La nici un an de la ultimele modificări, se schimbă, din nou, paşapoartele, Guvernul aprobând solicitările MAI.
Actele de călătorile în străinătate, pașapoartele, se schimbă din nou ca format. Va fi schimbată culoarea coperților, dar și conținutul paşapoartelor simple electronice. Acum acestea sunt roşu-vişiniu, dar se vor emite în culoarea roşu închis, ca să fie mai vizibile. De asemenea, pe noile paşapoarte vor fi stema ţării gravată 3D şi o coroană, iar pe a doua copertă vor apărea menţiuni noi.
Ministerul de Interne intenţionează să facă schimbări la toate tipurile de paşaport. Astfel, atât cel electronic diplomatic, cât şi cel de serviciu şi cel simplu vor avea rubrici identice, dar nuanţele vor fi diferite. Trendul european este ca paşaportul diplomatic să fie negru, iar cel de serviciu albastru.
În plus, pe noile pașapoarte sunt şi elemente care pot fi sesizate doar cu ajutorul unor dispozitive speciale. De asemenea, sunt şi elemente realizate cu cerneluri speciale, hârtie de securitate cu filigran şi fir metalic, fir de coasere în trei culori – roşu, galben şi albastru – una dintre culori fiind fluorescentă. În masa hârtiei, este inserat un fir metalic fluorescent care în lumină UV reacţionează în trei culori: roşu, galben-verzui şi albastru. Astfel, pe lângă elementele de siguranţă pe care le oferă aceste imagini, se realizează şi o promovare a obiectivelor turistice şi istorice ale ţării noastre.
Noile documente de călătorie româneşti vor fi printre cele mai sigure paşapoarte la nivel internaţional, fiind extrem de greu de contrafăcut.
Noile modificări nu vor influenţa costul paşaportului pentru cetăţeni, iar documentele de călătorie din generaţiile anterioare rămân valabile până la data menţionată în acestea.
„Fiecare foaie a noilor paşapoarte conţine un element stilizat a unui monument istoric sau a unui element turistic cunoscut din România, precum Delta Dunării, Lacul Roşu, Peştera Scărişoara, oraşul medieval Sighişoara şi altele. (…) Elementele de siguranţă implementate au la bază noile tehnologii în materie: desene stilizate, microtext, diferite tehnici de imprimare, elemente optic-variabile precum şi elemente realizate prin nanotehnologie”, a declarat, în presa centrală, sâmbătă, directorul Diecţiei Generale de Paşapoarte, chestorul de poliţie Mirel Toancă.
Anul trecut a fost schimbată durata de valabilitate a paşapoartelor simple electronice de la 5 la 10 ani.
Au fost modificate și condiţiile în care poate fi eliberat paşaportul simplu electronic temporar, care este valabil 12 luni. Acest paşaport se eliberează într-un termen ce nu poate depăşi trei zile lucrătoare, doar în situaţii obiective, în care din motive de sănătate, familiale sau profesionale este necesară şi urgentă prezenţa persoanei pe teritoriul altui stat şi nu există timpul necesar pentru emiterea unui paşaport simplu electronic.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.