mai greu in week-end

Bogdan Chitescu, seful centrului de exploatare Bacau al E.ON Moldova Distributie, a declarat ca vremea joaca feste angajatilor companiei germane. Chitescu a apreciat ca intemperiile de la finele saptamânii trecute ar fi fost principala cauza a intreruperii distributiei energiei electrice. "Puteti face verificari ca a existat un cod galben, daca nu portocaliu de la INMH, ca o sa aiba loc niste evenimente din punct de vedere meteo. Vântul a batut cu putere si au fost ploi care au afectat unele din retelele noastre", a opinat Chitescu. El a adaugat ca in perioada week-end-urilor interventiile echipajelor de la centrul de exploatare sunt mai dificile. "Eu stiu ca e dificil ca sâmbata dupa-amiaza, când sunt o groaza de evenimente, sa ramâi fara tensiune o perioada de timp", a recunoscut Chitescu, el apreciind – totusi – ca echipa de interventii "s-a miscat mult mai repede decât prevede standardul ANRE".

"Marete realizari"

In pofida nesimtirii cu care reprezentantii E.ON Moldova Distributie ii trateaza pe clienti, comunicatele de presa ale companiei abunda in realizari. Potrivit acestora, E.ON Moldova Distributie ar fi realizat in 2010 investitii de 140 de milioane lei. In judetul Bacau, a anuntat Sebastian Potânc intr-un astfel de comunicat, au fost modernizate doar doua obiective: statiile de transformare de la Tg. Ocna, respectiv Siscani.
"E.ON Moldova Distributie isi va continua si in anii urmatori strategia de dezvoltare pentru asigurarea functionarii si exploatarii, in conditii de siguranta, a retelelor de distributie a energiei electrice, in vederea cresterii calitatii serviciilor oferite clientilor nostri", a anuntat Potânc, intr-un comunicat recent dat publicitatii de societate.

Prefectura, luata la bascalie

La sfârsitul lunii iunie, in cadrul Colegiului Prefectural, Constantin Scripat, prefectul judetului Bacau, atragea atentia ca relationarea cu societatea de distributie a energiei electrice este extrem de dificila. "Lucrul cu E.ON este foarte greu. Atât cu E.ON Electrica, cât si cu E.ON Gaz. Ceva se intâmpla acolo si nu e deloc corect", a afirmat Constantin Scripat. Aprecierile prefectului au fost tratate cu ironie de Bogdan Chitescu, seful centrului de exploatare Bacau lasând de inteles ca prefectul ar fi un om neinformat. "Despre ce spune domnul prefect, este problema dumnealui cât este de informat. Discutiile astea ar trebui sa le duceti cel mai bine cu PR-ul (n.r. – purtatorul de cuvânt) nostru sau chiar mai sus", a afirmat Chitescu.

Profit de 13 milioane de euro in 2009

E.ON Moldova Distributie este o companie cu sediul in Iasi, evaluata la 320 de milioane de euro. Societatea este detinuta, in proportie de 51 la suta, de E.ON România – subsidiara gigantului energetic german E.ON. Printre actionari se mai numara Fondul Proprietatea, cu o participatie de 22 la suta, respectiv Electrica, firma de stat ce detine 27 la suta din E.ON Moldova Distributie. Reteaua de distributie a companiei are in componenta 41.900 de kilometri de linii electrice aeriene, 10.800 de kilometri de linii electrice subterane, 124 de statii de transformare, respectiv 10.500 de posturi de transformare. In Top 100 al celor mai valoroase companii din 2010, E.ON Moldova Distributie ocupa locul 44. Societatea are aproximativ 2000 de angajati si a avut in 2009 o cifra de afaceri de peste 630 de milioane de lei. Profitul net aferent anului 2009 s-a cifrat la 53,57 milioane lei, adica peste 13 milioane de euro.

Culmea ridicolului: E.ON Moldova a câstigat "trofeul electricianului"

Chiar daca in judetul Bacau angajatii E.ON Moldova Distributie par tot timpul in ofsaid, societatea a câstigat la finele lunii iulie "Trofeul electricianului" organizat la Ploiesti. Reprezentantii E.ON Moldova Distributie au câstigat locul 1 la doua specializari din cadrul sectiunii mentenanta. Concursul s-a derulat pe 7 specializari, iar prima sa editie a fost organizata in anul 1979.
Lucian Bogdanel



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img