15 noiembrie 2024

Se vand etnobotanice sub ochii autoritatilor?

De mai bine de o saptamana, un nou magazin a aparut in apropierea Ateneului din Bacau. Obiectivul este asemanator celui anterior, care comercializa plante cu efecte psihotrope, doar ca acesta are la vedere odorizante de camera. Clientii sunt insa dintre cei vechi, iar cei care ar trebui sa puna in aplicare legea care prevede inchisoare pentru comert cu ierburi nu au facut niciun control.

Magazinul recent deschis se adreseaza intregii familii. De aceasta data, vanzatorul se arata dispus sa deschida si usa, nu doar geamul, si sa pofteasca clientii inautru. In vitrine si pe rafturi sunt expuse doar betisoare si lumanari parfumate, uleiuri aromate si ceva cristale de decor. O cutie pe care scrie mare Cannabis, troneaza chiar la intrare. „Sunt betisoare de camera. Doamne, cum sa fie cannabis”, se justifica tanarul care le transmite din priviri clientilor fideli ca nu este momentul. Pe timpul zilei, dar mai ales dupa lasarea serii, in zona apar zeci de tineri care se perinda pe la geamul magazinului si culmea, niciunul nu pleaca cu lumanari sau betisoare parfurmate. Ieri, o echipa a cotidianului Desteptarea a surprins un tanar cand primea un pliculet. Ce se afla in el si ce altceva se mai vinde in acest magazin, sub paravanului unuia cu odorizante, ar trebui sa stie autoritatile locale, care acum au si o lege ce ar trebui sa-i trimita dupa gratii pe cei care vand produse cu efect halucinogen fara a avea o autorizatie stricta in acest sens. Pana acum, cei care au competenta de control nu au facut niciun demers.

Primaria le-a anulat autorizatia



Autorizatia de functionare a acestui magazin a fost solicitata de o societate cu raspundere limitata din Piatra Neamt pentru comercializarea de parfumuri si cosmetice. Primaria Bacau a eliberat documentul in noiembrie anul trecut, dar aceeasi institutie a luat decizia anularii. Politistii locali le-au facut o vizita celor de la magazin, insa competenta lor este limitata. „Noi am facut un control si le-am aplicat o sanctiune de 400 de lei pentru neafisarea programului. Din ce stim, s-au facut demersuri de suspendare a autorizatiei de funtionare, ulterior s-a luat decizia anularii autorizatiei, iar noi, ca Politie Locala, aveam obligatia sa le aducem la cunostinta acest lucru. Am trimis decizia la sediul din Piata Neamt dar plicul a ajuns inapoi la noi, ceea ce inseamna ca nici nu functioneaza acolo. Acum am afisat la magazin. Mai mult de atat nu putem face”, a declarat Florin Podoleanu, purtatorul de cuvant al Politiei Locale Bacau.

„Nu am eradicat fenomenul”

"Daca a aparut legea nu inseamna ca fenomenul este eradicat si ca am reusit sa scoatem de pe piata produsele. Ele se vand inca prin cluburi, pe internet", recunoaste prefectul Constantin Scripat. Autoritatile sustin ca nu au abandonat lupta cu fenomenul si ca au mai facut controale, ce-i drept, mai rare decat inainte de aparitia Legii privind combaterea operatiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, in noiembrie anul trecut. "Am dispus controale, ultimul chiar cu prilejul bilantului politistilor", mai spune prefectul. Este usor contrazis de subordonatii din institutiile deconcentrate. "Nu am avut sesizari in ultima perioada. Controlul pe magazinele de etnobotanice are caracter permanent, dar cel putin de la inceputul anului nu au mai facut alte controale si nici nu am identificat alte magazine", sustine Toader Fratila, director Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Bacau.

Consumatorii, mai multi cu 15 la suta fata de 2010

Chiar daca o parte din magazinele de vise au disparut de la vedere, asta nu inseamna ca au disparut si de pe piata. Stau dovada statisticile Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Bacau care arata ca "in urma adoptarii legii, adresabilitatea consumatorilor la serviciile noastre a ramas constanta. Este adevarat ca gradul de accesibilitate a scazut, dar deocamdata nu ne putem astepta atat de repede la stoparea fenomenului", a explicat Marta Butnaru, consilier CPECA. Mai mult decat atat, in 2011, "numarul celor care au accesat serviciile CPECA a crescut cu 15 la suta fata de anul 2010. Numarul celor care solicita informatii este mai mare cu 20 la suta fata de anul 2011. Vorbim de parinti, prieteni, profesori", mai spune Marta Butnaru.
Andreea Gavrila
Geta Panaite

Magazinele inchise, consumatorii la spital

Oficial, magazinele de vise s-au inchis inca din luna noiembrie, in municipiul Bacau. Cu toate acestea, la urgentele Spitalului Judetean Bacau si la cel de Pediatrie au mai ajuns tineri in stare de coma care au recunoscut ca au consumat etnobotanice. Ultimul caz a fost inregistrat pe data de 5 ianuarie, cand un baiat de 17 ani, a fost adus aproape inconstient de la ierburile halucinogene pe care le consumase. A trecut printr-o dezintoxicare si a putut pleca acasa. Un alt consumator a fost dus de familie in stare extrem de grava la Iasi. Era elev la un liceu tehnic din Bacau, iar parintii le-au spus medicilor de acolo ca a consumat droguri usoare.

Pliculete cu vise se vand pe strada

De la magazin, afacerea plicurilor cu vise s-a mutat in strada. Adolescentii de liceu spun ca in fiecare seara, pe strazile din centrul orasului, stau tineri care ofera astfel de produse. “Eram cu fiul meu seara, pe strada Mihai Viteazul. In fata noastra mergeau doi pusti. I-a acostat un tanar, in varsta cam de 20 de ani, si i-a intrebat simplu “Vreti?” Baiatul meu, adolescent si el, m-a tras de mana si a zis “Hai mai repede ca asta vinde etnobotanice”. Auzisem ca este interzis comertul cu astfel de produse, dar vanzarea pe strada este normala?”, se intreaba o bacauanca care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Sanctiuni prevazute de lege

– comercializare fara a detine autorizatie: inchisoare de la 2 la 8 ani;
– daca persoana care a consumat substante psihoactive are nevoie de ingrijiri medicale de pana la 60 de zile: inchisoare de la 6 la 12 ani pentru cel care i-a furnizat produsul;
– daca persoana care a consumat substante psihoactive are nevoie de ingrijiri medicale mai mult de 60 de zile: inchisoare de la 7 la 15 ani pentru cel care i-a furnizat produsul;
– daca persoana care a consumat substante psihoactive moare: inchisoare de la 10 la 20 de ani pentru cel care i-a furnizat produsul;
– impiedicarea autoritatilor de a efectua controale in timpul programului de lucru, in sedii si incinte: amenda sau inchisoare de la 6 luni la 3 ani;
– publicitatea oricaror produse pretinzand ca prin consum produc efecte psihoactive: inchisoare la 1 la 3 ani.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014