Termocentrala din Borzești, unul dintre cele mai importante ale societății Termoelectrica – aflată în faliment – a fost scoasă din nou la vânzare e lichidatorul judiciar definitiv Mușat & Asociații Restructuring SPRL. Licitația va avea loc în această săptămână.
Valorificarea activului – spun organizatorii licitației – se face „în ipoteza vânzării acestuia în bloc ca activ nefuncțional”. Prețul de pornire a ajuns, după mai multe încercări de vânzare, la aproape 8,5 milioane de euro (fără TVA).
„Pentru termocentrală – spune Dorin Octavian Drăgoi, director general al Electrocentrale Borzești – ar fi ceva intenții de cumpărare. Să vedem câți au depus garanția de participare și vor veni licitație. Este de dorit apariția unui investitor, pentru că centrala nu se va vinde la fier vechi. Aici e vorba de o investiție mai mare”.
Termocentrala din Borzești, construită din anul 1953, a fost una dintre cele mai mari din România, pentru a alimenta platforma industrială de acolo, dar nu numai. Datorită ei, orașul Onești a devenit primul din țară complet termoficat. În anul 1996 filiala Electrocentrale Borzești avea o putere instalată de 855 MW și realiza o producție zilnică de 13,5 milioane de Kwh și 26.000 Gcal energie termică. În 1978 s-a construit și Termocentrala II Borzești, care a ajuns la 300 MW, dar ulterior a fost dezafectată.
Acum, Termocentrala Borzești are o capacitate de 210 MW, programată să fie oprită în acest an, dar până în 2020 s-a planificat o nouă unitate de producție modernizată.
Din 2007, mai multe companii energetice de renume mondial au avut planuri de modernizare la Borzești, dar nefinalizate. Din 2014, însă, Mușat & Asociații-Restructuring & Insolvency SPRL a deschis seria licitațiilor de vânzare a termocentralei, care au pornit de la aproape 22 de milioane de euro, cu TVA.