Din toamnă, polițele PAD pot fi încheiate și pe perioade mai mari de un an. Totodată, crește și prețul unei asigurări obligatorii pentru locuințele din beton sau cărămidă arsă.
Începând din luna noiembrie, vor se vor aplica noi prevederi legislative privind contractele de asigurare a locuințelor în caz de dezastru – cutremur, inundaţii şi alunecări de teren (asigurări PAD). Astfel, potrivit Legii 115/2023, polițele PAD vor putea fi încheiate și pe perioade mai mari de 12 luni, fără a mai fi nevoie ca asigurarea să fie reînnoită anual, așa cum se întâmplă în prezent. Practic, noua măsură le oferă proprietarilor de locuințe posibilitatea de a se pune la adăpost de eventuale majorări ale primelor de asigurare. Perioadele pentru care se încheie contracte de asigurare mai lungi de un an vor fi multiplu de 12 luni.
Inflația, principalul „vinovat”
Tot din toamnă, asigurările PAD pentru apartamentele sau casele din beton ori cărămidă arsă se vor scumpi cu circa 30 %. Măsura intervine ca urmare a inflației care face ravagii în economie, din 2008 când au apărut asigurările obligatorii de locuințe, acest indice nefiind înglobat în prețul poliței PAD. Prin urmare, potrivit noilor prevederi legislative, din noiembrie, o poliță PAD va costa 130 lei pe an, pentru locuințele de tip A (construită din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă ori din orice alte materiale tratate termic și/sau chimic), rămânând neschimbate – 50 lei, în cazul locuințelor de tip B (construite din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic – chirpici ș.a.). În prezent, asigurarea PAD pentru locuințele din beton sau cărămidă arsă costă circa 100 de lei. În cazul celor de chirpici, polița obligatorie împotriva dezastrelor naturale costă 50 de lei. PAID poate efectua o inspecție de risc a locuinței care face obiectul asigurării obligatorii, iar cheltuiala ocazionată de aceasta este suportată de către PAID.
Frica de lege, dar și de natură
Interesant este că, în ultima vreme, băcăuanii au început să fie mai atenți cu proprietățile pe care le dețin, încheind, în număr mai mare decât până acum, polițele PAD care să-i acopere în caz de daune produse de calamități. Cei mai mulți sunt proprietarii de locuințe care au avut de suferit din cauza inundațiilor și a alunecărilor de teren. Potrivit PAID România (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) societatea privată care administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor, în luna iulie, aproape 44.600 de locuințe din tot județul Bacău erau acoperite în caz de dezastre naturale. Cele mai multe erau pentru locuințe din orașe – 29.101 locuințe, diferența fiind în mediul rural – 15.465. „Băcăuanii chiar vin să-și facă asigurări PAD, cel mai probabil urmare a inundațiilor care s-au produs în ultimii ani, dar și a cutremurelor. Dar sunt și mulți care încheie polițe obligatorii pentru locuințe pentru că legea îi obligă, cum ar fi, de exemplu, la notar, în caz de vânzare – cumpărare, sau pentru înregistrarea sau modificarea înregistrării unei locuințe în cartea funciară”, aflăm de la brokerii locali din asigurări.
De la anul, primăriile vor înștiința, prin poștă, proprietarii care nu au polițe PAD
Potrivit legislației în domeniu, dacă nu există stare de incompatibilitate sau conflict de interese cu activitatea desfășurată în mod curent, angajații primăriilor și ai instituțiilor subordonate administrației publice locale pot vinde contacte de asigurare PAD. În plus, conform noutăților aduse de de Legea 115/2023, din noiembrie 2023, PAID va facilita accesul primăriilor la lista actualizată a proprietarilor care au încheiat contracte PAD, în format electronic, prin acordarea la cerere a dreptului de acces în baza de date a PAID. „Compartimentele de specialitate ale primăriilor transmit semestrial, începând cu data de 15 ianuarie 2024, scrisori de înștiințare, cu confirmare de primire, către persoanele care nu au încheiat contracte PAD pentru locuințele pe care le dețin în proprietate”, se arată la art. 17, alin. 2 din textul de lege
În atenția celor care fac modificări în locuințe
Bine de știut că proprietarii care își reamenajează casele nerespectând legislația pot avea numeroase neplăceri, de la refuzul băncii de a le acorda împrumuturi (pentru că planul locuinței nu mai reflectă realitatea), până la amenzi între 1.000 și 100.000 de lei sau chiar dosar penal. Pe de altă parte, reținem și că noua lege prevede că nu vor putea fi despăgubiți proprietarii care au făcut modificări în locuințe, fără autorizație de construire, emisă în condițiile legii, sau cu nerespectarea autorizației respective, afectând, în acest fel, structura de rezistență a locuințelor și favorizând expunerea la unul dintre riscurile asigurate obligatoriu. „PAID este îndreptățită să recupereze de la cei vinovați valoarea despăgubirilor achitate pentru acele pagube care au fost favorizate de lucrări de construcție neautorizate sau pentru care nu s-au obținut autorizațiile necesare sau nu s-au respectat normativele în construcții, conform legii aplicabile”, se precizează în legea amintită mai sus”.