19 ianuarie 2025

Se schimbă legislația privind pensiile speciale

După ce ani de zile au tergiversat modificarea legilor care reglementează pensiile speciale, în sfârșit, guvernanții noștri au făcut un prim pas concret în acest sens. Ministerul Muncii a finalizat proiectul de Lege privind reforma pensiilor de serviciu care va schimba modul de calcul al acestora, dar și condițiile de vechime în specialitate.

Astfel, vechimea în specialitate pentru a beneficia de pensie de serviciu va crește la minimum 15 ani, dar pentru justiție va fi și mai mare, respectiv de 25 de ani cel puțin, fără perioade asimilate. O altă modificare se referă la baza de calcul care se va reduce de la 80 la sută la 65 la sută din media veniturilor nete din 12 luni consecutive de activitate, cu excepția magistraților.



Aceștia, dacă au cel puțin 25 ani vechime în specialitate, se vor putea pensiona la cerere, la orice vârstă, și vor beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80 la sută din baza de calcul reprezentată de media indemnizațiilor de încadrare brute lunare și a sporurilor cu caracter permanent aferente oricăror 12 luni consecutive din ultimii 10 ani de activitate. Însă cuantumul pensiei nete nu va putea fi mai mare decât 100 la sută din media veniturilor nete aferente bazei de calcul.

Cei care au între 20 și 25 ani de activitate în specialitate se vor putea pensiona la împlinirea vârstei standard și vor suporta o penalizare de 1 la sută pentru fiecare an care le lipsește din vechimea de 25 ani. În prezent, pensia de serviciu a magistraților reprezintă 80 la sută din veniturile obținute  în ultima lună de activitate. Așa se face că în unele cazuri pensia depășește media veniturilor avute.

Prin urmare, pensiile care sunt deja în plată vor fi recalculate, pentru a respecta noul principiu și a elimina discriminările între actualii și viitorii pensionari. În ceea ce privește personalul auxiliar de specialitate din justiție, dacă are o vechime de cel puțin 25 ani, va avea dreptul să se pensioneze la vârsta de 60 ani și va primi o pensie de serviciu în cuantum de 65 la sută din media salariilor de bază brute lunare, inclusiv sporurile cu caracter permanent, din ultimele 12 luni.

Proiectul de lege aduce modificări și în cazul auditorilor de la Curtea de Conturi, personalului aeronautic civil navigant profesionist, al funcționarilor publici parlamentari etc. Pensia de serviciu în aceste cazuri va reprezenta 65 la sută din veniturile totale brute, dar perioadele din care acestea vor fi luate diferă.

În ceea ce privește pensiile militare de stat (militari, polițiști, funcționari publici cu statut special), la stabilirea acestora baza de calcul va fi media soldelor/salariilor lunare brute realizate în 12 luni consecutive, la alegere, din ultimii 5 ani de activitate, fără a include sporurile, diurnele sau alte drepturi de acest fel. Potrivit datelor statistice afișate de către Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), în luna noiembrie, la nivelul întregii țări, beneficiau de pensie de serviciu 9.914 persoane (personal din Corpul Diplomatic, funcționari publici parlamentari, piloți civili, procurori, judecători etc.), în rândul cărora nu sunt incluși pensionarii militari.

Aceștia au casă de pensii separat. În ceea ce privește nivelul veniturilor pe care le au cei din evidența CNPP, cele mai mari sume le primesc magistrații. În evidența CNPP sunt 4.820 judecători și procurori. Pensia medie care li se cuvine pentru contribuția avută la bugetul asigurărilor sociale este de 1.581 lei. La această sumă se adaugă nu mai puțin de 21.300 lei, care este pensia medie de serviciu și care se acoperă din bugetul de stat. Cât privește județul Bacău, aici sunt peste 200 de persoane cu pensie specială.

 

Elena Țintaru

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img