Grădini suspendate…
O seară minunată, joi, 27 februarie, la Galeriile „Frunzetti” din Bacău, cu doar câteva zile înainte de Mărţişor, marcată de două evenimente de mare sensibilitate, culoare, verb şi adjective. S-a deschis Salonul de Primăvară al artei plastice şi s-a lansat cartea HUBLOU (Editura BABEL, 2020), semnată de Carmen Mihalache, gazetar cu nume în presa cotidiană şi culturală, director al Revistei ATENEU. Aflat la cea de-a III-a ediţie, organizat la iniţiativa artistei Carmen Poenaru, preşedinte al Filialei Bacău a Uniunii Artiştilor Plastici din România, Salonul de Primăvară, pus anul acesta sub semnul „Grădini suspendate”, a reunit pe simeze artişti şi artiste din trei judeţe.
De o eleganţă, frumuseţe şi culoare, multă culoare, Salonul, a spus Carmen Poenaru, a fost deschis premergător celor două evenimente, 1 şi 8 Martie. „Tema aleasă este aproape de inimile femeilor, grădinile suspendate, este, în acelaşi timp, o temă contemporană, majoritatea dintre noi trăim în apartamente de beton şi această dorinţă de verde, de legătură cu natura, pe mulţi dintre noi ne aduc în acea stare de spirit de a ne dori o grădină aproape de noi, suspendată pe balcon sau pe terasă, plină de flori, de verde. Până acolo, însă, vă invit să vizitaţi, să admiraţi tablourile expuse, foarte frumoase şi luminoase”, a încheiat Carmen prezentarea expoziţiei.
…Deschidere şi lumină
Carmen Mihalache ne-a dăruit o carte, după inima şi spiritul ei: HUBLOU, o colecţie de eseuri şi editoriale publicate de-a lungul anilor, la rubrica HUBLOU, din cotidianul „Deşteptarea”. Au venit alături de Carmen colegii de redacţie de la ATENEU şi DEŞTEPTAREA, scriitori, critici literari, artişti plastici şi ai scenei. Invitat pentru a prezenta publicului cartea, a fost dr. Constantin Călin, critic şi istoric literar, recent înnobilat cu Premiul Academiei.
După un excurs care a privit arhitectura volumului, mijloacele literare folosite, întinsa plajă a temelor, utopiile şi iluziile, asupra căruia vom reveni, Constantin Călin a precizat: „Stilul său nu este numai atractiv, ci şi consistent, care se adresează nu numai celor de o anumită vârstă, dar şi tinerilor.
În definiţia de dicţionar, Hubloul este destinat pentru aerisire şi iluminat. Hubloul literar a lui Carmen Mihalache îndeplineşte aceleaşi funcţii: deschidere, aerisire şi luminare! Citind cartea, şi o recomand, o să descoperiţi un scriitor elevat, inteligent, de o cultură vastă, o să rămâneţi cuceriţi de frumuseţea frazei, de stil şi informaţie, iar uneori descoperiţi şi gazetarul incisiv!”
Despre cele două evenimente vom publica mai multe detalii în ediţia tipărită a ziarului Deșteptarea, de luni, 2 martie.