ADIB a ajuns la liman
Dupa sase ani de zbateri, judetul Bacau va reusi, prin intermediul CRAB, sa semneze contractul de finantare cu Ministerul Mediului si Padurilor pentru modernizarea retelelor de apa-canal. In prima faza, vom obtine 118 milioane de euro.
In sfarsit, Consiliul Judetean (CJ) Bacau va vedea rezultatul parteneriatului pe care il moseste de vreo sase ani: in cel mult doua saptamani va fi semnat contractul privind investitiile in sisteme de apa si canalizare care urmeaza sa fie realizate cu fonduri europene in urmatorii 4 ani. Acesta este scopul pentru care a fost infiintata Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Bacau (ADIB), din care fac parte CJ si consiliile locale din judet. Master-planul judetean pe apa si ape uzate are avizul Ministerului Mediului si Padurilor (MMP) si "OK-ul de la Bruxelles". S-a sperat ca acceptul va fi obtinut mai devreme, dar documentatia a fost depusa abia in decembrie 2010, fiind returnata de cateva ori de MMP pentru completare si modificare.
"Am avut probleme cu consultantul"
Asociatia comunitatilor bacauane statea sub amenintarea ca daca nu vom fi intre primele 30 de judete vom pierde cele 118 milioane de euro, asa incat "putem spune ca Bacaul a prins finantarea pe ultima suta de metri", arata Neculai Onica, directorul ADIB. Dar de ce s-a intarziat atat? Pe langa munca de lamurire dusa cu primarii, care ba voiau, ba nu voiau sa intre in proiect, pe langa conflictul dintre CL Onesti si firma de utilitati sau disputa CJ cu Primaria Comanesti, ale carei pretentii nu puteau fi prinse in master-plan, trebuie sa mai fi fost ceva. Angajatii CJ si ADIB au facut naveta la minister ducand sacose cu harti, planuri, acte, dar mereu aparea ceva care nu era "conform". "Am avut anumite probleme cu consultantul, cel care s-a ocupat de master-plan si care avea contract cu ministerul, recunoaste Neculai Onica. Noi am facut tot ce era institutional, hotarari de CL, CJ, contractul de delegare de sarcini, totul intr-un timp mai scurt. Acum, important e ca am reusit!"
Primele investitii se fac in orase
Contractul va fi semnat de Laszlo Borbely, ministrul Mediului si Padurilor, si Razvan Gaina, director general al Companiei Regionale de Apa Bacau (CRAB). Societatea va gestiona suma pe care o vom obtine de la UE, mai exact, "va face achizitii si va dezvolta retelele de apa-canal conform master-planului si studiului de fezabilitate", arata Neculai Onica. Dupa semnarea documentului, vor fi intocmite caietele de sarcini si organizate licitatiile. In prima faza, vor beneficia de investitii orasele (Bacau, Onesti, Tg. Ocna, Moinesti, Buhusi si Darmanesti), in intervalul 2014-2018 vor fi modernizate si extinse sistemele de apa-canal din comunele cu 3.000 – 10.000 de locuitori, iar intre 2018 si 2037, din cele cu 1.500 – 3.000 locuitori. In final, suma obtinuta de la UE poate ajunge la un miliard de euro.
Silvia Patrascanu