15 noiembrie 2024

Seară bucovineană la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”

Membrii Societății pentru Cultură și Literatura Română în Bucovina, filiala Bacău, au marcat la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Bacău, împlinirea, pe 28 noiembrie, a 99 de ani de la Unirea Bucovinei cu Țara Românească.

Evenimentul a debutat marți seară, după ora 17.00, în stil tradițional. Invitații soseau pe rând, răzbătând prin zăpada așternută peste oraș. La intrare, au fost întâmpinați de doi elevi îmbrăcați în costume populare, care i-au servit cu pâine și sare.

Odată scuturați de zăpadă și de grijile cotidiene, oamenii și-au ocupat linistiți scaunele așezate în holul mare al colegiului. Gazdele manifestării au fost prof. Călin Boambă, directorul Colegiului Național „Vasile Alecsandri”, și prof. Elena Bostan, care, împreună cu prietenii lor bucovineni și nu numai, au coordonat o serie de activități omagiale dedicate Zilei Bucovinei.



Cei implicați au organizat o sărbătoare a sufletului, a dragostei de țară și de limba română. Ghidați de crezul că „tot ce-i românesc nu piere”, invitații au vorbit pe rând despre importanța evenimentului și despre suferința fraților din Bucovina de Nord, ale căror teritorii sunt ocupate de tot mai mulți ucraineni, de la un an la altul.

Despre Bucovina

După cuvântul de „Bun venit” al prof. Elena Bostan adresat participanților, invitații au fost poftiți pe rând să vorbească despre Bucovina. Prof. Adrian Horodnic a creat tabloul perfect, deschizând seria discursurilor și făcând trimitere la istoria vremurilor, văzută „ca o carte deschisă”.

„Știm cu toții despre Unirea de la 1918. Mai știm că oamenilor acelor vremuri nu le-a fost ușor să înfăptuiască acest eveniment istoric, cum nu le este deloc ușor nici bucovinenilor aflați dincolo de granițe. Eu nu cred că soarta Bucovinei de Nord este decisă definitiv! Dacă nu putem face mai mult în plan politic, cred că putem să acționăm în plan cultural, ca să-i avem cât mai aproape! Îmi doresc să nu sărbătoresc în fiecare an doar Unirea Bucovinei cu România, ci și Unirea Nordului Bucovinei la Patria Mamă”, a declarat prof. Adrian Horodnic.

Moment de reculegere

S-a vorbit mult despre „frații bucovineni”, despre iubire, despre apartenență, istorie, oameni și locuri. Prof.univ.dr. Ioan Dănilă a preluat frâiele discuției și a amintit despre o serie de oameni deosebiți, bucovineni sau nu, care au părăsit această lume pentru un alt tărâm fără granițe. În manieră proprie, Ioan Dănilă a adus prin cuvinte alese un omagiu Bucovinei și i-a invitat pe cei prezenți să țină un moment de reculegere în memoria celor plecați dintre noi. Trecerea de la un invitat la altul a fost facilitată apoi de prof. Călin Boambă, directorul Colegiului Național „Vasile Alecsandri” Bacău.

„Activitatea noastră este una cu tradiție. De aproximativ cinci ani, CNVA se bucură de prezența prof. Elena Bostan, care, de fiecare dată, a susținut și coordonat astfel de proiecte tematice. Colaborarea noastră a pornit tot de la un proiect, iar de atunci ne-am lipit sufletește. Ne amintim că o parte din Bucovina s-a alipit României și ne dorim inclusiv unirea cu Bucovina de Nord. Ce putem face în continuare este să ne rugăm și să milităm pentru drepturile bucovinenilor.”
prof. Călin Boambă, directorul colegiului

Bucovina în revistă

Bucovineni cu suflet mare, oameni implicați, sunt inclusiv Aurica și Ciprian – Pavel Iftimiu, un cuplu aplecat spre cultură, care au lansat aseară numărul 5 al Revistei „Bucovina”. Acest exemplar a fost dedicat pictorului Ilie Boca, artist băcăuan cu sânge bucovinean în vene. Printre discursuri, elevii din corul colegiului au încântat auditoriul cu piese din repertoriul popular, iar membrii Ansamblului de dansuri „Ciucurelul” (condus de prof. Mitica Pricopie) au susținut un moment artistic. La finalul manifestării, după ora 19.00, prof. Elena Bostan a invitat întreaga audiență la Biserica cu hramul Sfinții Apostoli „Petru și Pavel”, din Parcul Cancicov, unde preoții au înălțat rugă pentru apărarea limbii române în tot ținutul istoric.

„A fost o seară cu totul excepțională petrecută în compania unor oameni care știu să cultive dorința de unitate. Important este că suntem din ce în ce mai mulți și că luptăm pentru o cauză nobilă”, declară prof. Elena Bostan.

Siluetele bucovinenilor, ale prietenilor artiști și profesorilor s-au îndreptat apoi, prin noapte, către biserică.




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Alte titluri

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014